Hallitse omakuvien ottaminen
Omakuvien ottaminen on mainio tie itsetutkiskeluun. Niitä voi ottaa missä ja milloin tahansa, kun siltä tuntuu. Omakuvien ottaminen ei ainoastaan laajenna osaamista luovan valaistuksen, taustojen ja asetusten osalta, vaan myös syventää ymmärrystä, mitä vaatii, että ilmaisu ja persoonallisuus tulee kuvassa esille.
Unkarilainen muoto- ja muotikuvaaja Wanda Martin harjoitteli kuvaustaitojen parantamista kuvaamalla omakuvia häntä inspiroivien prerafaeliitti -aikaisten teosten kanssa. Nykyisin hän kuvaa isoille kansainvälisille lehdille, kuten Vogue ja Glamour, sekä brändeille kuten Marc Jacobs, Dior ja Burberry.
”Tekisin luultavasti asioita eri lailla katsoessani niitä kuvia nyt. Omakuvien ottaminen on opettanut minua paljon sommittelussa, valaistuksessa, poseeraamisessa, setin suunnittelussa, stailauksessa ja jälkikäsittelyssä,” hän sanoo. ”Aloittaessani ammattilaisena, minulla oli vähemmän aikaa henkilökohtaisille projekteille, ja lopetin. Nyt aion mennä takaisin juurilleni.”
Marina Karpiy on hää- ja muotokuvaaja. Hän viettää aikansa puoliksi Ukrainassa ja puoliksi Georgiassa. Hän julkaisi Instagramiin tukun luovia omakuvia lockdownin aikaan. Tässä blogissa nämä kaksi Canon Ambassadoria jakavat vinkkinsä omakuvien ottamiseen.
Valaise huolella
“Heijastunut valo viilentää ihoa,” Marin selittää. "Jos sinulla on valkoiset seinät, käytä niitä valon heijastamiseen, tai tee heijastin käyttämällä A4 paperia tai mitä tahansa kiiltävää valon heijastamiseen. Tämä vähentää varjoja ja lisää kauniin välkkeen silmiin.”
Myös Wanda tykkää kokeilla erilaisia saatavilla olevia valonlähteitä: ”Tulitikut, kynttilät, pöytälamput, jouluvalot… voit saada luovan valaistuksen aikaiseksi mitä tahansa valon lähdettä käyttämällä. Esimerkiksi spottivalona voi toimia taskulamppu, jonka ympärille on kääritty muovipussi pehmentämään valoa”, hän jatkaa.
Imartelevin valo kasvoille on kuitenkin pehmeä, etupuolelta tuleva ikkunavalo. Se valaisee kasvot tasaisesti ilman varjoja. Jos valo tulee sivulta, ylhäältä tai alhaalta, tai jos käyttää kovempaa valoa, saat dramaattisemman, mutta vähemmän imartelevan tehosteen. Eri valaistuksilla saadaan siis voidaan muuttaa ilmaisun tunnetilaa ja viestiä.
Sommittele luovasti
“Opettele sommittelusäännöt ja riko ne sitten”, Marina sanoo. ”Tykkään ajatella enemmän kuvan tunnetta ja viestiä. Mutta jos voin, yritän seurata kolmannesten sääntöä (rule of thirds) ja asettaa tärkeät kohteet tai yksityiskohdat risteäville pisteille."
Wanda on samaa mieltä. ”Saatan alitajuisesti käyttää näitä sääntöjä, mutta uskon valokuvauksen olevan enemmän perinteisen valokuvauksen ”kauniin” sulauttamista johonkin epätavalliseen. Käytän töissäni aina aikaan sopimatonta elementtiä.”
Luo taustakulissi
Kuvauskulissien tai taustojen ei tarvitse olla kalliita ja monimutkaisia. Kotoakin löytyy paljon luovia ja persoonallisia vaihtoehtoja. ”Ammattimaisten taustakartonkien asemasta voit käyttää verhoja, lakanoita tai isoa kangasta. Myös isot rantapyyhkeet tai piknik -viltit voivat toimia,” Wanda sanoo. ”Laita se vain roikkumaan pyykkinarulla tai teippaa jonnekin.”
”Tarkastele kotisi joka kulma, joka ovi, joka seinä – haasta itsesi ja luo erilainen tunnelma, tai abstraktimpi kulissi; mielenkiintoinen sommitelma, erilainen valaistus tai epätavallinen kulma.”
Valitse oikea objektiivi tarkoitukseen
Kun kysyimme Marinalta parasta objektiivia omakuviin, hän suosittelee 50mm polttoväliä. ”Työskentelen itse Canon RF 50mm f/1.2L USM -objektiivilla ja lopputulos Canon EOS R -kameralla on hämmästyttävä”, hän sanoo. ”Canon EOS R -kamerassa on automaattinen silmätarkennus, joten minun ei tarvitse huolehtia tarkentamisesta. Katson vain objektiiviin läpi ja kamera huolehtii kaikesta puolestani. Canon EOS R -kamerassa on myös sisäänrakennettu Wifi, joka yhdistyy älypuhelimeeni, jossa voin nopeasti ja helposti editoida ja jakaa kuvani.
Wanda, joka normaalisti kuvaa Canon EOS-1D X Mark II -kameralla, sanoo pitävänsä zoom -objektiivin joustavuudesta. ”Käytän usein samaa Canon EF 24-70 f/2.8L II USM -objektiivia koko ajan, koska se on niin monipuolinen”, hän sanoo. ”Voit luoda klassiset lähikuvat pienellä syväterävyydellä ja samalla objektiiviilla saat laajakulmaotokset, joissa on tiettyä persoonallisuutta.”
”Olen testaillut omakuvien ottamista myös EF 8-15mm f/4L Fisheye USM -objektiivilla. Sen luoma vääristymä ilmentää mielentilaani tässä oudossa todellisuudessa lock-downin aikana ja 8mm ”suljettu” ympyränmuotoinen kuva ilmentää jollain tapaa sitä eristyksen tunnetta.”
Vältä kuvan tärähtämistä
Omakuvien ottamisen määritelmä itsessään tarkoittaa, että olet itse kontrollissa. Marina kertoo, että aina on tapoja yksinkertaistaa prosessia: ”Kolmijalka on hyvä olla, tai ainakin tasainen, vakaa taso kuten pöytä, kirjapino tai tuoli.”
“Jatkuva kuvaus -asetus on hyvin kätevä, jos kuvaan sisällytetään lapsia. Canon EOS R -kamera voi ottaa jopa 8 kuvaa sekunnissa. Sen kääntyvä näyttö on “siunaus”, jolta tarkennuskohdan voi tarkastaa etukäteen. Lisäksi vältän kaukolaukaisimien käytön, koska voin langattomasti laukaista kameran Canon Camera Connect -sovelluksella.”
Mieti kuvan terävyysalue
Niin kuin objektiivien käytössä, Wandalla ja Marinalla on erilaiset metodit omakuvien ottamiseen; Wanda käyttää manuaaliohjelmaa (M), siinä missä Marina taas aukon esivalinta -ohjelmaa (Av).
“Haluan täyden hallinnan”, Wanda sanoo. Käytän aina 10 sekunnin itselaukaisua ja tarkennan manuaalisesti. En käyttäisi kovin isoa aukkoa omakuvien ottamiseen – lyhyt syväterävyys tarkoittaa, että voit helposti jäädä tarkennusalueen ulkopuolelle. Siksi käyttäisin aukkoa f/5.6-f/8.
Valmistaudu ja lisää hohtoa
Wanda suosittelee käyttämään suunnittelemiseen vähän aikaa, mutta neuvoo, ettei pidä antaa liikaa rajata luovuuden virtaa. ”Tunnetilojen suunnitelma on hyvä lähtökohta kun päätät poseeraukset, valot, fiilis, vaatteet, hiukset ja meikki”, hän sanoo. Prosessin tulisi kehkeytyä spontaanisti oikeaan suuntaan ja uusiin ideoihin. Mene mukana ja älä pelkää kokeilla. Lopputulos voi olla kokonaan toisenlainen kuin alun perin kuvittelit – joskus hyvät ideat eivät toimi oikeassa elämässä – silti ne ovat hyvä lähtökohta – ja vielä parempi, jos matkan varrella opit muutaman uuden jutun.
https://www.canon.fi/pro/stories/self-portrait-photography-tips/