Valokuvauksen prosessien kehittäminen
Jotta valokuvauksesta tulee sujuvaa, mukavaa ja ongelmatonta, on hyvä alkaa kehittää toimintaprosesseja viimeistään siinä vaiheessa, kun alat kuvata enemmän ja useammin. Kun kuvausprosessi sujuu ilman katkoksia, odottelua ja häiriötekijöitä, tulee valokuvaamisesta nopeampaa ja voit uppoutua täydellisesti luovaan prosessiin. Valokuvausprosessiin vaikuttavat kuvattava kohde, kuvaustekniikka sekä kuvausympäristö.
Valmistaudu kuvauspäivään huolellisesti jo viimeistään edellisenä päivänä. Lataa kameran akku ja tyhjennä muistikortti. Varaa valmiiksi vara-akkuja ja tarvittava määrä muistikortteja. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin se, että vaivalla rakennetussa ja suunnitellussa kuvaustilanteessa akku loppuu tai muistikortista loppuu tila.
Suunnittele kuvan tyyli ja värimaailma etukäteen. Tämä helpottaa esimerkiksi rekvisiitan valitsemista. Valitse jokaista valokuvaa varten yksi pääväri ja kaksi lisäväriä, jotka muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Voit hakea väri-inspiraatiota esimerkiksi kuvataiteesta tai muiden valokuvaajien ottamista inspiroivista valokuvista.
Jos kuvaat luonnonvalossa, ota huomioon valon vaihtelut eri kellonaikoina. Tarkista sääennuste hyvissä ajoin etukäteen ja suunnittele kuvausaika sen mukaan. Suomessa valoisien tuntien määrä vaihtelee paljon vuodenajasta riippuen, joten huomioi tämä tarkkaan kuvausaikataulussasi.
Jos kuvaat esimerkiksi ruokakuvia, varmista, että sinulla on kaikki tarvittavat raaka-aineet ja rekvisiitta valmiina. Hanki esimerkiksi stailauksessa tarvittavat kukat jo edellisenä päivänä ja säilytä ne tarvittaessa jääkaapissa kuvausta varten. Pohdi etukäteen, missä järjestyksessä lisäät eri elementit ruokakuvaan. Yleensä ruoka-annos kannattaa lisätä kuvaan ihan viimeisenä, jotta esimerkiksi salaatti ei ehdi nuukahtaa tai jäätelö ei ehdi sulaa.
Tee etukäteen suunnitelma siitä, miten aiot sommitella valokuvan. Voit katsoa inspiraatiota asetteluun valokuvista, joista pidät. Huomioi esimerkiksi syvyysvaikutelma ja se, miten asettelet stailauselementtejä kuvan etuosaan ja taustalle. Kiinnitä huomiota siihen, miten monta samanlaista elementtiä kuvassa on, esimerkiksi montako kirsikkaa sommitelmaan mahtuu tasapainoisesti. Yleensä parittomat luvut toimivat parhaiten yksittäisten elementtien määrässä. Hyödynnä kultaista leikkausta sommittelun tekemisessä. Voit asettaa kultaisen leikkauksen ruudukon näkymään kamerasi näytöllä samalla kun kuvaat nopeuttaaksesi sommittelun tekemistä. Sommittelussa tietyt kaavat toimivat hyvin ja ne rutinoituvatki nopeaksi helposti toistettavaksi prosessiksi, mitä enemmän kuvia ottaa.
Mieti etukäteen, mitä tarinaa valokuvasi kertoo. Mitä tapahtui ennen kuvaushetkeä ja mitä sen jälkeen? Elävät elementit, kuten kädet ja lemmikit kuvassa lisäävät kuvan tarinallisuutta. Lisäksi liikkeen pysäyttäminen luo aina mielikuvan siitä, mitä on odotettavissa tapahtuvan seuraavaksi.
Jos yhdistät kameran kuvausvaiheessa tietokoneen näyttöön, sommitelman tekeminen ja yksityiskohtien havainnointi helpottuu huomattavasti. Suurelta näytöltä näet heti, mitä kuvassa kannattaa viilata ja saat sommiteltua kerrasta valmiiksi lopullisen kuvan.
Kuvankäsittelyä nopeuttaa ja sujuvoittaa huomattavasti presetien eli valmiiden kuvankäsittelyasetusten luominen. Voit luoda näitä presetejä Lightroom -ohjelmassa. Käytännössä voit siis kopioida yhdellä klikkauksella aikaisemmin käsittelemäsi valokuvan asetukset uuteen kuvaan, jonka värimaailma ja valaistus on aikaisemman kuvan kanssa saman tyyppinen. Presetien tekeminen yhtenäistää myös valokuviasi ja luo niille tunnistettavaa tyyliä.
Mitä enemmän kuvaat, sitä sujuvammaksi kuvausprosessi muodostuu. Jos kuvaat paljon samantyyppisiä kohteita, voi olla hyödyllistä luoda muistilista, johon kirjaat kaikki huomoitavat asiat. Listan voi sitten käydä läpi joka kerta viimeistään edellisenä päivänä ennen kuvausta, jolloin varmistat, että olet varmasti muistanut valmistella kaiken kuvauspäivää varten.
Sujuva kuvausprosessi vapauttaa luovuutesi!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane