Kannattaako vaihtaa EF-objektiiveista RF-objektiiveihin?
Uuden kehittyvän teknologian myötä kuvaajille herää usein paljon kysymyksiä. Mikä kamera kannattaa valita, täysikennoinen vai APSC -kennoinen kamera, millainen muistikortti ja niin edelleen. Moni on jo vastannut yhteen näistä suurista kysymyksistä, ja vaihtanut peilillisen Canon -kameransa peilittömään R -sarjan kameraan. Tällä hetkellä toinen yleisimmistä kysymyksistä kuuluu: pitäisikö minun vaihtaa rakkaasta ja hyvin palvelleesta EF -objektiivistani vastaavaan RF -sarjan objektiiviin?
Canonin f/2.8-valovoimaisten RF -objektiivien “kolminaisuus” kattaa erittäin laajat, vakio- ja telezoomalueet, joten voit kuvata käytännössä missa tahansa tilanteessa, aina maisemakuvista, muotokuvista ja urheilusta muotiin ja arkkitehtuuriin.
Jos pohdit vastausta tähän kysymykseen, olet todennäköisesti jo valinnut jonkun Canon EOS R-järjestelmän kameroista, jotka on rakennettu uraauurtavan RF -objektiivikiinnityksen ympärille, mutta jotka voivat käyttää myös EF- ja EF-S -objektiiveja laadusta tai toiminnallisuuksista tinkimättä EF-RF-adapterin ansiosta. Saatat myös pohtia, kuinka uudemmat RF -objektiivit toimivat verrattuna EF-edeltäjiinsä.
Ennen kuin mennään tarkemmin yksittäisiin objektiiveihin, kannattaa käydä läpi RF -kiinnityksen tarjoamat tärkeimmät edut objektiivien suunnittelun kannalta. Bajonetin suurempi halkaisija, sekä bajonetin ja kennon välisen lyhyen etäisyyden ansiosta Canonin suunnittelijat pystyivät RF-objektiiveilla ylittämään aiempien EF -objektiivien suorituskyvyn:
- kompaktimpi koko säilyttäen samalla EF -objektiiveista tutun korkean laadun
- enemmän suorituskykyä ja uusia ominaisuuksia
- uuden tyyppisiä objektiiveja, jotka eivät olleet aiemmin mahdollisia
Nämä kolme näkyvät kaikissa RF-sarjan objektiivivalikoiman malleissa. RF -objektiivit tarjoavat innovatiivisia ominaisuuksia ja teknologisia edistysaskeleita.
Canonin uraauurtava RF -objektiivikiinnike antaa Canonin objektiivien kehittäjille mahdollisuuden luoda uuden sukupolven objektiiveja käyttämällä huippuluokan optisia rakenteita, jotka parantavat optista suorituskykyä ja tuottavat enemmän toimintoja, kuin vastaavat EF-objektiivit.
Ilmeisin lisäys kaikissa RF -objektiiveissa on säätörengas. Mukautettavalla renkaalla voidaan säätää suoraan erilaisia kameran asetuksia, kuten aukkoa, ISO-herkkyyttä, suljinaikaa, valkotasapainoa tai vaikkapa AF -aluetta. Yhdessä muiden säätimien kanssa tämä mahdollistaa olennaisten asetusten säätämisen nopeasti ja helposti ilman, että sinun tarvitsee sukeltaa asetusvalikoihin.
Toinen ydinparannus kaikissa RF-objektiiveissa on aukkomekanismi. RF-objektiivien EMD-nopeutta on lisätty korkean kuvataajuuden mahdollistamiseksi. Tämän ansiosta hybridikuvaajat ja elokuvantekijät voivat säätää aukkoa kuvattaessa videota ilman, että äkilliset muutokset tai kirkkauden muutokset vaikuttavat materiaaliin.
Nämä parannukset koskevat kaikkia RF -objektiiveja. Lisäksi, jos vertaat tiettyjä Canon RF -objektiiveja vastaaviin EF -objektiiveihin, huomaat kyllä tärkeimmät ominaisuudet, jotka erottaa ne toisistaan. Katsotaanpa joitain näistä yksityiskohtaisesti.
