Parhaat Canon-objektiivit makrokuvaukseen
Mitkä ovat parhaat objektiivit makrokuvaukseen? Mitä oleellisia ominaisuuksia pitää etsiä ison suurennuskyvyn lisäksi makro-objektiivista, jotta saat tallennettua pienimmätkin yksityiskohdat ja tekstuurit?
Kaksi eri ympäristöissä työskentelevää Canon Ambassadoria, villieäläinkuvaaja Christian Ziegler ja asetelmia kuvaava Eberhard Schuy, kertovat lempiobjektiiveistaan lähikuvauksessa. Samalla Canon Euroopan tuotespesialisti Mike Burnhill kertoo, miksi kukin objektiivi on sopiva lähi- ja makrokuvauksessa. Lisäksi Canon Ambassador, uutis- ja dokumentaarikuvaaja Ilvy Njiokiktjien paljastaa, miten lisäsi uuden ulottuvuuden työhönsä pienikokoisella ja monipuolisella kiinteäpolttovälisellä RF – sarjan objektiivilla.
”Aloitin valokuvauksen 25 vuotta sitten, kuvaamalla pääasiallisesti makrokuvia,” Christian sanoo. ”Työskentelin tropiikissa biologina. Kasvien ja pieneläinten monipuolisuus oli valtava ja mielenkiintoinen. Vietin päiviä tutkimalla Panaman sademetsiä, etsimällä hyönteisiä, kukkia ja sieniä. Käytän makro-objektiiveja edelleen laajasti."
Eberhard pitää enemmän studion kontrolloidusta tilasta, tekemällä mahdollisimman valmiita kuvia suoraan kameralla ja käyttää usein hyväksi Canonin TS-E -objektiivien tilt-shift -toimintoja, joilla voi luovasti muunnella kuvan perspektiiviä. ”Kaikki on lavastettua asetelmissani. Kaikki kuvani ovat tarkasti suunniteltuja – tapa, jolla esitän kohteen, ja tapa, jolla ympäröin sen valolla, ovat yhteydessä objektiivin polttovälin ja etäisyyden valintaan. Kuvan tärkeimmät elementit ovat minulle selkeinä etukäteen ja käytän aina sopivinta objektiivia tarkoitukseen,” hän sanoo.
Tässä ovat Canonin parhaat objektiivit makrokuvaukseen, olitpa sitten etsimässä monipuolista, kestävärakenteista makro-objektiivia tai erikoislasia 5x suurennussuhteella.
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Paras ja monipuolisin Canon makro -objektiivi
”Minulla on Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivi joka päivä mukana, kun olen töissä. Se on tosi terävä, kestävä ja luotettava makro-objektiivi,” Christian sanoo. "Muistan vieläkin, kun tämä silloin uusi makro-objektiivi julkaistiin kuvanvakautustoiminnolla 2009. Otin sen mukaani Kongoon työmatkalle. Toivoin saavani lähikuvia kameleonteista ja ehkä orkideoista. Huomasin, että vaikka pudotin suljinajan 1/25 sekuntiin, kuva oli vielä terävä. Se mahdollisti hämärässä kuvaamisen ilman salamaa. Käytän sitä joskus salamalaitteiden kanssa tuomaan syvyyttä ja yksityiskohtia. Ja joskus taas käytän sitä jalustalta kuvatessa pitkissä valotuksissa. Se on erittäin monipuolinen objektiivi.”
”Tämä on Canonin suosituimpia objektiiveja, juuri sen monipuolisuuden takia,” Mike kertoo. Sen lisäksi, että se tuottaa kuvanvakautuksella 1:1 makrosuurennoksen, sitä voi käyttää hyvin myös henkilökuvissa sopivan polttovälin ja ison valovoiman ansiosta. Yllättävän monet omistavat tämän objektiivin, vaikka eivät kuvaa usein makrokuvia. Se on kuin objektiivien sveitsiläinen linkkuveitsi.”
L-sarjan objektiivina Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM on vankkarakenteinen ja sääsuojattu. Objektiivi käyttää yhtä edistyneimmistä saatavilla olevista kuvanvakaus- ja automaattitarkennustekniikoista. ”Ennen tätä, käytin vain manuaalitarkennusta,” Christian myöntää. Uuden Canon EOS-1D X Mark III -kameran – ja sen Dual Pixel CMOS AF tarkennuksen myötä – käytän automaattitarkennusta paljon enemmän, koska se on mahdollista.
