EOS 90D – ihanteellinen kamera luontokuvaukseen
Markus Varesvuo kertoo, kuinka EOS 90D -järjestelmäkamera auttoi häntä ottamaan hienoja luontokuvia.
Markus Varesvuo innostui luonnosta jo teini-ikäisenä. Hän on innokas lintuharrastaja ja valokuvaaja. Vuonna 2005 hän päätti lopettaa työnsä yritysmaailmassa ja ryhtyi luontovalokuvaajaksi. Monessa kansainvälisessä luontokuvakilpailussa menestynyt Markus kuvaa Canon-kameroilla ja hänellä on käytössään nykyisin huippunopea ammattitason EOS-1D X Mark II -kamera ja superteleobjektiiveja.
Canon EOS 90D -järjestelmäkameran tullessa markkinoille Markus oli ensimmäinen kuvaaja Euroopassa, joka pääsi sitä kokeilemaan. Kamera on suunnattu etenkin innokkaille luontokuvaajille ja luontoharrastajille.
Luontokuvaajana Markukselle on tärkeä, että kamera reagoi ja tarkentaa nopeasti. EOS 90D:n APS-C koon CMOS -kennolla varustetulla kameralla pääsee myös lähemmäs kohdetta, sillä se laajentaa telekuvauksen ulottuvuutta verrattuna hänen normaaliin täyden kennon kameraan verrattuna. Lisäksi nopea jatkuva kuvaus jopa 10 kuvaa sekunnissa antaa hänelle mahdollisuuden saada hienon kuvan pääskysen pyrähdyksestä, saalistavasta karhusta tai ohi pyyhältävästä linnusta. Markus kuvaa pääasiallisesti ammattilaissarjan rungolla ja toteaa, että tämän EOS 90D -kameran ”Tarkennus on vertailukelpoinen”.
Suomi on täynnä hienoja kuvauskohteita, Markus kertoo. Hän jatkaa, että ”missä ikinä oletkin, voit löytää kauniita paikkoja. Esimerkiksi lintuja on kaikkialla – kaupungissa, mahdollisesti puistossa ja rannikolla. Sinun ei tarvitse matkustaa satojen kilometrien päähän. Ne ovat lähempänä kuin arvaatkaan.”
Hyvien kuvauspaikkojen löytäminen ja tunteminen on kuitenkin erittäin tärkeää ja voi säästää paljon aikaa, jolloin voit kehittää uusia ideoita erilaisille valotuksille ja kuvakulmille.
”Tärkeintä lintukuvauksessa on tunnistaa lintulaji. Kuinka lähelle pääsen? Tarvitseeko minun piiloutua? Jos häiritset lintuja, et saa otettua kuvia”, hän jatkaa.
Markuksen luontokuvausvinkit
1. Kokeile jokaista tarkennuspistettä
Markus saattaa joutua odottamaan täydellistä kuvaushetkeä tunteja, jopa päiviä, mutta se on vain yksi monista luontokuvaajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Sinun täytyy myös reagoida nopeasti, sillä hetki voi olla ohi sekunneissa. ”Reagoin erittäin nopeasti”, hän sanoo. "Myös kameralaitteiston ja optiikoiden on oltava hyviä. Mitä useamman kuvan kamera pystyy ottamaan sekunnissa, sen parempi. Sama pätee automaattitarkennukseen”.
Kysy keneltä tahansa aloittelevalta lintuvalokuvaajalta, tarkkojen kuvien saaminen lentävistä linnuista on yksi haastavimmista asioista minkä tahansa kameran automaattitarkennusjärjestelmälle.
”Yleensä kuvatessani lentäviä lintuja käytän kameran kaikkia tarkennuspisteitä – Canon EOS 90D -kamerassa niitä on 45. Automaattitarkennus on erittäin hyvä ja monipuolinen, joten lintujen pitäminen tarkennusalueella on helppoa. Ainoa asetus, jota muutan on seurantaherkkyys. Jos tausta on levoton, vähennän herkkyyttä”, hän sanoo.
2. Seuraa liikettä jatkuvalla tarkennuksella
Yksi Markuksen suosikkieläimistä on kuikka. Lintujen uidessa sulavasti veden pinnalla, kontrasti kuikan kesäisen harmaan höyhenpeitteisen pään ja Markuksen suosimien tummien taustojen välillä on vähäinen. Se onnistuu kuitenkin helposti Canon EOS 90D -kameralta, jonka automatiikka seuraa linnun hehkuvaa punaista silmää ja pitää sen tarkennettuna. ”Kuikat liikkuvat vedessä melko hitaasti, joten käytän 9 tarkennuspistettä”, Markus kertoo. ”Seuraan lintua käyttämällä jatkuvaa tarkennusta, jolloin se pysyy terävänä. Valitsen eri tarkennuspisteitä käyttämällä ohjainta. Lintukuvauksessa tilanteet muuttuvat nopeasti, joten ohjain tekee siitä helppoa”, hän lisää.
3. Pysäytä toiminta lyhyellä valotusajalla
Sarjakuvaus on tärkeää kuvattaessa ohikiitäviä hetkiä, kun linnut tulevat esiin, esimerkiksi saalistaessaan tai luonteenomaisten kosintamenojensa aikana. ”Täydellisessä kuvassa lintujen on oltava oikeassa kohdassa. 10 kuvaa sekunnissa auttavat minua saamaan parhaimman mahdollisen lopputuloksen”, sanoo Markus.
Linnut eivät aina tule esiin täydellisissä valaistusolosuhteissa. Myös Suomen kauniina pitkinä kesäpäivinä Markus joutuu usein työskentelemään heikossa valaistuksessa. ”Tällaisissa olosuhteissa toiminnan pysäyttämiseen on käytettävä suurta ISO-herkkyyttä. Minulle on normaalia, että kuvatessani ISO-herkkyys on 6 400 tai enemmän”, Markus sanoo. Canon EOS 90D -kameran suurin ISO-herkkyys on 25 600, jolloin heikossa valaistuksessa kuvaaminen on vaivatonta.
Tarvitsen myös lyhyen valotusajan, mutta se on lintukohtaista. ”Haarapääskylle valotusaika on 1/3200 sekuntia, hitaalle lapinpöllölle riittää 1/2000 sekuntia tai jopa 1/1000 sekuntia. Jopa hyvässä valaistuksessa tarvitsen suuren ISO-herkkyyden, jotta tällainen valotusaika saavutetaan”, hän lisää.
4. Kuvaa enemmän pitkäkestoisella akulla
Markus on usein kilometrien päässä asutuksesta, kun hän kuvaa vesilintuja järven pinnalla tai tiheässä oksistossa olevia pöllöjä Suomen metsissä, joten akun on oltava pitkäkestoinen. Canon EOS 90D -kamerassa on pitkä 1 300 kuvan akunkesto lämpiminä kesäkuukausina. Markus sanoo, että yksi akku kestää hänellä päivän.
5. Kuvaa suurella tarkkuudella
Markus toimittaa kuviaan lehdille ja kirjankustantajille. Tarvittavien kuvien koko voi vaihdella paljonkin, mutta kuvien laatu on aina oltava paras mahdollinen. ”Kuvani päätyvät erilaisiin paikkoihin ja niitä käytetään monin eri tavoin. Näytteillä olevien kuvien on oltava leveydeltään jopa metrin tai sitäkin suurempia”, hän sanoo.
Canon EOS 90D -kameran 32,5 megapikselin kennon ansiosta Markus voi toimittaa kuvatiedostoja suuria tulosteita varten, ja niissä on tarvittua enemmän tarkkuutta vielä rajaamisenkin jälkeen. ”Sen ansiosta voin käsitellä kuvaa myöhemmin tietokoneella haluamallani tavalla.”