Parempia talvilomakuvia
Lumisen maiseman hiljaisuus, rinteitä viilettävien laskettelijoiden jännitys... Kun koet talven ihmemaan riemun, ikuista se talviurheilukuvaamisen ammattilaisen ja Canon-lähettilään Richard Walchin valokuvausvinkeillä.
Jos olet kokeillut kuvata auringonvalossa kylpevää lumista maisemaa, tiedät, että täydellinen talvikuva ei onnistu vain tähtäämällä ja laukaisemalla. ”Minne tahansa menetkin, tärkeintä on odottaa päivää, jolloin on uutta lunta ja sininen taivas ja lähteä silloin vuorelle kameran kanssa”, sanoo Richard.
Hän kertoo nyt vinkkinsä parempien rinnekuvien ottamiseen tällä laskettelukaudella, kuten oikeanlaisen kameran valinnan talvilomaa varten ja parhaat automaattitarkennuksen asetukset toiminnan kuvaamiseen.
1. Valitse oikeanlainen kamera käyttötarkoitusta varten
”Kun lähdet rinteeseen, tarvitset kameran, joka on tehokas ja pienikokoinen”, sanoo Richard. ”Tarvitset myös etsimen, koska vuorilla on usein liian kirkasta kuvan sommittelemiseen pelkän näytön avulla. Jos haluat kuvata vauhdikasta urheilua, tarvitset kameran, jossa on suuri kuvataajuus, joka on enemmän kuin viisi kuvaa sekunnissa.
”Esimerkiksi Canon EOS M50 sopii tähän tarkoitukseen. Tehokkaan APS-C-kennon, sekä nopean ja tarkan Dual Pixel CMOS -automaattitarkennuksen avulla voi kuvata teräviä yksityiskohtia."
”Ne on myös helppo liittää älypuhelimeen Wi-Fi-yhteyden kautta. Näin kuvat voi siirtää puhelimeen, vaikka vuorella ei olisi verkkoyhteyttä. Kun saat puhelimeen signaalin tai Wi-Fi-yhteyden, voit jakaa kuvat muiden kanssa sosiaalisessa mediassa.”
2. Valitse täydellinen hetki
”Auringonnousun ja -laskun aikaan rinteissä on kaunis valo kuvaamista varten. Vuorilla säätä on kuitenkin vaikea ennustaa ja se voi muuttua nopeasti. Suosittelen nousemaan vuorelle mahdollisimman aikaisin, jotta olet valmiina täydellisen valaistuksen hetkiä varten.
”Canon EOS M50 on erinomainen kamera tilanteisiin, joissa valaistus on heikko, kuten auringonnousun ja -laskun ajankohtiin. DIGIC 8 -prosessori on erittäin edistyksellinen, joten sen avulla saa laadukkaita tuloksia, vaikka ISO-herkkyyttä olisi suurennettava heikon valaistuksen takia. Kokeile yhdistää se Canon EF-M 32mm f/1.4 STM -objektiiviin, jotta saat näyttäviä maisemakuvia.”
3. Käytä oikeita asetuksia
”Jotta lumi ei näytä harmaalta kuvissa, joissa paljon valkoista, käytän lähtökohtana tiettyä asetusten yhdistelmää”, Richard sanoo. ”Kun kuvataan nopeasti liikkuvia kohteita, laskettelija tai lumilautailija on myös voitava pysäyttää kuvaan, jotta siinä ei näy liikkeen aiheuttamaa sumentumista.” Kummassakin tapauksessa Richard suosittelee määrittämään kameran käsisäätötilaan (M) ja asettamaan valotusajaksi 1/2000 sekuntia, aukoksi f/8 ja ISO-herkkyydeksi 200.
”Kamera on määritettävä jatkuvan tarkennuksen tilaan. Tarkoituksena on ohjata automaattitarkennusta, mikä tarkoittaa, että kun näet kohteen, sinun on alettava heti kuvata. Automaattitarkennus oppii kuvaamisen edetessä: se ymmärtää, mihin suuntaan kohde liikkuu ja millä nopeudella, ja se ennakoi, missä seuraava kuva otetaan. Kamera oppii tämän yleensä kahden tai kolmen kuvan myötä. Kaikissa Canon-kameroissa on todella hyvä automaattitarkennus.”
Kun käytät jatkuvaa tarkennusta, käytä montaa lyhyttä usean kuvan sarjaa, jotta puskuri ei täyty ja hidasta kameraa.
