Napapiirin yläpuolella
Ammattivalokuvaaja Jonas Borg laittoi LUMIX S1- ja LUMIX S1R -kamerat todelliseen testiin lumessa, tuulessa ja -24 asteen lämpötilassa. Hän meni Pohjois-Ruotsin Kiirunaan kokeilemaan, miten nämä kamerat toimivat ääriolosuhteissa. "Olin todella yllättynyt niiden kestävyydestä. Ne kestivät kylmää paremmin kuin minä."
Tämä oli toinen kerta, kun Borg meni näin kauas pohjoiseen kotimaassaan Ruotsissa. "Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta ammattivalokuvaajana. Halusin testata näitä uusia kameroita äärimmäisissä olosuhteissa. Niinpä vierailin Robert Unghin luona. Hän on ammattivalokuvaaja ja erä- ja vuoristo-opas. Hän tuntee maaston kuin omat taskunsa."
"Kun saavuimme Kiirunaan, 200 kilometriä napapiirin pohjoispuolelle, lämpötila oli -10 astetta ja myöhemmin se putosi -24 asteeseen. Oli kylmä, ja taivas oli kirkas. Olosuhteet olivat täydelliset. Niinpä sen sijaan, että olisimme valmistautuneet seuraaviin päiviin, aloimme kuvata ensimmäisenä yönä." He halusivat kuvata revontulet.
"Menimme vähän Kiirunan ulkopuolelle, jotta kaupungin valosaaste ei häiritsisi kuvaamista. Oli upeaa nähdä ne uskomattomat vihreän ja violetin sävyt. Oli kuin valokäärmeet olisivat liukuneet taivaan poikki. Mikä tärkeintä, kameran kanssa ei ollut mitään ongelmia kylmässä. Olin etukäteen huolissani siitä, miten kylmä vaikuttaisi akkuun, näyttöön ja automaattitarkennukseen. Kuvattaessa kylmissä olosuhteissa automaattitarkennus saattaa hidastua huomattavasti ja kylmä kuluttaa yleensä akkua. Minulla ei ollut mitään näitä ongelmia LUMIX S1- ja LUMIX S1R -kameroiden kanssa. Automaattitarkennus toimi normaalinopeudella, eikä tarkennuksessa ollut mitään ongelmia edes silloin, kun valoa oli vähän."
Täydellinen yhdistelmä laatua ja kestävyyttä
Seuraavana päivänä he menivät ajelulle koiravaljakolla. "Koirat ovat innoissaan lähtemään heti, kun niille puetaan valjaat. Olin vaikuttunut niiden työinnosta sekä myös koirien ja niiden käsittelijöiden välisestä yhteistyöstä. Tämä oli täydellinen tilaisuus laittaa LUMIX S1- ja LUMIX S1R -kameroiden uusi eläinten tunnistustoiminto testiin. Se toimi erinomaisesti: Pystyin valitsemaan nopeasti, mihin eläimeen halusin tarkentaa."’
Seuraavana päivänä Borg lensi helikopterilla ja teki lisää testejä. "Kuvaaminen helikopterista, jonka ovet ovat auki, on äärimmäisen haastavaa. Siinä on paljon tuulta ja tärinöitä. Sellaisissa olosuhteissa on todella vaikeaa saada tarkkoja kuvia. Siitä huolimatta Dual I.S. -kuvanvakain auttoi minua saamaan tarkennuksen kohdalleen sekä ottamaan haluamani kuvat."
Revontulet, koiravaljakkoajelu, helikopterilento – nuo neljä päivää Kiirunassa olivat täynnä toimintaa. Se oli kuitenkin vain normaalia työtä Borgille. "Tällä matkalla nämä kamerat onnistuivat todella hämmästyttämään minut. Ne kestivät kylmää paremmin kuin minä. Lämpötilasta riippumatta kamerat ja myös niiden akut jatkoivat toimintaa. Pystyin kuvamaan valokuvia ja videota koko päivän vain yhdellä akulla."
Borg luottaa LUMIX S1- ja LUMIX S1R -kameroihin. "Näitä kameroita käyttäessäni minun ei tarvitse huolestua varusteista. Kamerat on tehty hyvin, ja ne ovat täydellinen yhdistelmä laatua ja kestävyyttä. Minun tarvitsee vain huolehtia oikeanlaisen kuvan ottamisesta. Näitä kameroita käyttäessäni en voi syyttää varusteita.
"Jos tulos ei tyydytä, se johtuu minusta, ei varusteista."
Jonas Borg
Ammattivalokuvaaja Jonas Borg on asunut, työskennellyt ja opiskellut eri puolilla maailmaa, kuten Singaporessa, Japanissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Nyt hän on palannut kotimaahansa Ruotsiin ja perustanut yrityksen Tukholmassa. Jonasilla on yli 15 vuoden kokemus täysipäiväisenä freelancevalokuvaajana.