Rajalan vinkit videokuvaukseen
Etätyön yleistyessä yhä useampi yritys miettii ratkaisuja asiakkaidensa tavoittamiseen tai uusien viestintäyhteyksien luomiseen. Laadukas videokuva ja ääni pitävät katselijan ajatukset aiheessa. Käymme tässä artikkelissa läpi millä työkaluilla saadaan hyvää ja ammattimaista videokuvaa.
Tarjolla on paljon erilaisia kameroita. Ensimmäinen valinta täytyy tehdä videokameran tai järjestelmäkameran välillä. Molemmat toimivat nykyisin hyvin videointia silmällä pitäen, mutta niissä on myös eroja. Perinteinen videokamera on hyvä esim. konferenssien, puheiden ja urheilutapahtumien kuvaamiseen.
Tapahtumissa haluat olla niin lähellä kuin mahdollista kuvattavaa kohdetta tai toimintaa, mutta se ei aina ole mahdollista. Videokameroissa kuten Canon XA50 on optinen zoom, jonka avulla kuvaa voidaan lähentää kohti kuvattavaa kohdetta ja taas zoomata kauemmas kokonaiskuvaan.
Järjestelmäkameroillakin zoomaaminen on mahdollista, mutta ne käyttävät erillisiä objektiiveja, joita pitää tarvittaessa vaihtaa, jos polttovälialue ei riitä tarpeeksi lähelle kohdetta. Järjestelmäkameroiden tuottama kuva on miellyttävä taustan pehmennyksineen, mutta zoomatessa edes takaisin perinteisen videokameran zoomauksen (zoom rocker) nopeus ja helppous vievät voiton. Videokameroiden objektiivin zoom -alueet ovat usein jopa 20 kertaisia, laajakulmaisesta kuvasta telepäähän, jolloin saadaan kaukaiset kohteet lähemmäs.
Input ja Output
Monet ammattimaiset videokamerat ovat varustettu XLR- audiosisääntuloportilla ja jopa SDI-ulostulolla, mikä sopii monenlaisiin työnkulkuihin. XLR-portin avulla voit liittää live mix ääntä kuvaan striimatessa tai liittää paremman ulkoisen mikrofonin kameran sisäisen mikrofonin sijaan. 4-kanavaisen äänen hallinta on parantaa lopputulosta, kun halutaan eristää eri äänilähteet esim haastattelussa. Ammattimaisemmissa videokameroissa on usein fyysiset ohjaimet myös äänitason manuaaliseen säätöön.
Tietyissä ammattitason kameroissa kuten Canon XA15, Canon XA55 tai Canon XF405 on SDI liitäntä, kun tarvitaan pitempiä johtovetoja lähetyspaikalta etäämmälle. Tällöin käytetään BNC liitintä, joka lukitsee kaapelin kameraan, jolloin ei tarvitse huolehtia irtoavista johdoista kuvaamisen aikana. HDMI-kaapelin signaalin kantama taas on rajallinen ja se voi irrota helposti liittimestä, jos kameraa liikutellaan jalustalla paljon.
Toinen hyvä asia videokameroissa on verkkovirtalataus, jonka takia ei tarvitse huolehtia akun kestosta pidempien kuvauksien tai lähetysten aikana.
Videokameroissa on kuitenkin mukana hyvin kestävä akku, joten verkkovirta ei ole pakollinen, ja lisävarusteena on saatavilla myös korkeamman kapasiteetin akkuja, joilla voi kuvata vieläkin pidempiä aikoja.
Tallentaminen
Jos kuvattava tapahtuma kestää vain muutaman minuutin, järjestelmäkameralla pärjää mainiosti, ja lisäksi sillä saa otettua valokuviakin. Yli 30 minuuttia kestävissä tuotannoissa kannattaa harkita videokameraa. Jos kuvaa pääasiallisesti pitkiä tapahtumia ja otoksia, videokamera on tarkoitusta varten paras vaihtoehto.
Videokameraa valitessa kannattaa muistaa myös hankkia oikeanlainen muistikortti. Muistikorteissa on paljon merkintöjä, mutta tärkeintä, että kortin lukunopeus on tarpeeksi nopea kameran ”bittivirralle” ja että kortin kapasiteetti on riittävä kuvaustarkoitukseen. Kameroissa on nykyisin usein kaksi korttipaikkaa, ja jos toiselta kortilta loppuu tila, kamera vaihtaa automaattisesti tallennuksen toiseen korttipaikkaan. Tämä on hyödyllistä myös, jos olet unohtanut tyhjentää edellisen kuvakerran sisällön kortilta.
Hämäräkuvausominaisuudet
Järjestelmäkameroiden iso kenno ja valovoimaiset objektiivit tuottavat laadukkaampaa kuvaa, kun valoa on vähemmän. Videokameroissa kuvanlaatu ja kohinansietokyky on kuitenkin kehittynyt viime vuosina niin paljon, että niillä pystyy helposti kuvaamaan hämärämmässäkin. Mitä tahansa suunnittelet kuvaavasi, kohteen tulee olla joka tapauksessa hyvin valaistu ja valotettu, jotta kohdeyleisö tai asiakas on tyytyväinen lopputulokseen. Ledivalot ovat käteviä lisävarusteita oikean valaistuksen luomiseksi. Valopaneelin tehoa ja värilämpötilaa voi säätää halutunlaiseksi ja paneelin iso pinta-ala tuottaa miellyttävän pehmeän valon kohteeseen.
Live Streamaus
Lähetysten suoratoisto sosiaalisen medioiden alustoille on koko ajan kasvamassa, ja nykyisten liikkumista rajoittavien toimenpiteiden johdosta yrityksille ja yhteisöille suoratoisto voi olla tärkeä viestintäkanava. Harvassa kamerassa on tänä päivänä mahdollisuus suoraan striimata materiaalia.
Hardware pohjaisissa ratkaisuissa kamera tarvitsee kumppanikseen esim Yolobox -livestreamauslaitteen, jolla videokuvaa voidaan striimata suoratoistopalveluihin kuten Youtube Live ja Facebook Live. Suora yhteys palveluntarjoajiin tekee striimauksesta nopeaa ja helppoa.
Suoratoistoa varten tarvitaan kameran, mikrofonin, mahdollisten valojen ja livestreamauslaitteen sekä muistikorttien lisäksi kolmijalka, jolla kamera on helppo asettaa ja suunnata oikeaan kuvakulmaan.
Yhteenveto
Ei ole yhtä parasta kameraa kaikkiin tarkoituksiin. Mieti, mihin tarkoitukseen kamera pääasiallisesti tulee, Järjestelmäkamerat tuottavat laadukasta still- ja video- kuvaa vaihdettavilla objektiiveilla, kun kohde saadaan irrotettua taustasta valovoimaisten objektiivien ja ison kennon ansiosta. Se sopii hyvin lyhyempiin video-otoksiin, jossa tehdään enemmän jälkieditointia kuten vlogaaminen ja häävideot ja niin edelleen.
Videokameroissa yhdistyy käyttötarkoitukseen suunniteltu kuvausergonomia, fyysiset näppäimet ja ohjaimet sekä monipuoliset liitännät pitempiä lähetyksiä ja suoratoistoa varten.