RF vs. EF: nopean aukon 35mm-objektiivit
Verrataanpa Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivia EF 35mm f/1.4L IS II USM -objektiiviin. Heti alkuun tämä saattaa vaikuttaa epäreilulta vertailulta, koska EF -versio on L-sarjan objektiivi, jossa on nopeampi aukko ja säänkestävä muotoilu, mutta RF -versiolla on hihassaan temppuja, jotka tekevät siitä varsin vertailukelpoisen. Sisäänrakennettu kuvanvakain ja makro-toiminto, puolet kevyempi ja 60% pienempi rakenne, RF -objektiivilla on monia etuja, jotka kompensoivat eroa EF -objektiivin valovoimaan nähden. Tietysti RF -objektiivilla on yksi suuri etu, joka miellyttää kaikkia näitä kahta objektiivia vertailevaa: huomattavasti alhaisempi hinta.
Valokuvaajat rakastavat Canonin 35mm:n laajakulmaisen EF-objektiivin laatua ja luonnollista perspektiiviä.
Kuvattu Canon EOS R -kameralla ja Canon EF 35mm f/2 IS USM -objektiivilla. (1/125 s, f/2 ja ISO 100.)
Laajakulmanäkymän ja luonnollisen perspektiivin lisäksi Canonin RF 35mm -objektiivi tarjoaa makro-ominaisuuksia sekä tehokkaan Dual Sensing IS -tekniikan, joka takaa erinomaisen terävyyden käsivaralta kuvatessa.
Kuvattu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM -objektiivilla. (1/125 s, f/2 ja ISO 100.)
RF vs. EF: 50mm-objektiivit
50mm objektiivi on kuulunut vakio-objektiiveihin yli vuosisadan ajan sen luonnollisen perspektiivin ja suurennuksen ansiosta. Se tarjoaa myös yleensä kaksinkertaisen edun: erinomaisen optisen suorituskyvyn ja nopean aukon - ja EF 50mm f/1.8 STM -objektiivin tapauksessa myös hinta on ollut kohtuullinen. Aloitetaan siis f/1.8 -versiosta. Tätä objektiivia voisi kutsua myös gateway-objektiiviksi, koska se nostaa valokuvasi uudelle tasolle laadun ja sen tarjoaman hallinnan ansiosta. EF 50mm f/1.8 STM -objektiivi on ollut eri muodoissaan olemassa jo EOS -järjestelmän kynnyksellä, joten optista muotoilua on jalostettu vuosikymmenten aikana kompaktien ja tehokkaiden objektiivien tuottamiseksi alhaisin kustannuksin.
RF-version kohdalla Canonin suunnittelijat kohtasivat haasteen; käyttäjät haluavat 50mm:n RF-objektiivin olevan samankokoinen, kuin aiemmat EF-versiot. Tämän objektiivin kohdalla perinteinen optinen muotoilu johtaisi suurempaan objektiiviin. Tarvittiin siis uusi optinen kaava, joten Canonin insinöörit ryhtyivät töihin ja loivat RF 50mm F1.8 STM -objektiivin, joka on vain 1mm pidempi, kuin EF 50mm f/1.8 STM -objektiivi.
RF -objektiivin suunnittelu tarjosi myös mahdollisuuksia torjua optisia poikkeavuuksia, koska siihen sisältyy uusi PMO -asfäärinen linssielementti, joka parantaa kuvanlaatua reunasta reunaan verrattuna EF -vastineeseen. Yhdessä aiemmin mainittujen RF -objektiivien etujen ja lyhyemmän tarkennusetäisyyden kanssa tämä tarkoittaa, että päivitys RF -objektiiviin kannattaa.
50mm:n objektiivit tuottavat ihmissilmää muistuttavan perspektiivin. Edullinen, pienikokoinen EF 50mm f/1.8 STM on loistava valinta matkalle ottamaan laadukkaita kuvia näkemästäsi.
Kuvattu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivilla. (1/2700 s, f/1.8 ja ISO 100.)
