NFT:t valokuvauksessa
NFT on nopeasti tullut suosituksi muodoksi myydä valokuvia. Käydään siis hieman pintaraapaisuna läpi, mitä NFT-teknologia tarkoittaa valokuvauksen näkökulmasta.
NFT on lohkoketjuun tallennettu aitoustodistus, jolla voidaan varmentaa datan, esimerkiksi kuvan, videon, musiikkitiedoston, pelin tai GIF:n yksilöllisyys, aitous ja omistajuus. Lyhenne NFT tulee englanninkielen sanoista Non-Fungible Token, mikä tarkoittaa “ei vaihdettavissa olevaa”. Ero kryptovaluuttoihin on esimerkiksi se, että NFT:a ei voida korvata toisella täysin samanlaisella, kun taas esimerkiksi Bitcoin voidaan vaihtaa toiseen Bitcoiniin.
NFT-teknologia varmistaa teoksen aitouden. Teoksen ostaja saa itselleen lohkoketjussa (blockchain) olevan aitoustodistuksen. Ostaja voi olla aina varma siitä, että hän saa aidon alkuperäisen NFT-teoksen.
Niin perinteisen kuin digitaalisen taiteen ostamisessa tärkeintä on teoksen aitouden varmistaminen. Mikä tahansa taideteos voidaan väärentää, joten aitous on se tekijä, joka ratkaisee. Kuka tahansa pystyy kopioimaan digitaalisen taideteoksen tietokoneelleen, mutta omistaa käytännössä tällöin arvottoman kopion ja ei pysty hyödyntämään sitä rahallisesti laillisesti mitenkään. Lohkoketju mullistaa teosten aitouden varmistamisen ja lisäksi NFT -siirtoketju on aina helposti jäljitettävissä.
Valokuvaajat voivat hyödyntää NFT-teknologiaa teostensa myyntiin ja tunnettavuutensa lisäämiseen. Valokuvaajat, joilla on jo esimerkiksi suuri sosiaalisen median seuraajakunta, voivat hyötyä rahallisesti merkittävästikin valokuvien myymisestä NFT:na.
Valokuvaaja voi myydä NFT-valokuviaan useissa digitaalisissa markkinapaikoissa, mutta on hyvä huomioida, että usein teosten arvoa sidotaan niiden harvinaisuuteen, joten on hyvä miettiä, miten useassa eri paikassa teos kannattaa olla myytävänä. NFT-teoksia myydään kuratoiduissa ja kuratoimattomissa kauppapaikoissa. Esimerkiksi OpenSea on suosittu kuratoimaton markkinapaikka, jossa kuka tahansa voi julkaista omia NFT-teoksia.
Aina kun NFT-valokuva myydään seuraavalle ostajalle, valokuvaaja saa kaupasta rojalteja. Yksi NFT-teknologian ominaisuuksista on tämä rojalti-maksujen automaattinen käsittely.
NFT-projekteihin tulee aina lisätä tarkat tiedot NFT:n tekijänoikeuksista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tietoja siitä, saako teoksen ostaja käyttää teosta esimerkiksi myytävien tuotteiden valmistamiseen. Teoksen tekijä hallitsee tekijänoikeuksia ja voi määrittää missä määrin haluaa niitä siirtää NFT:n myynnin yhteydessä. Yleensä valokuvaaja voi siis itse edelleen käyttää valokuviaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja kaupalliseen käyttöön, vaikka olisi myynyt teoksesta NFT:na.
Suurikokoisia valokuvia ei voida tiedostokokonsa takia tallentaa lohkoketjuun, vaan ne tallennetaan esimerkiksi hajautettuun IPFS -verkkoon. NFT-tokeniin kirjoitetaan siis pelkästään linkki.
NFT:t ovat mielenkiintoinen uusi väylä valokuvien myymiseen, mutta niiden luomisesta syntyy omat kulunsa. NFT:n luomisen (mint) kulut riippuvat valitusta lohkoketjusta. Esimerkiksi suosituimmassa Ethereum -lohkoketjussa NFT:n luominen voi maksaa noin 50-500 dollaria. Voit myös valita muita edullisempia lohkoketjuja. Kannattaa perehtyä tarkkaan valitsemaasi lohkoketjuun ja tutustua huolellisesti kryptovaluuttoihin. Voidaksesi luoda NFT:n sinun on siis ensin ostettava kryptovaluttaa.
NFT-teknologiaan ja kryptovaluuttoihin kannattaa perehtyä todella huolellisesti ennen NFT-valokuvien luomista. Riittävän ymmärryksen kanssa NFT:t ovat suuri mahdollisuus valokuvaajille!
_________________________________________________________________________________
Kuvat ja teksti: Emma Ivane