Urbaanin luontokuvauksen virtuoosi
Nikolaos Haaponiemi on 26-vuotias valokuvaaja, jonka kuvaaminen alkoi hyvin perinteisellä kaavalla; peruspokkarilla ja sen suuremmin manuaalisäätöihin perehtymättä, automaattiasetuksilla.
”Olen aina omistanut kameran, mutta nuorempana kuvasin vain huvikseni joitain videoita ja valokuvia,” Nikolaos kertoo. ”Muutama vuosi sitten ostin ensimmäisen kunnon kameran ilman ajatusta, että minusta tulisi valokuvaaja, tai että se veisi minua yhtään pidemmälle elämässäni."
"Halusin vain uuden kameran hetken mielijohteesta silloin.”
Nyt muutama vuosi ja kymmeniä tuhansia Instagram-seuraajia myöhemmin, Nikolaoksen tyyli on erittäin tunnistettava ja hänen kuvansa herättävät poikkeuksetta huomiota sosiaalisen median alustoilla. ”Valokuvaaminen on muuttunut totisemmaksi minulle vuosi vuodelta ja tyylini on pikkuhiljaa alkanut muovautua,” hän toteaa.
Kaluston valinta
Nikolaoksen kuvaamisen kehityksen myötä myös kalusto on luonnollisesti muuttunut vaatimusten mukana. Pimeässä kuvatessa Full Frame-rungolle ja valovoimaisemmille objektiiveille tuli käyttöä.
”Ostin Sonyn a7-rungon ja 28-70mm kittilinssin, joilla olen ottanut todella hienoja valokuvia, vaikka kyseessä olikin kittilinssi. Seuraava runkoni oli Sonyn a7III. Hankin lisäksi vielä Sonyn a7RIII-rungon, koska tarvitsin vielä enemmän megapikseleitä kuvien rajausta varten. Päädyin lopulta myymään a7III-runkoni, koska minulla ei lopulta ollut käyttöä kahdelle rungolle,” Nikolaos kertoo kalustonsa kehittymisestä.
Objektiiveja löytyy nykyään erittäin laaja valikoima monenlaiseen tarkoitukseen ja lähes jokaisella kuvaajalla on joku tietty suosikki-objektiivi. ”Käytetyin objektiivini on ehdottomasti Sony FE 16-35mm f/2.8 GM. Se piirtää erittäin tarkasti ja tarkennus toimii moitteettomasti ja todella nopeasti,” Nikolaos listaa suosikkinsa ominaisuuksia.
”Myös Batis 85mm f/1.8 kuuluu lemppareihini, koska se on todella kevyt ja helppo kuljettaa mukana.” Kaluston kompakti koko ja helppo kuljetettavuus on olennaista paljon reissaavan kuvaajan näkökulmasta.
Oma tyyli kantaa pitkälle
Nikolaoksen tyyli on kehittynyt muutamassa vuodessa hyvinkin omaleimaiseksi ja tunnistettavaksi. ”Tyylini on hioutunut hieman synkäksi, mutta ns. puhtaaksi; käytän maksimissaan noin kolmea väriä valokuvissani. Hioutuminen on tapahtunut suhteellisen luonnollisesti,” hän kertoo. Kehittyminen ei kuitenkaan ole loppunut, päinvastoin.
”Koen, että minulla on vielä paljon tehtävää tyylini kanssa ja en ole vieläkään löytänyt lopullista tyyliäni.”
Entä mistä omaa tyyliä kannattaa sitten lähteä etsimään? Jokainen voi nykyään olla valokuvaaja, mutta miten erottua valtavasta massasta edukseen? Toisia kopiomalla ei pääse pitkälle. ”Paras vinkkini oman tyylin kehittämiseen on se, että valokuvaa asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi, tai joista tulee sinulle hyvä fiilis,” Nikolaos vinkkaa. ”Luulen, että jokainen valokuvaaja löytää sillä oman tyylinsä.”
Tutustu Nikolaoksen kuviin Instagramissa.