RF 50mm f/1.8 STM -objektiivi korjaa joitain optisia poikkeavuuksia, joista EF -objektiivi kärsi ja tuottaa paremman kuvanlaadun reunasta reunaan, kuten näkyy oikeanpuoleisessa kuvassa.
RF vs. EF: nopean aukon 50mm-objektiivit
Mitä tulee nopeampiin 50mm:n objektiiveihin, EF 50mm f/1.2L USM on ollut suurella aukolla varustettujan objektiivien vertailukohta yli vuosikymmenen ajan, ja se on suosittu valokuvaajien keskuudessa valokuvajournalisteista hääkuvaajiin kaikkialla maailmassa. Kun objektiivia pidetään niin suuressa arvossa ei ole sattumaa, että yksi ensimmäisistä RF-objektiiveista oli juurikin RF 50mm F1.2 L USM. Suunnittelun tuloksena syntyi yksi tehokkaimmista Canonin insinöörien kehittämistä objektiiveista. UD-linssielementti, kaksi asfääristä, hiottua lasielementtiä ja lasivalettu asfäärinen elementti, sekä lähes kaksi kertaa enemmän linssielementtejä EF-versioon verrattuna (15 verrattuna 8:aan). RF-objektiivi tarjoaa upean suorituskyvyn jopa täydellä aukolla. Lisäksi se tarjoaa lyhyemmän tarkennusetäisyyden, nopeampia tarkennusnopeuksia ja paremman haamukuvien sekä heijastusten korjauksen, kuin edeltäjänsä. RF-objektiivilla kuvatessa tuntuu, kuin kameraasi olisi lisätty resoluutiota.
Canon EF 50mm f/1.2 USM -objektiivi tunnetaan nopeasta aukosta, houkuttelevasta taustan epäterävyydestä ja L-sarjan optisesta laadusta ja objektiiviteknologiat, kuvat Super Spectra -pinnoitteet varmistavat tarkan sävitasapainon, parantavat kontrastia ja vähentävät heijastuksia ja haamukuvia.
Kuvattu Canon EOS R -kameralla ja Canon EF 50mm f/1.2L USM -objektiivilla. (1/2000 s, f/1.2 ja ISO100.)
Objektiivin RF -vastine sisältää huippuluokan optiset tekniikat ja EF-versiota tasaisemman taustan pehmennyksen. Kuten näissä samalla kameralla, samoilla asetuksilla otetuissa kuvissa näkyy, RF-objektiivi tarjoaa huomattavasti paremman resoluution.
Kuvattu Canon EOS R -kameralla ja RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla. (1/2000 s, f/1.2 ja ISO 100.)
RF vs. EF: 24-70mm zoom-objektiivit
Yksi RF-objektiivien suunnittelijoiden vaihtoehdoista oli tehdä objektiivi, joka olisi samankokoinen kuin EF-objektiivi, mutta jossa olisi enemmän suorituskykyä. Tämä kuvaa täydellisesti RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiivia. EF -versio, EF 24-70mm f/2.8L IS II USM rikkoi aikanaan käsityksen siitä, että zoom-objektiivit eivät olisi yhtä hyviä, kuin kiinteän polttovälin objektiivit. Joten miten tälläistä objektiivia voisi oikein parantaa? Canonin insinöörit ryhtyivät luomaan ammattitason objektiivia RF-sarjaan, joka olisi täydellinen still-, video- ja hybridikuvaajille.
Objektiivissa käytetyt Nano USM -tarkennusmoottorit tarjoavat tasaisen, nopean, äänettömän tarkennuksen, lyhyemmän tarkennusetäisyyden ja vähemmän focus breathingiä - täydellisiä ominaisuuksia videokuvausta ajatellen. Kuvanlaatua parannettiin entisestään koko zoomausalueella ja pakettia täydennettiin vielä 5-askeleen kuvanvakautusjärjestelmällä. Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM määrittelee uudelleen, mitä ammattizoom tarkoittaa 2020-luvulla.
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivissa on kolme asfääristä elementtiä, jotka tarjoavat poikkeuksellisen kuvanlaadun. Merkittävä kromaattisen aberraation ja värivirheiden väheneminen tarkoittaa vähemmän aikaa jälkituotannosta ja terävyyttä raunasta reunaan löytyy yleensä vain prime-objektiiveissa.
