Opas lintukuvaukseen
Jonas Classonin 5 parasta vinkkiä onnistuneeseen lintujen valokuvaukseen
Jonas Classon on valokuvaaja, jonka intohimo on lintujen ja villieläinten valokuvaus. Hänet on palkittu useilla palkinnoilla, esimerkiksi Highly Commended -palkinnolla Lontoon Natural History Museumin järjestämässä Wildlife Photographer of the Year 2020 -kilpailussa. Jonas myös johtaa ja opettaa valokuvausretkillä ympäri maailmaa.
Jonas on valokuvaaja menestyskirjan "Lappuggla - metsän kätketty olemus" takana, ja nyt hän jakaa parhaat vinkkinsä lintukuvauksessa onnistumiseen.
Haluatko ottaa upeita kuvia linnuista? Vaikka lintujen valokuvaaminen voi usein tuntua pelottavalta, se on itse asiassa melko helppoa, kunhan vain pääset jyvälle siitä. Työkaluista tekniikoihin, tässä kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä aloittaaksesi lintukuvauksen ja onnistuaksesi siinä.
Tutustu kohteeseen
Lintukuvien onnistumisen edellytyksenä on tutustua kuvattavaan lintuun. Ei vain ottaa hyviä kuvia, vaan myös pystyä tekemään se niin, ettei lintu häiriinny.
Hyvä alku on siirtää kamera sivuun ja tutkia linnun liikkeitä sekö käyttäytymistä jonkin aikaa. Tämän jälkeen voit suunnitella, miten otat haluamasi kuvan parhaiten. Mihin aikaan päivästä tämä lintu on aktiivinen? Onko sillä paikkaa, johon se haluaisi palata? Jos saat vastauksen näihin kysymyksiin, sinun on helpompi sijoittaa itsesi oikein suhteessa taustaan, etualaan, valoon ja tuulen suuntaan.
Tuulen ja valon suunta
On kaksi muuttujaa, jotka vaikuttavat kuviin enemmän kuin useimmat muut. Tuuli ja valon suunta. Kaikki linnut tekevät suurimman osan liikkeistään tuulen suuntaan: ne nousevat ilmaan, laskeutuvat, parittelevat tai etsivät ruokaa. Tämän tietämyksen perusteella on välttämätöntä, että tuuli on takanasi, jos haluat esimerkiksi kuvata lintua edestäsi.
Seuraava muuttuja koskee valon suuntaa. Itse suosin lähes aina taustavaloja. Se lisää kuvaan tunnetta ja tunnelmaa, ja sillä voidaan saada aikaan näyttäviä efektejä, kuten siipien ja vesipisaroiden valaiseminen. Optimaaliset olosuhteeni ovat siis aurinko silmissäni ja tuuli selässäni. Se, miten tarkalleen ottaen asemoit itsesi, riippuu täysin siitä, millaista tulosta tavoittelet. Tärkeintä näissä neuvoissa on yksinkertaisesti olla tietoinen siitä, miten tuuli ja valo vaikuttavat olosuhteisiin.
Läheisyys kohteeseen
Minulle vahva kuva on sellainen, joka antaa läheisyyttä kohteeseen. Tällä en välttämättä tarkoita sitä, että sinun pitäisi olla fyysisesti lähellä lintua, vaan sitä, että linnun pitäisi tuntua olevan läsnä katsojalle. Läheisyyden lisääminen onnistuu siten, että yrität päästä samalle tasolle kuvattavan kanssa. Sitten korostat lintua ja saat tunteen, että olet sen maailmassa. Samalla aaltopituudella. Tämän hyvä sivuvaikutus on se, että saat paremman kuvakulman taustaan. Jos makaat maata vasten, siirrät automaattisesti etäisyyttä taustaan, mikä puolestaan antaa puhtaamman ja pehmeämmän taustan, joka korostaa kohdetta entisestään.
Sisällytä ympäristö kuvaan
Sanon yleensä, että linnut näyttävät aina samalta. Tällä tarkoitan sitä, että kaikki muu ympärillä vaikuttaa siihen, onko kuva hyvä vai ei. Usein avain jännittäviin ja näyttäviin kuviin on lintujen ja mielenkiintoisten ympäristöjen yhdistäminen. Siksi pyrin aina tarkkailemaan ympäristöäni ja etsimään mahdollisia kohtia etukäteen ennen kuin lintu sukeltaa. Joskus annan linnun olla vain pieni yksityiskohta isommassa kuvassa, jos ympäristö on tarpeeksi mielenkiintoinen. Jos aion kuvata tiettyä lajia projektia varten, yritän aina selvittää, missä paikoissa minulla on mahdollisuus löytää kyseinen laji, ja valitsen sitten paikan, jossa on kaunein luonto. Tämä lisää mahdollisuuksia saada parempia kuvia.
