ND-suodinopas
2. Milloin harmaasuotimet ovat tarpeen?
3. Miten harmaasuotimet valitaan?
4. Sopivimman harmaasuotimen valitseminen kuvauskohteeseesi
5. Miten käytän harmaasuodinta pitkällä valotusajalla?
6. Kysymyksiä ja vastauksia harmaasuotimista
ND-suodin: mikä se on?
Harmaasuodin (ND) on lasisuodin, joka vähentää kameran kennolle menevän valon määrää. Pohjimmiltaan se toimii samalla tavalla kuin aurinkolasit, jotka vähentävät auringon häikäisyä silmillesi. ND tulee sanoista ”neutral density”, eli "neutraali tiheys", sillä harmaasuotimet voivat itse asiassa vähentää objektiiviin pääsevän valon määrää vaikuttamatta värintoistoon ja värinhallintaan. Harmaasuotimilla on yleensä numeerinen arvo, kuten ND4, ND8 jne. Mitä suurempi luku, sitä enemmän voit pidentää suljinaikaa.
Numeerinen arvo osoittaa myös vähennetyn valon määrän. Esimerkiksi ND4 = 1/4 vähennettyä valoa, ND8 = 1/8 vähennettyä valoa, ja niin edelleen. Suodinpaketeista voi löytyä myös merkintöjä, kuten "3 stops light loss" (3 aukkoa valohäviötä). Tämä osoittaa kuinka monta aukonarvoa menetät, kun käytät harmaasuotimia. Esimerkiksi "1 stop light loss" (1 aukkoa valohäviötä) tarkoittaa suunnilleen 50% vähennystä valomäärässä, "2 stops light loss" (2 aukkoa valohäviötä) vielä 50% lisää, "3 stops light loss" (3 aukkoa valohäviötä) vielä 50% ja niin edelleen.
Milloin harmaasuotimet ovat tarpeen?
Kun sinun täytyy pidentää valotusaikaa
Pidentämällä valotusaikaa voit luoda tarkoituksella liikettä kuviin. Esimerkiksi, kun kuvaat vesiputouksia pitkällä valotusajalla, voit toistaa valokuvissasi veden virtaavan tasaisen liikkeen, kuten alla olevassa kuvassa.
Tarvitessasi suurta aukkoa koska haluat sumentaa taustan
Täysi aukko kirkkaina, aurinkoisina päivinä voi aiheuttaa kuvan ylivalottumisen. Harmaasuotimen käyttäminen tässä valotilanteessa auttaa vähentämään valon määrää ja saavuttamaan asianmukaisen valotuksen aukon ollessa auki.
Voin säätää valotusta kameran asetuksilla, miksi harmaasuotimet ovat yhä tarpeen?
Valotusajan pidentämiseksi entisestään
TTeknisesti ottaen voit pidentää suljinaikaa yksinkertaisesti pienentämällä aukkoa (eli asettamalla suuremman f-luvun), mutta joitain rajoituksia on yhä, ja lopulta päädyt ylivalotettuihin kuviin. Lisäksi liian isoilla f-luvulla (himmennetyllä aukolla) kuvaaminen tarkoittaa lopullisen kuvan huonompaa kuvanlaatua (katso "diffraktioilmiö").
Tarvitessasi suurta aukkoa, koska haluat sumentaa taustan
Kirkkaina, aurinkoisina päivinä, vaikka kuvaat pienellä aukon arvolla (esimerkiksi f/1.4 tai f/1.8) ja kameran valotusajan rajoilla (esimerkiksi 1/4000 sekuntia tai 1/8000 sekuntia), kuvat saattavat silti ylivalottua. Myös näissä valaistusolosuhteissa harmaasuotimet ovat välttämättömiä.
Diffraktioilmiö: mikä se on?
Valokuvauksessa diffraktiota tapahtuu, kun valoaallot kohtaavat esteen, joka saa ne taipumaan tämän esteen ympärille.
Suurella f-luvulla, joka tarkoittaa pientä aukon halkaisijaa, valotusaukkoon tuleva valo taipuu sen ympäri eikä siten pääse kuvakennolla asti, aiheuttaen heikkenemistä kuvan laadussa.
Esimerkiksi alla olevissa kuvissa näkyy kuvanlaadun ero kuvattaessa f/8-arvolla tai vastaavasti f/22-arvolla.
