Luonnon ihmeet Sonyn etsimessä
Villieläinekspertti ja Sonyn lähettiläs Chris Schmid kertoo miksi Sonyn peilittömät kamerat ovat muuttaneet tapaa, jolla hän kuvaa luonnon ihmeitä.
Elektronisen etsimen hyödyt
"Yksi elektronisen etsimen parhaista piirteistä on se, että etsimessä näkyvä valotus on se mitä tulet saamaan kuvaan" Chris kertoo. Hän kuvaa aina manuaalisessa valotustilassa, joten elektronisella etsimellä on lisäetu - haastavassa valaistuksessa se ei ainoastaan tarkoita täyttä kontrollia, mutta myöskään ylimääräisiä kuvia ei tarvitse arvailun vuoksi ottaa. "Kun kuvaan kohdetta taustavalossa tai varjossa, minun ei tarvitse ottaa ylimääräisiä kuvia saadakseni valotus oikein. Sen sijaan pystyn keskittymään hetken ikuistamiseen", Chris paljastaa.
Hiljainen kuvaus
"Sonyn silent shooting-toiminto on täydellinen minulle," Chris sanooo, "koska jopa pieninkin suljinääni voi saada eläimen reagoimaan. Täysi hiljaisuus tarkoittaa todenmukaista kuvaa - se on luonnollisempaa ja silloin tiedät, että olet ikuistamassa eläimen luonnollista käyttäytymistä."
"Viime vuonna valokuvasin gorilloja ja silent shutter-toiminnolla se oli mahtava kokemus. Pystyin nauttimaan hetkestä ilman mitään häiritseviä ääniä. Kuuntelin lintujen laulua ja tuulen huminaa, eikä mikään ollut keskeyttämässä sitä hetkeä. Se oli aivan täydellistä, silkkaa iloa.”
Kuvanlaatu
"Minun kuvaamistavalla tarvitset laajan ja dynaamisen alueen, sillä usein haluan vangita eläimen luonnollisessa ympäristössä, suoran muotokuvan sijasta." kertoo Chris. "Kun vertailen kuvia a9 ja a7R III välillä jopa viiden vuoden vuoden takaa, se on upeaa. Kaikki yksityiskohdat taivaasta tai varjoista pensaissa säilyvät entisellään."
Chris myös luottaa hänen Sony-kameroissaan erinomaiseen kohinansietokykyyn korkeilla ISO-herkkyyksillä. "Koska kuvaan joko aikaisin aamulla tai myöhään päivällä, minun täytyy laittaa ISO-lukemat 1600 saakka, tai jopa korkeammalle. Se on tärkeää erityisesti saalistavan eläimen kuvaamiseen tai muun, tuohon päivänaikaan tyypillisen käyttäytymisen kuvaamiseen", hän kertoo.
Nopea, luotettava tarkennus
"Liikkuvat tai ympäristöön sulautuneet kohteet tarvitsevat nopean ja täsmällisen Auto Focuksen jotta ne voidaan löytää ja niitä voidaan seurata", Chrisin toteaa.
"Hetki on käsillä vain muutaman sekunnin ja sinun täytyy reagoida todella nopeasti ikuistaaksesi sen."
Suurimman osan ajasta Chris luottaa jatkuvaan automaattitarkennukseen A9- ja A7R III -kameroissaan, käyttämällä seuranta-toimintoa kuvatessaan eläintä. Hän vaihtaa ainoastaan ajoittain Single AF-toimintoon, kun eläin on paikoillaan ja hän pystyy tarkentamaan eläimen silmään.
Jopa focus peaking mode-toiminto tulee tarpeeseen ajoittain. "Jos kuvaan vaikkapa leijonaa piilosta, edessä olevat lehdet ja heinä voivat häiritä tarkennusta. Tällaisessa tilanteessa käytän manuaalitarkennusta, jotta näen selkeästi mikä on terävää elektronisessa etsimessä.”