Testaa eri objektiiveja
Lintukuvauksessa 400-600 mm on usein hyvä polttoväli, jolla pääsee lähelle. On kuitenkin suuri vaara juuttua yhteen polttoväliin. Tässä on se sudenkuoppa, että kehityksesi valokuvaajana voi pysähtyä. Siksi suosittelen vaihtelemaan eri objektiivien ja polttovälien välillä ja pitämään näin luovuuden yllä. Useimmat parhaista lintukuvistani on otettu laajakulmaobjektiiveilla. Toisin sanoen voit kuvata lintuja millä tahansa välineellä. Kyse on vain ideoiden mukauttamisesta.
Olet hyvää vauhtia matkalla kohti kaunista lintukuvausta. Yritä kaikin tavoin saada kiinni näistä upeista hetkistä kuvaamalla sekä tavallisia että vähemmän tavallisia lintuja. Mutta mikä tärkeintä, viihdy! Menestys seuraa kyllä perässä.
Mitä välineitä kannattaa käyttää lintukuvaukseen?
Ei ole olemassa varusteluetteloa, joka olisi täydellinen jokaiselle valokuvaajalle, kaikki riippuu haluamastasi kohteesta, painosta, jonka olet valmis kantamaan retkelläsi, ja budjetista, jonka olet valmis käyttämään ja niin edelleen. Tässä on kuitenkin muutamia juttuja, jotka saattavat auttaa sinua matkallasi menestykseen.
Jalustat
Vakaa kolmijalka voisi olla hyvä idea, hiilikuituinen tai alumiininen. Jalustat auttavat sinua vakauttamaan ja pitämään kameran tasaisena ilman liikettä tai tärinää, mikä takaa parempia valokuvia riippumatta siitä, oletko ammattimainen valokuvaaja tai aloittelija. Jalustojen avulla on myös helpompi tehdä manuaalisia säätöjä muuttamalla korkeuksia ja kulmia. Alumiininen jalusta on usein edullisempi, kun taas hiilikuituinen jalusta on kevyempi, eikä se kylmene talvella yhtä paljon.
Gimbaalit
Gimbaali voi myös olla kätevä, ja sen avulla voit keventää teleobjektiivin painoa tehokkaasti yhtä sujuvasti kuin sen avulla voit panoroida kuvaa haluamallasi tavalla.
Muistikortit
Kun kuvaat lintuja, voit ottaa satoja kuvia peräkkäin. Ota mukaan nopea ja tehokas muistikortti, jotta kirjoitusnopeus ei lopu kesken. Et halua, että tämä rajoittaa sinua, sillä muuten et voi saada täydellistä laukausta, kun olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Käsineet
Lintujen valokuvaaminen tarkoittaa usein aikaisia kylmiä aamuja ja pitkää odottelua täydellisen otoksen saamiseksi. Hyvä käsine voi tehdä odottelusta paljon miellyttävämpää.
Laukut
Joskus sinun on kuljetettava itsesi paikalle, jotta saat täydellisen kuvan. ThinkTankin käytännöllinen laukku kuljettaa varusteesi ja on ystävällinen selälle....
Kiikarit ja tähystyskaukoputket
Tarvitsetko kiikareita lintujen kuvaamiseen? Et, mutta kiikari toimii loistavasti tukena kentällä. Kun etsit lintuja tai odotat, että kaukana istuva lintu tulee lähemmäs. Kiikari on hyvä kaveri, kun vain tarkkailet lintujen liikkeitä muutaman minuutin ajan ja valitset oikean paikan niiden valokuvaamista varten, voit käyttää kiikaria alueen kartoittamiseen. Kiikarin avulla löydät kohteen nopeammin kuin useimmilla objektiiveilla ja hyvin valoa läpäisevä kiikari voi todella auttaa kohteen löytämisessä jopa hämärässä, aikaisin aamulla ja myöhään illalla.
Kuvat ja teksti
www.focusnordic.fi/inspiraatio/valokuvaus/lintukuvausopas/