Kuten kuvan suurennoksesta näkyy, ero on huomattava: eräänlainen utu vaikuttaa f/22-arvolla otettuun kuvaan, mikä johtaa heikkoon terävyyteen verrattuna f/8-arvolla otettuun kuvaan.
Tässä harmaasuotimet ovat välttämättömiä, jotta voit kuvata pienellä valotusajalla himmentämättä aukkoa f/22-arvoon asti.
Miten kuvani muuttuvat harmaasuotimilla?
Tässä muutama esimerkki siitä, kuinka vaikuttavasti veden ilmettä voidaan muuttaa, kun käytetään erilaisia harmaasuotimia.
Käyttämällä harmaasuotimia voit esimerkiksi kuvata vaikuttavia vesiputouksia pitkällä valotusajalla. 1/30 sekunnin valotusaikaa voidaan pidentää 1/4 sekuntiin käyttämällä ND8-suodinta, vangiten tehokkaasti vesiputouksien luonnollisen virtauksen lopulliseen kuvaan.
Lisäksi, kuten voit nähdä ND16- ja ND32-suotimien kanssa otetusta kuvasta, vain yhden aukon valon vähennyksen erolla valotusajassa, mitä suurempi ND-arvo on, sitä tasaisemmalta vesiputoukset näyttävät.
Miten harmaasuotimet valitaan?
Mitä suodinta pitäisi käyttää? Oikean harmaasuotimen valinta riippuu monista tekijöistä, kuten kuvauskohteesta, valosta ja säästä, mitä haluat ilmaista, tyylistä, jonka haluat lisätä valokuviin, ja niin edelleen.
Valitaksesi oikean harmaasuotimen, voit noudattaa näitä yleisiä sääntöjä ja viitata alla oleviin vastaaviin taulukoihin:
Taulukko 1: Tarkista oikea EV-arvo kuvausolosuhteiden mukaan.
Taulukko 2: Tarkista ja yhdistä sekä aukko että valotusaika EV-arvon mukaan.
Taulukko 3: Tarkista suurin piirtein, minkä valotusajan voit saada harmaasuotimen avulla, jota aiot käyttää.
Esimerkki 1. Vaikuttavien kuvien ottaminen liikkuvista kohteista
ND filter, f/8, 1/20 sec, ISO100
Oletetaan, että haluat ottaa vaikuttavan kuvan liikkuvasta kohteesta aurinkoisena päivänä valotusajan ollessa 1/30 sekuntia.
Taulukko 1: "Aurinkoinen päivä" vastaa arvoa "EV-14".
Taulukko 2: Jos kuvataan esimerkiksi f/8:lla ja EV 14:lla, valotusaika on 1/250 sekuntia.
Taulukko 3: Käyttämällä ND8-suodinta voit pidentää valotusajan 1/30 sekuntiin.
Vinkki: Jos sinusta tuntuu, että sinun on ehkä pidentää valotusaikaa kuvaamisen aikana, voit suurentaa myös f-lukua.
Esimerkki 2. Unenomaisten ja utuisten aaltojen luonti aurinkoisena päivänä
ND400 filter, f/9, 2 sec, ISO100
Taulukko 1: Pilvetön taivas/merenranta vastaa arvoa EV 16.
Taulukko 2: Jos kuvataan esimerkiksi f/8:lla ja EV 16:lla, valotusaika on 1/1000 sekuntia.
Taulukko 3: Käyttämällä ND1000-suodinta voit pidentää valotusajan yhteen sekuntiin.
Vinkki: Jos kuvaat yli 10 sekunnin valotuksella tässä kuvaus olosuhteessa (pilvetön taivas, merenranta), edes ND1000-suodin ei riitä. Yhdistämällä ND1000 ja ND16 suotimet toisiinsa, saat kuitenkin 15 sekunnin valotuksen. (14 aukkoa valon vähennystä).
Kahden harmaasuotimen yhdistäminen: mikä ND-kerroin? Kuinka monta aukkoa valon vähennystä?
Kun käytetään kahta ND-suodinta yhdessä, voidaan laskea nd-kokonaiskerroin yksinkertaisesti kertomalla niiden nd-kertoimet.
Vinkki: Ota aina mukaasi enemmän kuin yksi harmaasuodin!
Paras tapa hallita valotusaika jokaisessa kuvaustilanteessa ja skenaariossa on pitää aina useampi kuin yksi harmaasuodin käsillä! Esimerkiksi ND8, N64 ja ND1000 ovat monissa tilanteissa pakollinen yhdistelmä.
