Vinkkejä nopeaan kuvankäsittelyyn
Kuvankäsittely on yksi valokuvaamisen tärkeimpiä vaiheita. Voimme ajatella, että kamerasta tuleva valokuva on “raaka-versio” kuvasta ja lopullinen valokuva syntyy vasta kuvankäsittelyn kautta. Kuvankäsittely on usein todella innostavaa, koska on mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea saamme valokuvasta kuvankäsittelyllä esille. Mahdollisuuksia kuvan muokkaamiseen on rajattomasti. Kuvankäsittelyssä voimme päästää mielikuvituksen valloilleen ja luoda uskomattoman määrän hyvin erilaisia versioita samasta valokuvasta.
Kuvankäsittelyyn saa helposti kulumaan tuntikaupalla aikaa. Joskus tarvitsemme kuitenkin valmiin valokuvan nopeasti käyttöön ja tällöin voimme hyödyntää erilaisia menetelmiä kuvankäsittelyn nopeuttamiseen.
Lightroom -kuvankäsittelyohjelma sopii erinomaisesti nopeaan kuvankäsittelyyn. Kaikki kuvan perussäädöt on helposti löydettävissä ohjelman sivupalkista ja liukusäätimillä asetusten muokkaaminen on helppoa. Linssivirheet on helppo korjata yhdellä klikkauksella.
Kun olet käsitellyt yhden kuvan huolellisesti, voit kopioida tekemäsi asetukset helposti toiseen valokuvaan. Voit luoda näin valmiita presetejä, joilla kuvankäsittely onnistuu jatkossa lähes parilla klikkauksella. Yleensä asetusten kopioimisen jälkeen kuvaan tarvitsee enää tehdä pientä hienosäätöä. Huomioi kuitenkin kopioidessasi asetuksia, että käsiteltävänä oleva uusi valokuva on tyyliltään ja värimaailmaltaan saman tyyppinen. Tällöin asetukset toimivat kuvassa lähes sellaisenaan.
Nopea tarkistus, jolla saat varmistettua kuvan riittävän valoisuuden, tummuuden ja kontrastisuuden riippumatta näytöstä, jolla kuvaa katsellaan, on tarkistaa kuvassa täysin valkoisten ja täysin mustien alueiden laajuus. Täysin valkoinen alue kuvassa tarkoittaa sitä, että kuva “palaa puhki” näissä kohdissa ja täysin musta alue tarkoittaa, että kuva menee “tukkoon”. Painamalla J-näppäintä Lightroom -ohjelmassa, saat kuvasta näkyville nämä alueet. Täysin valkoiset alueet näkyvät kirkkaan punaisina ja täysin mustat alueet näkyvät kirkkaan sinisinä. Muistisääntönä on hyvä tarkistaa, että kumpaakin aluetta näkyy kuvassa ainakin aavistuksen verran. Tällöin voidaan olettaa, että kuva näkyy riittävän selkeästi erilaisilla näytöillä ja myös painotyö onnistuu.
Joskus esimerkiksi sosiaaliseen mediaan tarkoitettuja valokuvia ei ole aikaa käsitellä tietokoneella, joten kännykkään ladatusta Lightroom -ohjelmasta on tällöin paljon apua. Voit siirtää järjestelmäkameralla ottamasi valokuvat suoraan älypuhelimeen. Pystyt luomaan Lightroomin kännykkäversiolla valmiita presetejä, joilla voit helposti lisätä tekemäsi asetukset ottamiisi valokuviin.
Lightroomin “Healing”-työkalulla pystyt poistamaan valokuvasta roskia yhdellä klikkauksella. Ohjelma imitoi kuvan korjattavia alueita niin, että saat yksityiskohtia poistettua uskomattoman huomaamattomasti. Sama ominaisuus on käytössä myös Lightroomin kännykkäversiossa.
Jos sinulla on jokin tietty inspiraatiokuva ja haluaisit luoda nopeasti samantyyppisen kuvankäsittelyn kuin esimerkkikuvassa, kannattaa esimerkkikuvaa pitää auki kuvankäsittelyohjelman vieressä tietokoneen näytöllä, kun teet käsittelyä. Tutki tarkasti esimerkkikuvan lämpötilaa. Onko kuvan sävy viileä, neutraali vai lämmin? Säädä valokuvasi lämpötilaa esimerkkikuvan mukaiseksi. Kiinnitä huomiota varjojen ja kohokohtien värisävyihin ja kokeile näiden säätämistä, kunnes värisävyt vastaavat esimerkkikuvaa. Tarkista lisäksi eri värien “hue” eli värisävyt. Onko esimerkiksi vihreä säädetty hieman turkoosin suuntaan tai oranssi hieman punaisen suuntaan? Lightroom -ohjelmaan voi myös ostaa muiden tekemiä valmiita presetejä, jolloin asetuksia ei tarvitse säätää itse.
Kuvankäsittelyn nopeuttamisessa auttaa oman kuvaustyylin ja kuvankäsittelytyylin luominen. Mieti haluatko tehdä esimerkiksi hieman viileän sävyisiä tunnelmallisia kuvia vai kirkkaita ja neutraalin sävyisiä kuvia. Näin kuvankäsittelyn säädöt alkavat rutinoitua ja pystyt säätämään asetukset nopeasti.
Hauskoja hetkiä kuvankäsittelyn parissa!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane