Sumu rakentaa sillan uusiin maisemiin
Syysaamuina sumu saattaa verhota koko maiseman ja tuo tuttuun näkymään uutta tunnelmaa ja mystiikkaa. Sumua esiintyy syksyisin varsin usein, joten tämän elementin hyödyntämiseen on paljon mahdollisuuksia.
Suunnittelua vai hakuammuntaa
Kameran akut ladattu, reppu pakattu valmiiksi, muistikortit tyhjennetty. Kaikki valmiina. Herätys soi aikaisin aamulla, eikä sumua näy missään. Sumun esiintymisen voi kuitenkin ennustaa, jotta ei tarvitse täysin luottaa tuuriin.
Kastepiste kertoo lämpötilan, johon ilman pitää jäähtyä, että kosteus alkaa tiivistyä. Luonnossa tiivistymä ilmenee sumuna tai sateena. Mitä lähempänä lämpötila ja kastepiste ovat toisiaan, sitä todennäköisemmin on sumua. Kastepisteen laskemiseen löytyy erilaisia kaavoja, mutta kastepisteen laskemiseen voi myös käyttää laskuria.
Sumun ennustamiseen voi myös hyödyntää Ilmatieteenlaitoksen täsmäsääennusteita, missä kerrotaan todennäköinen kastepiste.
Sumu haastaa automatiikan
Sumu vaikeuttaa automaattitarkennuksen käyttöä, koska kamera ei löydä kohteesta tarpeeksi kontrastia. Jos näkymästä löytyy vielä selkeitä ääriviivoja voi tarkennuksen poimia niistä ja lukita etäisyys pitämällä laukaisinta puoliväliin painettuna. Sankassa sumussa on siirryttävä käsitarkennukseen ja asetettava etäisyydensäätö esimerkiksi äärettömään.
Sankassa sumussa on siirryttävä käsitarkennukseen (MF), kun autofocus ei löydä kohteesta riittävää kontrastia.
Myös automaattivalotus kaipaa kuvaajan apua, koska sumu on mestari hämäämään kameran valonmittausta. Jotta valkea sumumaisema toistuisi puhtaana, pitää valotusta korjata askeleen (+1) verran ylivalotuksen suuntaan. Vastavalossa voi olla tarpeen toinekin pykälä (+2).
Jalustan käyttö voi auttaa, sillä saa vähennettyä tärähdyksiä ja kameran liikkeestä aiheutuvaa epätarkkuutta. Asetuksia valitessa kannattaa myös huomioida myös se, että sumu ei vain leiju paikoillaan, vaan se liikkuu tuulen mukana. Pidempää suljinaikaa voi käyttää näyttävien efektien luomiseen, mutta sumuisesta maisemasta voi helposti tulla sekava. Valon määrä ja laatu voi muuttua nopeasti sumun sijainnista riippuen, joten asetuksia kannattaa aina kokeilla tilanteen mukaan. Lähtökohtana voi kuitenkin pitää maisemakuvauksesta tuttua keskisuurta f/7-f/10 aukkoa, jotta saat kuvaan riittävästi terävyyttä.
Aurinkoisina aamuina maiseman väri voi muuttua muutaman minuutin kuluessa.
Muista sommittelu
Koska sumuista maisemaa kuvatessa aika on usein kortilla, pääsee sommittelu helposti unohtumaan. Sommittelulla saat kuvaan pelkän maiseman sijaan tarinaa ja kerroksellisuutta. Hallitsemalla sommittelun kultaiset säännöt, voi saada aikaan entistä kauniimpia kuvia.
Lue vinkit kuvien sommitteluun ››