Myyttistä valoa ja eteerisiä otoksia
Fantasiamuotokuvaukseen erikoistunut Rosie Hardy kertoo parhaat vinkkinsä satumaisiin kuviin.
Hulmuavat tanssiaispuvut, hauskat holvikaaret ja runsaat kukkameret ovat Rosie Hardyn eteeristen kuvien tunnusmerkkejä. Jokaisen valokuvan takana on kuitenkin myös tarina – joko tarkasti punottu kertomus, joka paljastuu kuvan elementeistä, tai kuvan mukaan huolellisesti valikoitu lainaus, joka asettaa työn uuteen valoon.
”Ihmisten tarinat ovat aina kiehtoneet minua”, sanoo Rosie. Luova muotokuvaaja aloitti työskentelyn verkossa kuvaamalla teini-iän kokemustaan alopeciasta ja kamppailuaan löytää oma identiteetti nojautumatta ulkonäköön. ”Olin hyvin kiinnostunut muiden ihmisten tunteista, ihmisen psykologiasta ja käyttäytymisestä. Minua viehättää tunteiden ilmaisu omassa työssäni ja muiden töissä. Siksi olen niin kiinnostunut muotokuvista.”
Rosie käyttää kaikissa muotokuvissaan näyttävää ja ylimaallista estetiikkaa, niin luovissa omakuvissa, hääkuvissa, kuin kaupallisissa projekteissakin. ”Kehityn jatkuvasti työssäni, mutta pyrin edelleen samaan tyyliin – mielikuvituksellisiin, surrealistisiin ja sadunomaisiin kuviin, joita olen aina ottanut”, hän sanoo.
Hän kertoo nyt 10 parasta vinkkiään harrastajille, jotka haluavat tutustua tähän taianomaiseen kuvaustapaan.
Ikuista kaunis bokeh
Viileät sävyt ja hillityt värit tuovat eteeristä tunnelmaa. Rosie kertoo kuvaavansa usein 85mm:n objektiivilla, joka tuottaa täydellisen taianomaisen pehmeän bokeh-tehosteen, joka erottaa kohteen taustasta.
(1/640 s, f/2.2, ISO 250) © Rosie Hardy
"Ihmisyyden tutkiminen minkä tahansa taidemuodon kautta on upea mahdollisuus", Rosie sanoo. Hän on saanut luoville muotokuvilleen yli 180 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 85mm f/1.2L USM -objektiivilla. (1/1600 s, f/1.2, ISO 100) © Rosie Hardy
Bokeh-efektillä leikittely voi auttaa loihtimaan kuviin maagista tunnelmaa, kun käytetään kuvatessa suurta aukkoa ja pientä f-lukua, joilla luodaan kapea terävyysalue pehmentämään taustaa.
"Bokeh tuo unenomaista tunnelmaa," sanoo Rosie. "Jos kuvaisin paikassa, jonka haluaisin todella tuoda esille, kuvaisin pienemmänllä aukolla, jotta voin ikuistaa kuvaan myös ympäristön. Jos taas haluan keskittyä pukuun tai muihin yksityiskohtiin, jättäisin taustan pois ja kohdistaisin kaiken huomion malliin."
Kuvaa unenomainen tunnelma vastavalossa
"Varjossa kuvaaminen, kun valo suodattuu puiden läpi ja valaisee takaapäin, on hyvä keino saada pehmeä, viehättävä ja mystinen valaistus, kun käytössä ei ole valaistusvarusteita", sanoo Rosie. Kun valonlähde asetetaan kuvattavan kohteen taakse, voidaan luoda halo-efektejä ja utuisia kuvia, jotka tuntuvat intiimeiltä ja sadunomaisilta.
Rosie luo perustan valokuvilleen yhdistämällä Canon EOS R5- kameran ja luonnonvalon. "Rakastan luonnonvaloa, ja kun sen oppii hallitsemaan jo alussa, saa hyvän pohjan valokuvaukselle", hän lisää.
