Vinkkejä perhekuvaukseen
Itävaltalaiselle ammattivalokuvaaja Christian Anderlille perhe-elämän tärkeät hetket ja niiden dokumentointi on tullut yhtä tärkeiksi kuin hänen työnsäkin.
Canonin Ambassador -kuvaaja tunnetaan ammattivalokuvaajana ennakkoluulottomista ja intiimeistä muotokuvista. Instagram-tilillään hän esittelee perhe-elämänsä kallisarvoisia hetkiä. Hänen elämänsä muuttui isäksi tulemisen jälkeen ja innosti hänet hänet isyysprojektiin, joka on muotokuvasarja isistä, jotka kertovat omista kokemuksistaan isyyden taipaleella.
"Kun olen vanha ja poikani on muuttanut pois kotoa, suren varmasti sitä, ettei hän ole täällä enää", hän sanoo. "Voin istua sohvallani ja katsoa näitä kuvia ajalta, jolloin hän oli vauva. Hän jatkaa, että poika kasvaa niin nopeasti, että se saa hänet nyt jo tuntemaan vanhaksi katsoessaan viiden vuoden takaisia kuvia. Aika kiitää nopeasti…” Mielestäni meidän pitäisi muistuttaa itseämme valokuvia ottamalla siitä, kuinka nopeasti lapset lähtevät kotoa. Voimme olla kärsivällisempiä lastemme kanssa, kun katsomme näitä kuvia ja muistamme tämän."
Tässä Christian jakaa viisi parasta vinkkiään ja tekniikkaansa, joiden avulla voit tallentaa perhe-elämän aitoa iloa. Hänen neuvoillaan voit ottaa luonnollisia, aitoja perhemuotokuvia.
1. Pidä puhelin taskussa
"Kun otat kameran käteesi, tiedostat paremmin ottavasi kuvia", sanoo Christian, joka kannustaa laittamaan puhelimen pois ja ottamaan harkitumpia kuvia kameralla. "Pelkkä älypuhelimen näpäyttäminen yhdellä sormella on kätevää, mutta kokeile mitä kaikkea muuta voit saada aikaan. Kun yrität enemmän, saat varmasti otettua parempia kuvia."
Lisäksi kameraan vaihtaminen vähentää ruutuaikaa. Christian on keskittynyt tähän viime aikoina digipaaston muodossa. "En halua katsoa näyttöä koko päivää, ja jos otan kuvia vain älypuhelimilla, se vain lisää ruutuaikaani. Haluan laittaa silmäni etsimeen ja tiedostaa kyseisen hetken."
Christian uskoo, että kameran käyttämiseen puhelimen sijasta liittyy myös teknisiä etuja, kuten fyysiset säätimet, joilla muutetaan asetuksia valotusaika ja aukko mukaan luettuina. Hän suosii usein myös etsintä valokuvaa sommitellessaan. "On olemassa paljon ohjelmistoja, jotka pyrkivät simuloimaan aidon objektiivin ulkonäköä, mutta se ei ole sama asia... mielestäni mikään ei voita suurta kennoa ja objektiivia." Perustason kameroissa, kuten Canon EOS M50, on nämä fyysiset säätimet, mutta vastaavan luokan tavanomaisissa älypuhelimissa niitä ei yleensä ole.
2. Valmistaudu aitoon hetkeen
Kun otat kuvia lapsista, on oltava valmis kaikkeen. Kun sinulla on kamera, jonka automaattitarkennus toimii nopeasti, kuten Canon EOS R, EOS 90D tai EOS M50, voit luottavaisesti odottaa oikeaa hetkeä ja tallentaa nopeatkin liikkeet terävästi ja tarkasti.
"Haluan asettaa silmäni etsimeen ja kokea kyseisen hetken."
"Lapsia valokuvattaessa tarvitaan nopea automaattitarkennus", sanoo Christian. "Tätä pitäisi vaatia kameralta. Kaikki muu riippuu budjetista. Minulta kysytään usein mikä kamera kannattaa ostaa, mutta sanon aina, että ensin on mietittävä objektiiveja. Ehkä tarvitset uuden objektiivin etkä uutta kameraa, koska objektiivin nopeus ja optinen laatu ovat tärkeämpiä asioita kuin kamera."
Perhekuvaajalta vaaditaan myös jonkin verran pragmaattisuutta. "Aina kun huomaan, että joku ei halua enää olla kuvattavana, laitan kamerani sivuun", sanoo Christian. "Jos joku ei halua sinun kuvaavan häntä, et ikinä saa hyvää kuvaa hänestä. Näin on erityisesti lasten tapauksessa. Lapsia ei voi pakottaa kuvattavaksi, joten asia on vain hyväksyttävä ja on yritettävä myöhemmin uudelleen.”
3. Kokeile erilaisia polttovälejä
"Perhekuviin tarvitaan mielestäni vähintään kaksi erilaista polttoväliä", sanoo Christian. "Minulle Canon EF 85mm f/1.8 USM -objektiivi on ihanteellinen muotokuviin. Saat kapean terävyysalueen 85 mm:llä, joten voit erottaa kasvot taustasta. Se on riittävän pitkä ollakseen "oikea" – jos käytät 35 mm tai 50 mm, tulee vääristymä ja suurempi nenä. Muotokuvien valokuvaajana minun on puhuttava ihmisille samalla, kun kuvaan heitä, joten 85 mm on hyvä keskitason vaihtoehto – se on varma valinta."
Christian suosii EF 85mm f/1.8 USM -objektiivia muotokuvissa, mutta hänen mielestään myös 35 mm:llä voi ottaa hyviä kuvia. "Mielestäni Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivi on hyvä lähes kaikkeen. Aina kun et tiedä mitä valita, ota 35 mm ja pystyt tekemään jotain, jopa muotokuvan. Muista, että se vääristää kasvoja hieman, mutta toisaalta saat intiimin kuvan, koska pääset lähemmäs kasvoja."
4. Ajattele aina ensin taustaa
Kun kiinnität huomiosi kuvauskohteesiin – erityisesti nopeasti liikkuviin lapsiin – on tärkeää ottaa huomioon tausta, jota vasten kuvaat, sanoo Christian: tausta on sommitelman tärkein osa, joka jää usein huomiotta.
"Tausta ensin on yksi harvoista säännöistä, joita todella yritän opettaa valokuvauksesta, koska se on tekijä, jonka useimmat ihmiset aliarvioivat tai unohtavat. He ovat niin keskittyneitä etualaan, kuvauskohteeseen, tarkentamiseen, valaistukseen, valotukseen ja muuhun vastaavaan, että he unohtavat, että tausta ei näytä kovin hyvältä. Leikkivien lasten tapauksessa tämä voi olla vaikeaa, mutta yritä löytää ensin tausta ja sijoita sitten kohde sitä vasten."
Ei ole olemassa oikeaa tai väärää taustaa muotokuville – se riippuu siitä, kuinka se sopii kohteellesi – mutta sommittelu on asia, joka tulisi ottaa huomioon kuvattaessa. "Mikä tahansa voi olla hyvä tausta ja mikä tahansa voi olla huono tausta. Yritä saada tuntuma siitä, mitkä värit sopivat toisilleen ja mitkä eivät. Jos tausta on epämiellyttävä, käytä suurta aukkoa ja pitkää objektiivia, jotta taustasta tulee pehmeämpi ja se on vain taustalla olevia värejä. Jos kuva-alalla on yksityiskohta, kuten punainen auto, kun kaikki muu on sinistä ja tummaa, yritä välttää sitä.”
5. Älä jätä kaikkea kameran hoidettavaksi.
Kameralla kuvaaminen antaa verrattomia mahdollisuuksia saada mahdollisimman hyviä kuvia paremmista muokkausmahdollisuuksista mahdollisuuteen tulostaa kuvia eri kokoisina. Christianilla on kotinsa seinällä valtava tuloste hänen lempikuvastaan, jossa hänen vaimonsa ja poikansa leikkivät dyynisurffauksen lomassa Uudessa Seelannissa.
"Otin muutaman hyvän kuvan, kun he juoksivat dyyniä alas", hän sanoo. "Poikani nauroi katketakseen ja rakastan tätä kuvaa. Aina kun näen sen, se saa minut hymyilemään ja tuntemaan kuin olisin taas Uudessa Seelannissa." Perhemuistojen jakaminen on helpompaa, kun kuvat on otettu suurella resoluutiolla, joka mahdollistaa tulostamisen A2- tai julistekoossa – tätä en ole saanut aikaan puhelimella otetulla kuvalla.