Näin pääset alkuun makrokuvauksessa
Makrokuvaus tuo esiin yksityiskohtia, joita ei paljas silmäkään aina erota – se avaa maailman aivan uudelle estetiikalle. Jos olet vasta astumassa makrokuvauksen maailmaan, voit hyvin aloittaa käyttämällä zoom-objektiivia, joka sinulta ehkä jo löytyy. Teleobjektiivilla pääset makrokuvauskokoihin, kun zoomaat suurimpaan mahdolliseen suurennoskokoon.
Kun taitosi karttuvat, voi seuraava askel olla makro-objektiivin hankinta. Joissain kameroissa on myös asetuksista valittavissa makrokuvaus-asetus – tämä voi helpottaa alkuun pääsemistä. Makrokuvauksessa kannattaa huomioida, että kuvan tärähdyksen riski kasvaa aina, mitä lähempää kuvaat kohdetta. Kuvaat siis millä tahansa laitteella, makrokuvauksen paras apuväline onkin jalusta.
Makrokuvauksen perusteet pähkinänkuoressa
Muutama perusasia auttaa alkuun makrokuvauksessa. Näillä ohjeilla saat varmasti luotua ensimmäiset makrokuvasi.
Tarkennus ja syväterävyysalue
Makrokuvauksessa kannattaa ottaa käyttöön manuaalitarkennus. Makrokuvauksen kauneus ja luovuus syntyvät hyvin pienistä säädöistä tarkennuksessa, ja manuaalitarkennuksella sinulla on täysi kontrolli tarkennukseen.
Lähellä oleviin kohteisiin tarkentaessa myös syväterävyysalue kapenee. Valitset minkä tahansa aukkoarvon, makrokuvauksessa tausta jää jonkin verran epätarkaksi. Pieni aukko, eli suuri f-arvo, jättää suuremman osan kuvauskohteestasi terävämmäksi ja taas suuri aukko, eli pieni f-arvo lyhentää syväterävyyttä kohdistumaan tarkemmin vain valittuihin yksityiskohtiin.
Voit siis aukon koko vaihtelemalla hakea haluamasi syväterävyyden kuvaan; joko keskittyä esimerkiksi kukan heteen yksityiskohtaan – tai tuoda esiin kaikkien terälehtien juovatkin tarkkana. Valinta on sinun, kun otat aukkoarvot haltuusi kokeilemalla.
Valaistus makrokuvissa
Valaistuksen merkitys korostuu lähikuvissa. Luonnonvalo poutaisella säällä varjossa tai pilvisemmällä säällä ovat hyviä valonlähteitä makrokuvaukselle. Jos kuvaat sisällä, esimerkiksi ikkunasta lankeava luonnonvalo antaa hyvän valonlähteen kuviisi. Etenkin pilvisempi sää antaa usein juuri sopivan määrän pehmennettyä valoa makrokuviin. Suora auringonvalo luo kuitenkin kuvaan kovat kontrastit ja varjot, jolloin kannattaa mieluummin heijastaa valoa valkoisen pinnan kautta, jolloin varjot vähenevät.
Valkoista heijastinpintaa kannattaa siirrellä lähemmäs ja kauemmas sekä vaihdella sen kulmaa, jotta löydät sopivan valotuksen kuvaasi. Heijastimena voit käyttää joko valokuvaukseen tarkoitettua heijastinta, tai rakentaa itse heijastimen esimerkiksi styroxista tai valkoisen kartongin avulla. Voit myös valaista kaikki yksityiskohdat täysin toiveesi mukaisesti, ja kokeilla myös makrokuviin salamalaitteen käyttöä tai esimerkiksi tasaisen valon tarjoavaa led-lamppua, jolla on helppo valaista kuvasi. Led-lamppu on helppokäyttöinen, sillä se ei välähdä, joten näet jo kuvatessa, millainen on kuvan valitseva valo.
Jos haluat viedä makrokuvien valaisun vielä askelta pidemmälle, voit testata siihen erityisesti sopivaa rengassalamaa tai lähikuvaussalamaa eli makrosalamaa.