Se mahdollistaa myös suotimien yhdistämisen ja halutun ND-arvon saamisen, kun yhden harmaasuotimen yksittäinen kerroin ei riitä.
Vinkki: Säädettävä harmaasuodin, varteenotettava vaihtoehto.
Säädettävillä harmaasuotimilla valohäviön määrää voidaan muuttaa ja säätää vain yhdellä suotimella. Se tekee näistä suotimista erityisen sopivia kuvaamaan videoita DSLR-kameroilla.
Sopivimman harmaasuotimen valitseminen kuvauskohteeseesi
Vesiputoukset, joet: ND8/ND16/ND32/ND64
Kuvaamalla pidemmällä valotusajalla voit luoda silkkisiä ja sileitä aaltoja, joita usein nähdään unenomaisissa vesiputouksien ja jokien kuvissa. 1/4 sekunnin - 1 sekunnin valotusaika toimii yleensä hyvin näissä skenaarioissa. Mitä tulee oikeaan suotimeen, jos käytät ensimmäistä kertaa harmaasuotimia, helppokäyttöinen ND16-suodin ja riittävän pitkä valotusaika hoitaa homman.
Ihmisiä kuhiseva kaupunki: ND1000/ND500
Kuvaamalla kaupunkinäkymiä pitkällä valotusajalla, voit toistaa kaduilla edestakaisin liikkuvien ihmisten sumean liikkeen oikein. Kaupungin vilkas ja kaoottinen ilmapiiri välittyy siten tehokkaasti kuvassasi. Yli 30 sekunnin valotusajalla ohikulkijoiden siluetin voi häivyttää melkein kokonaan, kun taas seisovat ihmiset näyttävät teräviltä ja liikkumattomilta, luoden mielenkiintoisen kontrastin.
ND8- tai ND16-suodin ja 1/30~1/10 sekunnin valotusaika sopii loistavasti ottamaan kuvia ihmisistä hieman epätarkalla efektillä.
Meri ja järvet: ND1000/ND500
Kuvaamalla meriä tai järviä pitkällä valotusajalla, voit tehokkaasti kuvata tasaisen kuvan vesipinnoista.
Veden pinta pilvettömänä, aurinkoisena päivänä voi kuitenkin olla liian kirkas, joten edes ND1000 kerroin ja 1 sekunnin valotusaika eivät riitä. ND1000+ND16 suodinyhdistelmää kokeilemalla voidaan saada 60 pitkä valotus pienimmänkin aallon minimoimiseksi.
Kun aurinko laskee ja kirkkaus muuttuu, ei ole helppoa arvata oikeaa valotusta.
Jos sinulla on useampi kuin yksi suodin käsillä, kuten ND64, ND8 tai säädettävä ND, se voi pelastaa tilanteen.
Pilvet: ND1000/ND500
Pitkällä valotusajalla voit tallentaa tuulen liikuttamien pilvien dynaamisen liikkeen. Koska sekä pilvien nopeus että suunta muuttuvat nopeasti, asettamalla valotusajaksi 60 sekuntia voit kaapata vaikuttavan kuvan majesteettisesta pilvien virtauksesta.
Mikäli ND1000 ei ole riittävä, yritä ND8+ND16 suodinten yhdistelmää.
Kaupunkimaiseman valovanat: ND4/ND8
Autojen, veneiden, lentokoneiden, maailmanpyörien yöllä luoma valo voidaan vangita valovanojen muodossa pidentämällä valotusaikaa.
Oikean harmaasuotimen lisääminen pidentää valotusaikaa entisestään, jolloin nämä valovanat näyttävät pidemmiltä kulmasta kulmaan ilman häiriöitä.
Tässä tapauksessa, jo valmiiksi pitkän valotusajan ansiosta, sopivin ND-suodin on sellainen, jossa on matala ND-kerroin, kuten ND4 tai ND8.
Ilotulitukset: ND4/ND8
Ilotulitukset ovat erittäin kirkas kuvauskohde, joten ylivalotus voi tapahtua myös alhaisilla ISO-herkkyysasetuksilla. Ilman harmaasuotimia tarvittava f-luku on liian korkea, mikä johtaa heikkoon kuvanlaatuun valon diffraktion takia. Mutta käyttämällä harmaasuotimia voit vangita värikkäät ja kirkkaat ilotulitukset oikein valottuneilla kuvilla
Kameran normaaleilla ISO100 tai ISO200 herkkyysasetuksilla me suosittelemme ND4 ja ND8 suotimia vastaavasti.
