Pääsiäisen jälkiruokakuvaus
Pääsiäinen on yksi jälkiruokakuvaksen suosikkisesongeista. Saat ruokakuviin pääsiäistunnelmaa käyttämällä stailauksessa pääsiäismunia, tulppaaneita ja narsisseja. Kynttilöillä luot juhlavuutta pääsiäiskattaukseen. Hyödynnä valokuvien yksityiskohdissa pääsiäisen perinteisiä värisävyjä, kuten keltaista ja oranssia. Suklaa, persikat, kananmunat ja passionhedelmä ovat hyvin pääsiäiskuviin sopivia raaka-aineita. Kuvaustaustoiksi sopivat hyvin marmori- ja puupinnat. Hyödynnä stailauksessa keväisiä kukkia, pellavakankaita ja rustiikkisia astioita.
Pääsiäisen jälkiruokakuvia varten ei tarvitse välttämättä leipoa, koska saat stailattua kauniita kuvia suklaamunista ja muista pääsiäiskarkeista. Saat pääsiäiskarkkikuviin näyttävyyttä esimerkiksi ripottelemalla koristelurakeita kuvaushetkellä, jolloin pysäytetty liike luo taianomaisen tunnelman valokuvaan. Perinteisten kananmunien maalaamisen lisäksi voit koristella suklaamunia valokuvia varten. Esimerkkikuvien suklaamunien koristeet on pursotettu kreemistä pienillä pursotustyllilla.
Pääsiäiseen sopivat niin dramaattisen tummat valokuvat kuin raikkaan leikkisät valokuvat. Kokeile kuvata pääsiäisleivonnaisia ikkunan edessä niin, että vaalealla verholla peitetty ikkuna on kuvan taustalla. Saat näin valokuvaan kauniin taustavalon ja keväisen hehkun.
Saat luotua dramaattisen tunnelman valokuvaan rakentamalla stailauksen mahdollisimman lähelle ikkunaa niin, että valo tulee kuvattavaan kohteeseen nähden sivusuunnasta. Saat entisestään lisättyä syvyyttä varjoihin asettamalla tumman levyn ikkunan vastakkaiselle puolelle. Tumma levy ikään kuin imee valoa kuvan toiselta puolelta ja estää valoa heijastumasta takaisin varjoihin. Tällä tavoin saat ruuan kolmiulotteisuuden erityisen näyttävästi kuvaan esille. Raikkaamman kuvan saat asettamalla tumman levyn sijasta valkoisen levyn ikkunan vastakkaiselle puolelle. Tällöin valo heijastuu takaisin kohteen varjoihin luoden hohtavamman tunnelman kuvaan. Tällöin ruuan rakenteen kolmiulotteisuus erottuu heikommin. Valon hallitseminen ruokakuvassa vaikuttaa paljon kuvan haluttuun tyyliin ja tunnelmaan.
Esimerkkikuvat on valokuvattu täyskennoisella Nikon D850 -kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art objektiivilla sekä croppikennoisella Canon EOS 70D kameralla ja Sigma 30mm F1.4 objektiivilla. Kuvat, joissa liike on pysäytetty tai kädet ovat näkyvissä on otettu kiinnittämällä kamera jalustaan ja käyttämällä kameran ajastinta tai kaukolaukaisinta. Manfrotto 290 Dual -jalusta sopii hyvin kuvien ottamiseen sivusuunnassa, mutta myös ylhäältä alaspäin.
Voit käsitellä valokuvat helposti Lightroom-ohjelmassa. Lisää kuviin tarvittaessa valoisuutta ja kontrastia. Vähennä värien saturaatiota ja lisää vibrancea, jolloin kuvan heikommat värisävyt vahvistuvat. Raikasta kasvien vihreät sävyt säätämällä vihreän hue aavistuksen kohti turkoosia. Lisää varjoihin hieman vihreää tai sinistä, ja lisää kuvan kohokohtiin aavistus oranssia. Lisäämällä texturea ja claritya kuvaan, saat jälkiruokien ja pintojen yksityiskohdat kauniisti esille. Kuvan lämpötilaa säätämällä voit valita haluatko kuvaan hieman viileän tunnelman vai lämpimämmän keväisen tunnelman.
Tarkista J-näppäimellä, että kuvan valkoiset alueet eivät pääse kuvankäsittelyssä palamaan puhki liian laajoilta alueilta. Puhki palaminen tarkoittaa sitä, että tietyllä alueella kuvaa väri on täysin valkoinen ja muita sävyjä ei enää erotu kyseisessä kohdassa. Tämä voi tapahtua helposti käytettäessä ikkunaa kuvan taustalla tai käytettäessä valkoista levyä ikkunan vastakkaisella puolella. J-näppäimellä voit myös tarkistaa, että kuvassa ei ole tukkoon menneitä eli täysin mustia alueita.
Saat kuviin tarinallisuutta ottamalla kuvia erilaisista vaiheista. Kuvaa raaka-aineita, valmistusvaiheita, valmiita leivonnaisia, leikattuja kakkupaloja ja kynttilän sytyttämistä. Kuvaa juhlapöydän valmistelua ja kukkien asettelua. Vaihtele kuvakulmia ottaen kuvia yläviistosta, suoraan sivulta ja ylhäältä alaspäin.
Herkullisia valokuvaushetkiä pääsiäistunnelmissa!
Kuvat & teksti: Emma Ivane