Makrokuvan tausta ja sommittelu – kiinnitä myös näihin huomiota
Makrokuvassa kyse ei kuitenkaan ole pelkästään kuvauskohteesta, vaan kuvan tunnelmaan ja kohteen erottumiseen vaikuttavat myös tausta sekä sen valot ja värit. Muista kiinnittää huomiota siis myös siihen, mitä taustalla näkyy. Lähikuvissa on kyse pienistä, hienoista yksityiskohdista, ja siksi myös kohteen sommittelu taustaansa vasten on yhtä lailla tärkeää. Vaikka tausta olisikin kuvassa pitkälti epätarkka, taustan väreillä, kirkkaudella, tummuudella sekä muodoilla on merkitystä kokonaisuudessa. Ne kannattaa sommitella niin, että tausta tukee kuvauskohdetta, eikä vie liikaa huomiota kuvassa. Erilaisilla taustoilla saat myös luotua hyvin erilaisia tunnelmia makrokuviisi – kokeile esimerkiksi eroa tumman ja valoisan taustan välillä.
Makro-objektiivin ominaisuudet
Jos makrokuvaus tempaisee mukaansa, parhaan kuvaustuloksen tuottavat makrokuvaukseen tarkoitetut makro-objektiivit. Makro-objektiivin suurennossuhde on 1:1, mikä tarkoittaa sitä, että kohde piirtyy kameran kuvakennolle todellisessa koossaan. Makro-objektiivilla voidaan makrokuvauksen lisäksi kuvata esimerkiksi potretteja, sillä muotokuvissa kapea syväterävyys irrottaa kauniisti kohteen taustastaan – luoden upean bokeh-efektin ja vieden huomion ihanteellisesti kuvattavan kasvoihin ympäristön sijaan. Makro-objektiivi onkin siis varsin monipuolinen hankinta kameralaukkuun.
Makro-objektiivien ominaisuuksia ovat tarkka syväterävyys, hyvät kontrastit sekä varsin hyvä kuvanlaatu koko kuva-alalla. Lyhimmän tarkennusetäisyyden pystyt lukea objektiivista, esimerkiksi 30 mm tarkoittaa, että voit kuvata 30 millin etäisyydellä olevaa kohdetta.
Vinkki:
- Jos kaipaat vielä lisäsuurennosta kuviisi, voit lisätä objektiiviisi vielä halutessasi lähilinssin.
- Toinen tapa lisätä suurennosta kuvaan on käyttää loittorengasta, joka asetetaan kameran rungon ja linssin väliin. Tällöin pääset vielä lähemmäs kuvattavaa kohdetta, kuten kuvatessa esimerkiksi pieniä hyönteisiä. Loittorengas vaikuttaa kuitenkin usein linssin valovoimaan, joten muista tarkistaa ja säätää myös valotus.
Makrokuvauksen vinkit tiivistettynä :
- Käytä joko zoom- tai makrolinssiä.
- Ota avuksesi jalusta.
- Käytä manuaalitarkennusta.
- Kokeile myös kuvaustiloja Av eli aukon esivalinta, tai M eli kokonaan manuaalinen kuvaustila – tällöin saat kuviin vielä enemmän hallintaa.
- Älä kuvaa suorassa auringonvalossa.
- Kokeile kameran ajastinta tai kaukolaukaisinta välttääksesi laukaisimen painamisesta aiheutuvaa tärähdystä kuvassa.
- Sommittele kuva, ota huomioon myös tausta.
Kuvan jälkikäsittely
Usein makrokuvia rajataan vielä jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmalla kuten Photoshopilla. Voit näin rajata kuvan niin, että viimeistellyssä kuvassa on haluamasi suurennossuhde – voit myös säätää kuvan valotusta ja värejä muutenkin haluamallasi tavalla. Jos haluat mahdollisimman paljon säätövaraa kuviisi, kannattaa kuvata RAW- tiedostomuotoa, jota voi käsitellä helpoiten jälkikäteen.
Ideoita makrokuvauskohteiksi:
- Hyönteiset
- Lehdet
- Kukat
- Kasvit
- Lumihiutaleet
- Vesipisarat
- Erilaiset pinnat; lumi, kivet, puunrungot