Panorointikuvat: ND4/ND8/ND16
Panorointi on valokuvausmenetelmä, jota käytetään liikkuvien kohteiden tallentamiseen. Liikuttamalla kameraa samassa tahdissa kuin kuvauskohde, tausta näyttää epäselvältä lopullisessa kuvassa. Se on loistava tekniikka visuaalisesti suuren nopeuden kaappaamiseen ja ilmaisemiseen. Harmaasuotimien käyttäminen on tässä keskeistä, koska joudut asettamaan valotusajan erittäin matalaan arvoon, jotta tämä kuvaustekniikka olisi tehokasta.
Oikea valotusajan arvo riippuu myös kuvauskohteesta, mutta yleisesti ottaen 1/30 sekunnin suljinnopeus on hyvä lähtökohta.
Kukkalautat: ND1000/ND500
Harmaasuotimet, joilla on korkea tiheys, kuten ND1000, ovat erityisen sopivia vangitsemaan hitaasti virtaavien terälehtiäen linjoja ja spiraaleja, joita lehdet seuraavat veden pinnalla.
Varjoisessa kuvauskohteessa ND64 on jo hyvä. Tarkista koekuvalla, kuinka kauas se virtaa ja kuinka monessa sekunnissa, ja aseta sitten oikea valotusaika. Lisäksi oikealla valotusajalla ja harmaasuotimella voit myös kaapata ja ilmaista tuulessa heiluvia puunlehtiä ja oksia.
Miten käytän harmaasuodinta pitkällä valotusajalla?
Kiinnitä kamerasi kolmijalkaan
Asenna ja kiinnitä ensin kamera tukevasti jalustalle. Tällä tavalla käsien vapina ei vaikuta kuviisi.
Kamera-asetukset
- Valotustila: aseta kamera "aperture priority mode (A/AV)" (aukon prioriteettitila) tai "Manual Exposure (M)" (käsivalotus). Valotusaika ei ole kuten "Automaattinen ohjelma (P)" -kohdassa.
- ISO-herkkyys: aseta vakioasetus (ISO100 tai ISO200).
- Aukko: aseta ensin f/8, säädä kuvausolosuhteiden mahdollisten muutosten mukaan.
Kokoonpano ja tarkennus
Kun kuvataan pimeässä ympäristössä ja harmaasuotimilla, joilla on korkea ND-arvo, tarkennusta ei voida säätää heti suotimen kiinnittämisen jälkeen. Tässä tapauksessa on välttämätöntä päättää valokuvien kokoonpano ja säätää tarkennus vastaavasti ennen suotimen kiinnittämistä.
Kun olet tarkentanut AF-tilassa, vaihda MF-tilaan, jotta tarkennus ei muutu.
Hyvä temppu kameroille, joissa on suora näkymätila, on tarkentaa tarkkailemalla samalla nestekidenäytön suurennettua pintaa (tai elektronisen etsimen kautta) sen sijaan, että katsot optisen läpi.
* Toisaalta, tarkennuksessa AF-tilassa ei ole mitään ongelmia heti suotimen kiinnittämisen jälkeen, kun kuvataan kirkkaassa ympäristössä ja harmaasuotimilla, joiden ND-arvo on alhainen.
Harmaasuotimen kiinnittäminen ja kuvaaminen
Kiinnitä harmaasuodin ja vapauta suljin. Tärinän vähentämisen tai kuvanvakautustoimintojen takia lankalaukaisinta suositellaan
Valotuksen säätäminen
Tarkasteltaessa juuri otettua kuvaa, voit nyt säätää aukon arvoa, ISO-herkkyyttä, ja valotusaikaa täsmäämään kuvaa, joka sinulla oli mielessäsi ja jollaisen haluat ilmaista. Säädä valotuskorjausta (+/-) saadaksesi kuvasta kirkkaampi tai tummempi.
Kuuma vinkki: Jos haluat pidentää valotusaikaa vielä enemmän, sinun täytyy vain asettaa suurempi f-luku. Jos haluat nopeuttaa valotusaikaa, yritä lisätä ISO-herkkyyttä.