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM -objektiivi lisää uuden sukupolven linssiteknologiaa, mukaan lukien kolme lasivalettua asfääristä ja kolme UD-linssielementtiä, edistykselliset optiset pinnoitteet ja 5-pysähdyksen optinen kuvanvakain sekä Nano USM -tarkennustekniikka, joka mahdollistaa entistä nopeamman toiminnan, tarkan, tasaisen ja äänettömän tarkennuksen.
RF vs. EF: 70-200mm zoom-objektiivit
Jos yksi objektiivi pitäisi nimetä ammattilaisen työjuhdaksi, se on ehdottomasti EF 70-200mm f/2.8L IS USM -objektiivit. Näitä löytyy hämmästyttävän monen valokuvaajan laukusta. Tämä oli myös objektiivi, jonka Canon tiesi olevan välttämätön RF-sarjassa. Mutta kuinka siitä tehtäisiin uusi, erilainen ja parempi? Kuvanlaatu oli tietysti tärkeä tekijä, mutta mitä muita puutteita ei oltu vielä käsitelty EF-kiinnityksen useissa aiemmissa versioissa? Vastaus on tietenkin objektiivin koko ja paino. Entä jos siitä saataisiin saman kokoinen, kuin kaksi muuta f/2.8 aukon objektiivia Canonin ammattimaisten RF-zoom-objektiivien kolminaisuudessa? Ja kun aiheesa ollaan, niin miksipä ei samaan pakettiin sisällytetä nopeampaa ja hiljaisempaa tarkennusta, lyhyempää tarkennuksen minimietäisyyttä, parempaa kuvanvakainta ja vähemmän focus breathingiä?
RF 70-200mm F2.8L IS USM on noin 25% lyhyempi ja 33% kevyempi, kuin EF 70-200 f/2.8L IS III USM -objektiivi, joten se on sarjassaan pienin koskaan valmistettu objektiivi, jossa on saman aikaisesti pystytty parantamaan kuvan laatua ja melkein kaikkea muutakin.
Työhevosesta työponiksi? Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM -objektiivi, kiinnitettynä Canon EOS R -kameraan, on huomattavasti lyhyempi ja kevyempi, kuin vastaava EF 70-200mm f/2.8L IS III USM -objektiivi kiinnitettynä EOS 5D Mark IV-kameraan.
Suora vertailu Canon EF- ja RF- sarjojen 70-200mm f/2.8 -objektiiveista. RF 70-200mm f/2.8L IS USM -objektiivin kehittämisessä hyödynnettiin innovatiivisia tekniikoita ja huippuluokan suunnittelua, jotta voitiin varmistaa, ettei kysessä ole vain RF -kiinnityksellä varustettu EF -objektiivi, vaan lyhyempi, kevyempi, erittäin pienikokoinen ja nopea teleobjektiivi uuden sukupolven valokuvaukseen.
Lopuksi
Canon on käyttänyt vuosikymmeniä EF -objektiivivalikoiman rakentamiseen ja niiden kehittyneestä suunnittelusta kertoo se, että 30 vuotta EF -järjestelmän käyttöön oton jälkeenkin monet näistä objektiiveista ovat edelleen käytössä. Mutta maailma on hyvin erilainen kuin silloin, kun EF -kiinnitys luotiin. Valokuvaaminen on muuttunut. Canon on pohtinut, millaisia objektiivivaatimuksia kuvaajilla on, ei vain tänään, vaan myös huomenna ja käyttänyt innovatiivisia teknologioita ja huippuluokan optista suunnittelua luodakseen uusia, tehokkaampia objektiiviversioita, jotka tarjoavat enemmän mahdollisuuksia kuvatessa still- ja videokuvaa.
Canon luo objektiivisarjaa, jotka voivat tehdä enemmän, jotta myös sinä voit tehdä enemmän.
Kuvat ja teksi: Canon / Mike Burnhill
www.canon.fi/pro/stories/expert-view-ef-vs-rf-lenses/