Kokeile rekvisiittaa ja leikittele asusteilla
Rosie luo leikkisän ilmeen yhdistämällä itsetehdyn rekvisiitan koristeellisiin pukuihin. "Tavaroiden vuokraaminen on hyvä keino aloittelijoille leikitellä rekvisiitalla", hän sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R5- kameralla ja Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM -objektiivilla. © Rosie Hardy
Rosie käyttää usein muotokuvissaan rekvisiittaa, jota hän valmistaa itse ja parantelee tarvittaessa jälkikäsittelyssä. Esimerkiksi tämä jättikokoinen älypuhelin on oikeastaan rikkinäinen peili, johon on lisätty digitaalisesti puhelimen kuori. )1/640 s, f/4.5, ISO 100). © Rosie Hardy
Rosien valokuvissa on usein hauskaa rekvisiittaa ja hänelle tyypillisiä tanssiaispukuja. Häh herättää mielikuvitukselliset näkymät eloon käsintehdyillä elementeillä, joita hän tarvittaessa muokkaa vielä jälkikäsittelyssä. "Erilaisia kuvauspaikkoja, rekvisiittaa ja asusteita kannattaa kokeilla rohkeasti", hän sanoo. "Niiden avulla pystyin itse erottumaan muista."
Jotta kustannukset pysyvät kurissa, hän suosittelee koluamaan verkon huutokaupat ja paikalliset kierrätyskeskukset edullisten löytöjen varalta, vuokraamaan varusteita pukuvuokraamoista tai jopa rakentamaan rekvisiittaa itse - yhdessä hänen suosikki kuvistaan hän ryömii itse rakentamastaan jättipuhelimesta. "Irrotin peilin kehyksestä, ryömin kehyksen läpi ja lisäsin muokkausvaiheessa puhelimeni kuvan kehyksen tilalle", hän kertoo.
Leikittele pehmeällä valolla
Miellyttävä valaistus on tärkeässä osassa, kun haöutaan luoda herkkää estetiikkaa. "Pehmeä hajavalo, joka ei luo kovia varjoja, pehmentää ihoa", sanoo Rosie.
Vaikka hän pyrkii valitsemaan kuvauspaikat valaistuksen mukaan, joskus luonnonvaloa on muokattava, ja siihen on onneksi olemassa monia helppoja keinoja. "Jos otat kasvokuvaa auringonvalossa, voit ripustaa lakanan hajauttamaan valoa," Rosia sanoo. "Jos käyttäisin heijastinta, valitsisin luultavasti kullanvärisen heijastimen kylmemmän hopeanvärisen sijaan, jotta saisin lämpimämmän ihonsävyn."
Käytä luovuutta jälkikäsittelyssä
Kuvankäsittelyohjelmistossa voi muuttaa värejä ja pehmentää kuvia, jotta voidaan tehostaa kuvan unenomaista tunnelmaa. "Muokkauksilla kuvat voi myös saada näyttämään siltä, että budjetti oli paljon todellista suurempi", sanoo Rosie, joka parantelee usein rekvisiittaa ja kuvausympäristöä muokkausvaiheessa esimerkiksi yhdistelemällä kuvia ja suunnittelemalla surrealistisia maailmoja.
Kokoa väripaletti
Eteerisissä valokuvissa on usein pehmeä ja hillitty väripaletti, jossa on pastellivärejä ja viileitä sävyjä. "Väreillä on valtava vaikutus koko kuvaan", sanoo Rosie. "Katsojana en innostu kuvista, joissa on liian monta eri väriä, ellei kyseessä ole tietty teema. Minua viehättävät kuvat, joissa on yhtenäinen yleissävy."
Värien osalta Rosie suosii yksinkertaisuutta ja tasapainoa. "Kuvissani toistuu selkeä kaava värien suhteen; jokaisessa kuvassa on yksi yleissävy tai kahta tiettyä väriä", hän jatkaa. "Kuvatessani mietin, mitkä nämä kaksi väriä tulevat olemaan tai miten voin muokata kuvaa myöhemmin niin, että saan siitä yhtenäisen."
Kokeile eri kuvauspaikkoja
Suuntaamalla maaseudulle voi löytää muotokuville monia satumaisia taustoja, kuten tämän unenomaisen järven iltahämärässä.