Canon TS-E 135mm f/4L Macro
Paras Canon -objektiivi täsmäterävyyteen ja taustan pehmennykseen
”Kohteet, joita kuvaan ovat harvoin kovin isoja, joten työskentelen ainoastaan makro -objektiiveilla,” sanoo Eberhard. Koska kohteen tuominen esille taustasta on yhtä tärkeää kuin itse kohteen terävyys, tilt-shift -objektiivin perspektiivinkorjaus mahdollistaa, että saan haluamani kuvan näyttämään juuri siltä kuin haluan. ”Canon EOS 5Dsr (nykyisin EOS R5) ja Canon TS-E 135mm f/4L Macro -yhdistelmällä saan tarkasti määritettyä kuvan alueet, mitkä ovat teräviä ja mitkä ”blurreja”, ja lopputuloksena saan täydellisen kuvan ilman ylenmääräistä jälkikäsittelyä. Vaatimukset tällaisen otoksen ottamiseen ovat melko yksinkertaiset – erittäin hyvä yksityiskohtien toisto, korkea resoluutio ja vääristymätön kuva erikoisemmistakin perspektiiveistä – ja valinta tähän tarkoitukseen on helppo.”
Mike lisää: “Canon TS-E 135mm f/4L Macro -objektiivin polttoväli mahdollistaa pidemmän etäisyyden kohteen ja kameran välillä. Siksi se on ihanteellinen studioympäristössä ja lisätila mahdollistaa monipuolisemmat valotuslavastukset. Ne, joille keskikoon kamerat ovat tuttuja, polttoväli vastaa keskikoon normaalia objektiivia ja tuottaa samanlaisen perspektiivin.”
Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro
Paras Canon makro-objektiivi lyhyeen syväterävyyteen
”Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro -objektiivin polttoväli ei ole paljoakaan lyhyempi kuin TS-E 135mm f/4L Macron, mutta ero tulee kuvissa selvästi esille lyhyemmästä tarkennusetäisyydestä ja paremmasta valovoimasta johtuen,” sanoo Eberhard. ”Käytän sitä pääasiallisesti ruokakuvaukseen; vääristymät loistavat poissaolollaan ja lyhyempi polttoväli tuottaa dynaamisemman perspektiivin.”
Canon TS-E 90mm f/2.8L Macro auttaa kuvaamaan erityisen hienot yksityiskohdat lyhyellä syväterävyydellä. Valovoima ja terävyys kulkevat käsikädessä; ne määrittävät kuvan harmonian, kun väri ja kirkkaus yleisen tunnelman.” Mike kertoo, että “vanhempaan TS-E 90mm objektiiviin verrattuna uusi objektiivi tuo L-sarjan toiminnallisuuden ja 1:2 suurennussuhteen. Perspektiivinkorjaus- ja makro-ominaisuus samassa objektiivissa mahdollistaa studiotyöskentelyn ja lähikuvauksen.”
Canon MP-E65mm f/2.8 1-5x Macro
Paras Canon makro-objektiivi suurella suurennussuhteella
”Hankin tämän objektiivin viikuna-ampiaisten kuvaamiseen Panamassa ensi kertaa,” sanoo Christian. ”Ne ovat pieniä ampiaisia (vähemmän kuin 1mm pituisia), mutta ne ovat tärkeitä trooppisten metsien viikunapuiden pölytyksessä."
”65mm lähikuvaobjektiivin suurennuskerroin alkaa 1:1:stä ja päättyy 5:1:een. Esimerkkinä 1mm kokoinen ampiainen saadaan kuvaan viisikertaiseksi. Se avaa uusia ulottuvuuksia ja läheltä katsottuna viikuna-ampiaisilla on korunomainen väritys – metallisen vihreä ja sininen. Rakastan tätä objektiivia, koska se päästää minut sisään pienten aarteiden piilotettuun valtakuntaan.”
Mike lisää, että “erityinen objektiivi lähikuvien harrastajille, kuvasuhteen kasvaessa jopa viisinkertaiseksi. Tämä ei ole sinun joka paikan objektiivi. Menee vähän aikaa ymmärtää, miten tätä käytetään. Mutta kun se tapahtuu, uusi valokuvauksen maailma avautuu sinulle. Tässä erikoismakromaailmassa manuaalitarkennus on vielä toimivampi tarkennusmenetelmä.”