4. Asetu kohteen yläpuolelle ja tarkkaile sitä
”Jos kuvaat vuorta suoraan ylöspäin, kuva näyttää lattealta. Kuvaa kohdetta aina sivulta tai hiukan alapuolelta.
”Vältä poseerattuja kuvia. Pyri aina olemaan ulkopuolinen tarkkailija ja anna kohteen katsoa siihen suuntaan, johon hän laskee. Jos kyse on muotokuvasta, voit olla henkilön edessä ja puhua hänelle, tai olla ulkopuolinen tarkkailija, joka dokumentoi tapahtumia. Älä kokeile näiden välimuotoa.”
5. Huomioi lämpötilan muutokset ja pidä mukana lisäakkuja
”Kun siirryt lämpimään rakennukseen kylmiltä rinteiltä, objektiivit huurtuvat nopeasti, joten on tärkeää, että pidät varusteet ulkona päivän loppuun saakka. Varmista, että otat mukaan vankan repun, joka suojaa varusteitasi, jos kaadut, ja kunnolliset UVP-aurinkolasit, joilla suojaat silmäsi auringonpaisteelta ja lumen heijastukselta.
”Matalat lämpötilat voivat myös kuluttaa kameran virtaa nopeasti, joten on hyvä pitää mukana kahta vara-akkua, jotta virtaa riittää koko päivän. Kylmillä käsillä on vaikea käyttää varusteita, joten ota mukaan lämpimät käsineet, joissa voit kuitenkin liikuttaa käsiä normaalisti!”
6. Älä pelkää kuvata kohti aurinkoa
”Kun aurinko alkaa paistaa pilvien raoista, siitä on paljon hyötyä vuorilla kuvattaessa. Lumen heijastus voi kuitenkin aiheuttaa kuvien ylivalottumista, jos kameran asetuksia ei ole säädetty oikein.
”Paras tapa välttää ylivalottuminen näissä olosuhteissa on määrittää valotusajaksi käsin 1/2000 sekuntia, aukoksi f/8 ja ISO-herkkyydeksi 200. Jos kuvaat automaattitilassa, varmista, että korjaat valotusta +1...+3 askeleella, tai kuvista tulee liian tummia. Älä silti pelkää kuvata kohti aurinkoa – sillä tavoin saat parhaita talviurheilukuvia.
”Aurinko taustavalaisee pöllyävän lumen, kun laskettelija tai lumilautailija liikkuu. Jos saat auringon suoraan kuvattavan taakse, tulos on vielä parempi. Nykyiset objektiivit ovat todella tehokkaita.
"Kokeile heittää kourallinen lunta ilmaan ja kuvata suoraan aurinkoa kohti – saat hienon tehosteen.”
7. Pakkaa täydellistä selfietä varten
”Täydellisen vuoriselfien suunnittelu alkaa ennen lomalle lähtöä. Kirkasväriset takit ja haalarit erottuvat hienosti valkoiselta taustalta ja auttavat ottamaan todella näyttävät selfien.
”Kun sommittelet kuvaa, kauniista vuorijonosta saa vaikuttavan taustan. Jotta saat valotuksen kohdalleen, on parasta, että aurinko paistaa suoraan tai sivulta kohteen kasvoihin. Jos haluat kuvata suoraan kohti aurinkoa, sinun on käytettävä salamaa kasvojen valaisemiseen.”
8. Haasta seuraavaksi itsesi kunnolla!
Kun onnistut ottamaan loistavan kuvan hankalissa olosuhteissa, talvivalokuvaus voi olla todella innostavaa. Jos olet jo kokeillut tämänvuotiset kuvausvinkit talvilomallasi, Richardin mielestä valokuvausharrastajien kannattaa edetä etsimällä uusia upeita kohteita, joissa voi viettää ainutlaatuisen loman ja ottaa vielä hienompia kuvia.
”Eurooppa on täynnä loistavia kohteita, joissa voi kuvata rinteissä. Sveitsin ja Ranskan tunnetut hiihtokeskukset ovat henkeäsalpaavia, mutta on olemassa monia muita vähemmän tunnettuja kohteita, joita ei kannata ohittaa,” Richard sanoo. ”Haasta itsesi seikkailemalla Venäjän Elbrusvuorelle tai Islannin Akureyriin.”