Viileät sävyt ja hillityt värit tuovat kuvaan eteeristä tunnelmaa. (1/1000 s, f/2.2, ISO 125) © Rosie Hardy
Kun mietitään myyttisiä kuvia, kuvauspaikka nousee usein keskeiseen asemaan. Rosie ja hänen mallinsa poseeraavat usein näyttävän arkkitehtuurin keskellä tai tiheissä metsissä, jotta valokuviin saadaan eteerinen tunnelma. "Minuun vetoavat hylätyt paikat, linnat ja holvikaaret", hän sanoo. "Kaikkien käytettävissä olevissa paikoissa, kuten puistoissa ja metsissä, tekoaltailla ja järvillä, voi opetella julkisella paikalla kuvaamista ilman painetta siitä, että ihmiset katselevat tai että mahdolliset kuvausluvat puuttuvat."
Valitse oikea objektiivi
"Muotokuvaajana en halua vääristää kuvissani olevien ihmisten mittasuhteita", sanoo Rosie. "Superlaajakuvlaobjektiivilla kuvaaminen tekisi kasvoista hiukan vinot, joten vältän sellaisen käyttöä muotokuvissa."
Hänen suosikkiobjektiivinsa ovat 35mm, 85mm ja 50mm. Kaikissa näissä on suuret aukot, joilla saadaan pehmeä tarkennus niin, että aidot mittasuhteet ja yksityiskohdat säilyvät. Rosien suosimat kiinteäpolttoväliset objektiivit tarjoavat hänelle myös toisen edun. "Mietin myös vuorovaikutusta kuvattavanani olevien ihmisten kanssa", kertoo Rosie. "Jos käyttäisin pidempää polttoväliä, en pystyisi keskustelemaan asiakkaani kanssa, koska joutuisin huutamaan kauempaa."
Käytä pidempiä valotusaikoja
Toisin kuin monet muut, Rosie ylivalottaa mielellään ottamansa kuvat. "Tiedän, että monet kammoksuvat ajatusta yksityiskohtien menettämisestä ja liian haaleista kohdista, mutta minusta pieni ylivalotus tuo elokuvamaista ilmettä", hän sanoo.
Pidempiä valotusaikoja käyttämällä kuviin saa myös liikkeen tunnetta, erityisesti kun kuvataan liikkuvia elementtejä, kuten vettä tai pilviä. Rosie on tehnyt muokkauksissa entistä enemmän kokeiluja tekoälyllä, ja siitä on apua, kun hän leikittelee valotuksella. "Jos olen esimerkiksi ylivalottanut ovat valkoisesta puvusta, voin ympyröidä ylivalottuneen alueen ja kirjoittaa kehotteeseen "lisää yksityiskohtia", ja tekoäly analysoi loput puvusta ja lisää samat yksityiskohdat ympyröidylle alueelle, mikä on minusta uskomatonta."
Kerro tarina
Kerronnallisten elementtien, pukujen ja ympäristöjen tuominen kuviin voi tehostaa niiden sadunomaisia ulottuvuuksia ja vaikutusta. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 85mm f/1.2L USM -objektiivilla. (1/1000 s, f/2, ISO 250) © Rosie Hardy
Rosien kuvien ytimessä on tarina, joka vie ne täysin uudelle tasolle perinteisiin muotokuviin nähden. Rosie kannustaa harrastajia ottamaan kerronnallisia elementtejä kuviinsa. "Monet ajattelevat, että tarinankerronnan taito on synnynnäistä, mutta minusta sen voi oppia", hän sanoo. "Mielestäni ei pidä hävetä sitä, että saa inspiraationsa muilta ihmisiltä. Tätä inspiraatiota on vain tulkittava kunnioituksella. Suosittelen purkamaan itselle mieleisiä kuvia ja kokeilemaan toistaa osia niistä toisella tavalla."
Rosie neuvoo myös katsomaan sisäänpäin inspiraation etsinnässä. Jotkin hänen vaikuttavimmista töistään saivat alkunsa siitä, että hän käsitteli läheisensä kuoleman aiheittamaa surua valokuvien kautta.
"Loppujen lopuksi pitäisi pyrkiä kertomaan oma tarina ja inspiroitumaan omista tunteista - sekä myönteisistä että kielteisistä. On katsottava sisäänpäin ja kysyttävä, mitä haluaa sanoa. Mitä haluan sanoa siitä, että olen elossa?"
Kuvat: Rosie Hardy Teksti: Lucy Fulford
https://www.canon.fi/get-inspired/tips-and-techniques/mythical-portraits-rosie-hardy/