Hämäräkuvaus – 5 vinkkiä parempiin valokuviin hämärässä
Pimeä kaamoksen aika luo haasteita valokuvaukseen. Päivien lyhentyessä luonnonvaloa ei voi enää hyödyntää samalla tavoin sisätiloissa. Kirkkaiden yleisvalojen tai salaman käyttö saattaa kuitenkin muuttaa kuvaustunnelmaa. Miten taltioida valottoman ajan taika kynttilöineen ja valolyhtyineen? Ja mitä kannattaa ottaa huomioon napsiessa kuvia iltakävelyllä? Haastattelimme Rajalan Jonni Vihtkaria hämärävalokuvaksesta.
Vältä kuvan tärähtämistä
Kun kuvataan vähäisessä valossa, ongelmana on usein kuvan tärähtäminen. Miksi sitten kuvista tulee epäteräviä? Jos kuvaat kameralla ilman salamaa hämärässä valaistuksessa, kameran asetukset voivat tarjota automaattisesti pitkiä valotusaikoja.
Yöllä kuvattaessa valotusaika voi olla jopa 30 sekuntia. Näin pitkän valotusajan aikana kameraa on vaikeaa pitää tarpeeksi vakaana käsivaralla. Jalusta onkin yksi tärkeimmistä hämäräkuvaajan varusteista. Peilillistä kameraa käytettäessä on hyvä aktivoida kameran asetuksista peilin lukitus, jotta peilin liike ei aiheuttaisi kameran tärähtämistä juuri laukaisuhetkellä.
Kaukolaukaisin on toinen suositeltava varuste hämäräkuvaukseen. Pelkkä laukaisimen painallus saattaa heilauttaa kameraa, ja lopputuloksena on tärähtänyt kuva.
Lisäksi kuva voi tärähtää kuvattaessa liikkuvia kohteita hämärässä valaistuksessa. Tällaisia kuvaustilanteita tallennettaessa valotusaikaa voi lyhentää, jos kameran käyttämää aukkoa voi säätää suuremmaksi (f-lukua pienemmäksi). Myös herkkyyden eli ISO-arvon nostaminen voi tuoda kuvaan lisävaloa. Nämä keinot edellyttävät kuitenkin kameran säätämistä käsin.
Valota oikein pimeässä
Kameran automaattisten yökuvausohjelmien käyttäminen ei aina takaa parasta lopputulosta. Jos mahdollista, säädä kamerasi aina manuaalisesti. Kun säädät itse valotusajan, ISO- eli herkkyysarvon sekä himmenninaukon koon, pystyt paremmin kontrolloimaan hämäräkuvauksen tuomia haasteita.
Kuvattaessa hämärässä on hyvä muistaa, että liian suuri ISO-arvo aiheuttaa kuviin kohinaa.
Varovasti salaman kanssa
Kun kuvataan pimeässä, yhtenä keinona luoda lisävalaistusta on käyttää salamaa. Kameran omaa salamaa on syytä välttää, sillä se valaisee vain pienen alueen kameran ympäriltä. Kameran oma salama luo kuvauskohteen ylle helposti jyrkät varjot unohtamatta salamakuvien klassista riesaa, punasilmäisyyttä. Lisäsalaman avulla kuvaan voidaan tuoda lisää valoa.
Hyödynnä hämärävalaistusta
Vaikka kaamoksen keskellä onkin pimeää kellon ympäri, täysin valotonta kaupunkioloissa ei ole koskaan. Ulkona kuvattaessa mieti, voisitko käyttää hyödyksesi esimerkiksi katulamppua tai valaiseeko kalpea kuu yöllistä maisemaa.
Joskus hämäräkuvauksessa voi olla parempi keskittyä taltioimaan tunnelmia kuin tarkkoja yksityiskohtia. Mustavalkoisten kuvien ottamista voi myös kokeilla hämäräkuvauksessa. Mikä näyttää hyvältä väreissä päiväsaikaan, voi näyttää mitättömältä vähäisessä valossa.
Automaattitarkennuksen käyttäminen voi olla hämärässä hankalaa, joten varaudu tekemään tarkennus manuaalisesti.
Jälkikäsittele kuvasi
Toisinaan hämärän aikaan otetut kuvat saattavat näyttää keltaisilta, mikä johtuu kuvan värilämpötilan alhaisuudesta. Tällaisen kuvan värin ja monen muunkin virheen voi korjata jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla. Esimerkiksi Lightroomissa on hyvät ja kattavat toiminnot kuvien parantelemiseen ja muuttamiseen.
Jos mahdollista, hämärässä otetut kuvat kannattaa tallentaa RAW-muodossa. Kuvat voivat helposti alivalottua, ja silloin niitä on helpointa korjata kuvankäsittelyohjelmalla, kun kameran kennolle on tallennettu kaikki tieto kuvaushetkellä valituista säädöistä.