Canon EF 16-35 f/2.8L III USM + Extension Tube EF 12 II
Paras laajakulmainen Canon lähikuvaobjektiivi
”Canon 16-35 f/2.8L II USM objektiivi (nyt seuraaja Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM) on minun suosikkejani. Se on oikea työhevonen ja optinen laatu on mahtava. Käytän sitä maisemakuviin. Samaan aikaan tuon kuvan etualalle usein kukan tai eläimen, käyttäen salamalaitetta, Christian sanoo.”
Lyhin tarkennusetäisyys on 28cm, mutta Canon Extension Tube EF 12 II -loittorenkaalla saan kohteen vielä lähemmäksi tarkennettuna. Kolmijalkaa ja pitkiä valotuksia käyttäen, tämä toimii tosi hyvin. Laajakulmainen lähestymistapa, jossa kohde kuten orkidea tai kameleontti näyttäytyvät laajemmassa kontekstissa, on miellyttävä.
Mike on samaa mieltä: “Loittorenkaat kuten EF 12 II ovat makrokuvauksen tuntemattomia sankareita, ja minulle tämä on hyvä paikka aloittaa makrokuvaus. Tämä edullinen ratkaisu voi tehdä mistä tahansa objektiivista makron laatua tai toiminnallisuutta liikaa huonontamatta.” Kun edistyt kuvaamisessa, loittorenkaita voi yhdistää myös makro-objektiivien kanssa, jotta pääsee vielä lähemmäs kohdetta. Loittorenkaita voivat käyttää kaikki, aloittelijoista ammattilaisiin, parempien makrokuvien saamiseksi, jo olemassa olevilla EF -objektiiveilla.
Canon RF 85mm F2 Macro IS STM
Paras Canon makro-objektiivi hämärässä kuvaamiseen
Tämä juuri julkaistu muotokuvaobjektiivi tuottaa 1:2 suurennussuhteen makrokuvauksessa. Ilvy Njiokiktjien on ensimmäinen ammattilainen, joka käyttänyt tätä RF-sarjan objektiivia.
“Objektiivissa on enemmän mahdollisuuksia,” hän sanoo. Monet media-alan (sanoma- ja aikakausilehdet) asiakkaani haluavat aina digitaalista kerronnallista sisältöä, ja netissä sinulla pitää olla laaja valikoima kuvia. Tällä objektiivilla voin lisätä makrokuvia kuvasarjaan mukaan.
“Käytin objektiivia henkilökuvauksissa eräällä farmilla ja otin samalla lähikuvia luonnosta. Kuvista tuli niin värikkäitä ja kirkkaita – ja tietenkin teräviä. Yhdessä kuvassa mehiläisten hunajakennot piirtyivät pienintä yksityiskohtaa myöden ja yhdessä kuvassa pystyin erottamaan lampaan turkista jokaisen karvan – ihan kuin olisin katsonut mikroskoopin läpi.”
”Otin hunajakennokuvan 1/60 s valotusajalla käsivaralta ja se oli kuvanvakaimen ansiosta erittäin terävä. Tuolla suljinajalla normaalisti lopputulos voi olla aika epäterävä.”
”Automaattitarkennus tarkentui kohteeseen nopeasti, jopa lähikuvia kuvatessa. Objektiivissa on myös tarkennuksen rajoituspainike, jolla voidaan rajata tarkennusalueen laajuutta.”
Mike kertoo, että “85mm ollessa lyhyt teleobjektiivi, toisin kuin RF 35mm f/1.8 Macro IS USM, sinun ei tarvitse olla niin lähellä kohdetta makrokohteita kuvatessa, jolloin on vähemmän todennäköistä, että estät valon pääsyä kohteeseen. Lisäksi kun sinun ei tarvitse päästä niin lähelle kohdetta, polttoväli sopii paremmin eläimien ja hyönteisien kuvaukseen, niitä häiritsemättä. Makro-ominaisuuden lisäksi, objektiivi toimii hyvin henkilökuvauksessa – kaksi yhdellä iskulla!”
https://www.canon.fi/pro/stories/best-lenses-macro-photography/