Kiinnitä huomiota takavaloon, kun kuvaat peilikameroilla
Kun kuvataan peilikameroilla, etsimeen suodattuvat valonsäteet voivat aiheuttaa valotusvirheitä, mikä johtaa ei-toivotun valon taltiointiin lopulliseen kuvaan. Tämän välttämiseksi on suositeltavaa sulkea okulaarin suljin tai kiinnittää okulaariin suojukset/kannet. Vaihtoehtoisesti voit peittää okulaarin esimerkiksi puhdistusliinalla estääksesi taustavalon mukaan suodattumisen.
Kysymyksiä ja vastauksia harmaasuotimista
Q: Minkä harmaasuotimen valitsisin?
A: Jos haluat kokeilla kuvaamista yhdellä harmaasuotimella ja pitkällä valotusajalla ensimmäistä kertaa, paras vaihtoehto toistaiseksi on erittäin monipuolinen ND-suodin, kuten ND8 tai ND16. Koska niiden ND-arvo ei ole korkea, näitä suotimia on helppo käyttää ja ne soveltuvat aloittelijoille.
Q: Voinko jättää suojasuotimeni objektiiviin, kun käytän ND-suodattimia?
A: Et. Ennen harmaasuotimen kiinnittämistä varmista, että poistat kaikki suojasuotimet objektiivistasi. Kahden suotimen yhdistäminen voi aiheuttaa vinjetoinnin (mustat kulmat valmiissa kuvassa). Myös heijastuksia esiintyy todennäköisemmin kahden suodinlasin ollessa päällekkäin.
Valotusmittaukset ovat niin vaikeita! Onko mitään helppoa tapaa laskea sitä?
Älypuhelimille on viime aikoina tullut tätä varten luotuja sovelluksia, jotka voivat laskea, mikä on sopiva valotusaika käytettäessä harmaasuotimia. Nämä sovellukset toimivat hyvin tarkoitukseen.
Q: Onko kolmijalka tarpeen?
A: Paitsi panoroidessa, kolmijalka on välttämätön työkalu pitkän valotusaikakuvauksen yhteydessä. Varmista, että valitset vakaan ja tukevan jalustan. Lankalaukaisin on myös välttämätöntä, jotta voidaan edelleen estää ei-toivottu tärinä ja hallita ajoitusta, kun suljinta vapautetaan. Kolmijalka on välttämätön!
Q: Mikä on oikea järjestys, kun yhdistetään kaksi ND-suodinta?
A: Yleensä ND-suodin, jolla on korkeampi tiheysarvo, menee ulkopuolelle kohti kuvauskohdetta. Ennen kuin ei-toivottuja heijastuksia esiintyy kahden suotimen välillä, etummainen ND-suodin vähentää valon määrää, mikä heijastuksia aiheuttaisi. Voimakkaampi ND ulospäin!
Q: Kuinka asettaa yli 30 sekunnin valotusaika?
A: Kamera-asetusten avulla valotusaika voidaan asettaa korkeintaan 30 sekunniksi. Nopeamman valotusajan saavuttamiseksi valitse "bulb (B) mode" (lamppu); jätä sitten lankalaukaisimen avulla suljin auki koko ajaksi, jonka päätät valotusajaksesi. Tarkempia mittauksia varten lankalaukaisin ajastimen kanssa on erittäin hyödyllinen. Lankalaukaisin on välttämätön!
Q: Ovatko harmaasuotimet tarpeen, kun kuvaa videoita DSLR-kameroilla?
A: Videota kuvattaessa oikea valotusaika on asetettava kuvanopeuden (fps) arvon mukaan. (Se yleensä vastaa kaksinkertaista kuvanopeutta). Jos valotusaika on liian nopea, videokuvat vaikuttavat luonnottoman irrallisilta. Joten, vastaus tähän kysymykseen on: Kyllä, harmaasuotimet ovat välttämättömiä sujuville ja luonnollisille videotallenteille.
Q: Onko vinkkejä pitkän valotusaikakuvauksen syvälliseen ymmärtämiseen?
A: Aina kun kuva valokuvaukseen erikoistuneista lehdistä, WEB-sivustoista, SNS:stä jne. kiinnittää huomiosi kauneudellaan ja upeudellaan, muista kiinnittää huomiota niihin tietoihin (valotusaika, aukko, ISO-herkkyys), jotka yleensä ilmoitetaan kuvan alapuolella. Kun otat omia valokuvia ja tarkistat tietoja muista valokuvista, lopulta hallitset pitkän valotusaikakuvauksen ja löydät oman tyylisi.