Flat Lay -kuvan rakentaminen
Flat lay tarkoittaa kohtisuoraan yläpuolelta kuvattua valokuvaa. Flat layn rakentamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota kameran asemointiin, valon suuntaan, stailauksen struktuureihin sekä sommitteluun. Lue Emma Ivanen vinkit flat lay-kuvien rakentamiseen.
Flat layn voi valokuvata käsivaralla pitämällä kameraa kohtisuoraan kuvattavan asetelman yläpuolella. Helpointa on kuitenkin käyttää jalustaa, johon kameran saa kiinnitettyä 90 asteen kulmaan alaspäin suunnattuna. Kamera pitäisi pystyä asemoimaan niin, että jalustan jalat eivät näy kuvassa. Käytin esimerkkikuvien kuvaamiseen Manfrotto 290 Dual -jalustaa, johon kameran saa helposti ja tukevasti asemoitua juuri haluttuun kohtaan.
Kun kiinnität kameraa jalustaan, tarkista että linssi on mahdollisimman kohtisuoraan kuvattavaa tasoa kohden. Voit käyttää apuna asemoinnissa kameran näytön merkkiviivoja. Jos kameran suunta eli ole lopullisessa kuvassa osunut aivan kohtisuoraan kuvattavaa pintaa kohden, voit korjata pinnan kallistusta kuvankäsittelyssä. Esimerkiksi Lightroomissa kohdassa “Transform” voit säätää kuvan kallistusta pysty- ja vaakasuunnassa.
Kameran objektiivi voi aiheuttaa kaarevuutta kuvaan, joten kuvankäsittelyssä on hyvä muistaa korjata objektiivivääristymät. Esimerkiksi Lightroomissa kannattaa klikata ainakin kohta “Enable Profile Correction”. Vinjetoinnin eli tummennettujen reunojen lisääminen valokuvaan kuvankäsittelyssä voi joskus toimia hyvin flat layssa. Vinjetointi voi lisätä kuvan tunnelmaa ja ohjata katseen kuvan keskelle.
Flat layn kuvaaminen on helppoa luonnonvalossa. Rakenna sommitelma lähelle ikkunaa, jolloin saat voimakkaita varjoja kuvaan ja kuvattavat elementit erottuvat hyvin taustasta. Jos haluat erityisen dramaattisen tunnelman ja syvempiä varjoja, aseta tumma levy kuvan vastakkaiselle puolelle ikkunaan nähden. Voit myös asettaa matalan levyn ikkunan eteen luomaan syvän varjon kuvan reunaan tai voit rakentaa asetelman puulaatikon sisälle, jolloin laatikon reunat luovat sommitelman ympärille varjoja.
Kuvattavan taustan pinnan tekstuuri korostuu flat layssa, koska tausta on yleensä kuvan hallitsevin elementti. Puupinnat, marmori, mattapintaiset maalatut levyt, kuluneet metallipinnat ja betoni ovat pintarakenteeltaan usein mielenkiintoisia valokuvissa. Lisää tekstuureita myös stailauksella esimerkiksi ripottelemalla keksinmuruja kuvausalustalle tai lisäämällä rypistettyä kangasta tai paperia sommitelmaan. Monissa raaka-aineissa on luonnostaan mielenkiintoisia pintoja, kuten esimerkiksi pekaanipähkinöissä tai appelsiineissa. Kasveilla tuot helposti raikkautta stailaukseen.
Saat luotua kuvaan syvyyttä ja kerroksellisuutta asettelemalla erikorkuisia elementtejä sommitelmaan. Kokeile esimerkiksi erilaisia astioita ja niiden kerrostamista. Korkeat kasvit valokuvan reunoilla jäävät kuvassa epätarkoiksi luoden syvyyttä ja tunnelmaa kuvaan. Käytän usein flatlayn kuvaamisessa isoa aukkoa, esimerkiksi f/1.8 tai f/2 syvyysvaikuteman luomiseksi. Aseta tarkennus kohdistumaan kuvan pääelementtiin.
Saat valokuvaan tarinallisuutta lisäämällä kädet osaksi sommitelmaa. Kiinnitä kamera jalustaan ja ota kuvat hyödyntämällä kameran ajastinta. Mielenkiintoista tarinaa saa luotua myös esimerkiksi asettelemalla kuvaan reseptin raaka-aineet tai kuvaamalla keskeneräistä valmistusprosessia. Jos kuvaat pöydän yläpuolella, anna joskus myös pöydän reunan näkyä kuvassa.
“Negative space” eli tyhjä tila toimii usein hienosti flat layn sommittelussa ja tekee sommitelmasta rauhallisen katsoa. Rakenna asetelmaan diagonaalisia linjoja, kolmioita tai kaaria, jotka saavat katseen kiertämään pitkin kuvaa. Kiinnitä huomiota siihen, että taustan ja kuvattavien elementtien välillä on riittävästi kontrastia. Valitse kuvaan muutama pääväri, jolloin sävymaailmasta tulee tasapainoinen. Flat layn rakentaminen on parhaimmillaan kuin taulun maalausta hyödyntäen kameraa!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane