Lisää luovuutta kuviin – 5 vinkkiä
Haluatko luoda täysin uudenlaisia kuvia? Kokeile rohkeasti erilaisia kuvaustekniikoita. Keräsimme yhteen muutamia luovia vinkkejä, joilla voit saada kuviisi uutta näkökulmaa ja fiilistä.
Kokeile erilaisia kuvakulmia
Tuntuuko siltä, että kuvat toistavat itseään? Kokeilemalla erilaisia kuvakulmia saat kuviisi myös uutta perspektiiviä. Kuvaa kohdetta esimerkiksi yläviistosta tai maantasolta ja huomaat, miten kuvan fiilis ja tunnelma muuttuvat.
Miltä kuvattava kohde näyttää yläviistosta tai ruohonjuuritasolta tarkasteltuna? Erilaisten kuvakulmien löytämisessä vain taivas on rajana.
Hyödynnä liikettä
Voit tuoda kuviin lisää liikettä erilaisilla kuvaustekniikoilla ja muun muassa säätämällä kameran valotusaikaa.
Kuvan panorointi eli ”pannaus” mahdollistaa muun muassa liikkeen lisäämistä kuviin, oli sitten kyseessä vaikka liikkuva ihminen tai ajoneuvo. Pannauksen avulla pystyt luomaan kuvia, joissa seurattava kohde pysyy tarkkana, mutta kuvan tausta on epätarkempi ja näyttää vauhtiraidoilta. Osasta kameroita löytyy valmis esivalinta pannaukselle, jolla pääset helposti testaamaan.
Jos zoomaat lähemmäs tai kauemmas kuvan laukaisuhetkellä, luot liikkeellä lisää syvyysvaikutelmaa kuvaasi. Tätä kutsutaan syvyyspanoroinniksi (zoom burst).
Leikittele salamalla
Kokeilemalla erilaisia salama-asetuksia voit saada kuviin täysin uudenlaista tunnelmaa. Esimerkiksi jos kuvaat iltahämärässä, voit käyttää hidasta salamantäsmäytystä, jossa yhdistyvät pitkä valotusaika ja salaman käyttö. Lopputuloksena on kuva, jossa salama valaisee etualalla olevaa kohdetta taustan jäädessä epätarkemmaksi ja utuisemmaksi.
Heijastukset talteen
Hyödyntämällä heijastuksia ja erilaisia heijastavia pintoja luot kuviin uusia ulottuvuuksia. Hyödynnä veden pinnan heijastuksia, ikkunaa tai vaikkapa peiliä erilaisten heijastusten luomiseen.
Kokeile myös erilaisia apuvälineitä, kuten prismaa tai kristallipalloa, erilaisten valo- ja heijastustehosteiden luontiin.
Useampi valotus – useampi näkökulma
Useamman valotuksen käyttäminen kuvassa on yksi luovan valokuvauksen klassikoista. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksittäinen kuva koostuu kahdella tai useammalla eri valotuksella otetusta kuvasta. Lopputuloksena on eräänlainen ”kuva kuvan päällä” -efekti, jonka avulla saat luotua uniikin ja luovan lopputuloksen.
Monissa järjestelmäkameroissa (myös peilittömissä) on esivalinta kahdelle tai useammalle valotukselle. Toki monivaloituksen voit tehdä myös jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmaa, kuten Adobe Lightroomia tai Photoshopia, käyttäen.
Rajala suosittelee: Canon EOS M6 Mark II – huippuluokan suorituskykyä kompaktissa koossa.