Luova kipinä taskussani
Minun nimeni on Olivier Schmitt ja olen ammattimainen sisällöntuottaja ja vloggaaja kahdella YouTube-kanavalla, joista toinen on omistettu matkailulle ja matkailuautoilulle. Sonyn lähettiläänä pääsin kokeilemaan ZV-E1-kameraa ennen sen julkaisua, ja testasin sen perusteellisesti.
Olen hyvin vaativa laitteistoni suhteen: sen on oltava kestävää, erittäin tehokasta, yksinkertaista ja nopeaa käyttää sekä ennen kaikkea kuvanlaadun on oltava moitteeton kaikissa olosuhteissa.
Kun otin uuden Sony ZV-E1 -kameran käteeni ensimmäistä kertaa, tuntui kuin olisin löytänyt täydellisen luovan kumppanin tarpeisiini. Kamera on kompakti, kevyt ja mukava pitää kädessä, ja siitä tuntee heti, että kyseessä on ammattilaissarjan tuote. Pääsy VLOG-suunnattuihin toimintoihin muutamalla painikkeella tekee heti selväksi, että ZV-E1 säästää aikaa ja on tehokas.
Ensimmäisistä testeistäni näin heti tämän uuden kameran monet edut. Ensinnäkin kuvanlaatu oli vastaava kuin Alpha 7S III -kamerassani (johon olen erittäin kiintynyt), erityisesti vähäisessä valossa, sillä pidän todella kuvaamisesta kaupunkien ja luonnon yötunnelmassa. Toiseksi sen VLOG-suunnattujen toimintojen ansiosta minun on helppo luoda YouTube- ja Instagram-videoita. Voin tallentaa kasvoni priorisoitua tunnistusta varten, kuvata erittäin vakaasti ja siten työskennellä ilman vakainta monissa tilanteissa, voin luoda nopeasti ainutlaatuisia tunnelmia uuden Looks- ja Moods-toiminnon avulla ja joissain tilanteissa pärjään myös ilman toista kameraa uuden Auto Framing -toiminnon avulla.
Kolmanneksi ammatilliset vaatimukseni täyttyvät, kun voin lisätä oman LUT:ni ZV-E1-kameraan, runsaasti taidokkuutta automaattitarkennukseen erityisesti kuvattaessa urheilua tai eläinvideoita Sonyn 200–600 mm:n objektiivilla. Kuvasinpa mitä tahansa, Sony ZV-E1 -kameraan sisäänrakennettu keinoäly (otettu Alpha 7R V:stä) avustaa minua aina, joten tarkennus ei häviä koskaan. Ammattilaisena arvostan erittäin paljon vielä yhtä elementtiä: Sony ZV-E1 käyttää NP-FZ100-akkuja, jotka ovat täydellisen kestäviä päivän kuvauksiin.
Videota varten päätin käyttää neljää hyvin erilaista objektiivia testatakseni eri tarpeita, budjetteja ja ominaisuuksia. VLOG-puolella ja kameran edessä käytin kompaktia FE PZ 16–35 mm f/4 G -objektiivia. Koska ZV-E1 on varustettu täyden kennon anturilla, 16 mm:n objektiivi riittää kuvattaessa käsivarren pituudelta GP-VPT2BT-kädensijalla. Tämä objektiivi on varustettu tehokkaalla zoomilla, jota voi hallita itse kamerasta käsin ja jonka avulla voin tehdä erittäin sujuvia polttovälin siirtymiä vaihtelevilla nopeuksilla. Zoomin ohella käytin myös FE 24 mm f/1.4 GM- ja FE 85 mm f/1.8 -objektiiveja. 24 mm:stä pidän erityisesti, se on hyvin terävä jopa kuvan kulmissa, ja sen bokeh on upea! 85 mm on kiinnostava lyömättömän hinta-laatusuhteensa ansiosta tämän tyyppiselle polttovälille. Sen avulla pystyin tuomaan tiiviimmän tyyppisen oton, joka täydentää hyvin laajakulmaottoja. Lopuksi pystyin kuvaamaan Sony 200–600 mm:llä uskomattomia eläinkuvauksia kaukaa. Hyvän VLOGin tekemiseen ei välttämättä tarvita monia objektiiveja, mutta mielestäni on tärkeää valita täydentävät objektiivit. Esimerkiksi 16–35 mm yhdistettynä kiinteäpolttoväliseen objektiiviin, kuten 50 mm tai 85 mm, voi jo tuottaa paljon hyvin olennaista sisältöä ja on silti kevyt ja kompakti. Uusi Dynamic Active -vakautustila tarjoaa mahdollisuuden toimia ilman vakaajaa, jolloin kokoonpano on hyvin siisti ja yksinkertainen.
Mielestäni Sony on tämän uuden ZV-E1-kameran myötä vastannut monien itseni kaltaisten sisällöntuottajien odotuksiin. Tässä kamerassa yhdistyy kaikki, mitä tarvitaan ja mistä olemme unelmoineet ammattilasvloggausta varten hyvin houkuttelevaan hintaan, kun otetaan huomioon tarjotut tekniikat ja suorituskyky. En malta odottaa, mihin tämä kamera minut vielä vie!
Kuvat ja teksti: Olivier Schmitt / Sony
sony.fi/alphauniverse/stories/the-creative-spark-in-my-pocket