Jääkarhuja bongaamassa Huippuvuorilla
Huippuvuoret eli Svalbard on Norjalle kuuluva arktinen saariryhmä, joka sijaitsee suunnilleen pohjoisnavan ja Norjan puolivälissä Pohjoisella jäämerellä. Rajala Ambassador 2018 –kilpailun voittanut valokuvaaja Ömer Acar on käynyt Länsimaalla eli Spitsbergen –saarella jo parikin kertaa. Halusimme kuulla, mikä karussa ja jäisessä maisemassa viehättää ja saa hänet palaamaan sinne yhä uudelleen.
Kysyimme Ömeriltä kuinka hän sai idean lähteä Huippuvuorille ensimmäisen kerran ja oliko kyseessä pitkäaikainen haave.
“Ihastuin arktisiin ja eristäytyneisiin kohteisiin jo kauan aikaa sitten. Huippuvuoret vaikuttivat kohteelta, jota ei ole vielä pilattu liialla turismilla ja jossa arvostetaan luontoa.”
“Saimme idean valokuvaajaystäväni kanssa ja toteutimme ensimmäisen matkan saarille kesällä 2018. Jo silloin päätin, että tänne on pakko palata uudelleen. Seuraava reissu olikin jo keväällä 2019 upeissa talvisissa maisemissa ja kyllä kannatti lähteä. En ole koskaan kokenut yhtä suurta yhteenkuuluvuutta luonnon kanssa.”
Canon 1Dx II + 85mm L 1.2 II f/5 1/400s ISO 400.
Ryhävalas sukeltaa vuonossa Pohjois-Islannissa.
Canon 1Dx II + 400mm L F2.8 IS III + 1.4 extender III f/7,1 1/640s ISO 200.
Jääkarhujen kohtaaminen Huippuvuorilla maalta käsin on hankalaa, koska se voi olla vaarallista sekä ihmiselle, että eläimelle. Karhut ovat suojeltuja ja niitä ei saa lähestyä.
“Huippuvuorille matkustaessa kaikilla taitaa olla ainakin yksi haave: jääkarhujen bongaaminen. Kesäreissulla ei lykästänyt, mutta talvella kävi parempi tuuri. Mykistävä kokemus kaiken kaikkiaan!”
Kuinka pitkään matkaa suunniteltiin? Mitä tuli erityisesti ottaa huomioon ja millaisia alkuvalmisteluja teit ennen matkalle lähtöä?
“Kevään 2019 matkaa suunnittelin puolisen vuotta. Halusin käydä jo vanhoissa tutuissa paikoissa kuvaamassa esimerkiksi poroja eli huippuvuortenpeuroja (Rangifer tarandus platyrhynchus), joita tavataan vain Huippuvuorilla sekä hyvin maastoutuvia ja hellyyttävän näköisiä naaleja.”
Canon 1Dx II + 400mm L F2.8 IS III f/4 1/400s ISO 800.
Huippuvuortenpeura on endeeminen laji Huippuvuorilla. Peurat ovat villejä ja ne vaeltavat vapaasti saaristossa heinää etsien. Talvisin olot ovat karut ja ravintoa on niukasti.
Canon 1dx II + 400mm L F2.8 IS III + 1.4 extender III f/6,3 1/250 ISO 100.
Naalit ovat todellisia selviytyjiä. Ne saalistavat kesällä Huippuvuorilla pesiviä lintuja ja niiden munia ja talvella ne elävät syömällä raatoja. Erityisesti kuolleet huippuvuortenpeurat tarjoavat naaleille hyvät selviytymismahdollisuudet talvella.
“Listalla oli myös paljon uusia asioita, mitä kesällä ei tarvinnut ottaa huomioon. Erityisesti sääoloihin varustautuminen oli haastavaa ja tarpeellista. Ei ole mikään vitsi, että Huippuvuorilla varusteiden on oltava kunnollisia: muuten pysytään tiiviisti sisällä, eikä lähdetä mökistä ulos!”
Sujuiko matkalla kaikki, kuten oli suunniteltu vai tuliko vastaan joitain yllätyksiä?
“Pakkoa sanoa, että tällä kertaa kaikki odotukset täyttyivät ja jopa ylittyivät! Talvinen maisema pohjoisnavan lähellä on itsessään jo uskomattoman hieno kokemus. Kevään tulo merkitsee myös valoisuuden lisääntymistä ja pastellinsävyistä taivasta päivästä toiseen. Lisäksi koin mahtavia kuvaushetkiä eläinten kanssa.”
Canon 1dx II + 400mm L F2.8 IS III + 1.4 extender III f/6,3 1/250 ISO 100.
Huippuvuorille ominainen lumidyyni vuoristoalueella. Taivas on pastellinsävyisillä väreillä rikastettu keväisin ja syksyllä kaamoksen sekä yöttömän yön välisenä aikana.
“Eli ei mitään varsinaisia yllätyksiä, vaikka koin elämäni voimakkaimman lumimyrskyn. Tuuli oli niin kova, ettei lumikelkkakaan pysynyt paikallaan, vaan liukui tuulen mukana. Lisäksi tuli kohdattua olosuhteiden arvaamattomuus, kun paikallinen ystäväni putosi lumikuoppaan yhtäkkiä ja nyrjäytti nilkkansa. Opin ainakin sen, ettei ihan yksin kannata lähteä maastoon seikkailemaan.”
Onko Huippuvuorille vielä päästävä takaisin, eli suunnitteletko jo uutta reissua?
“Seuraavat matkat on jo itseasiassa varattu! Toinen tulee olemaan 10 päivän seikkailu jäänmurtajan kyydissä ympäri saariryhmää. Reissun tavoitteena on nähdä ja kuvata jääkarhuja todella läheltä mereltä käsin. Tämä matka toteutuu keväällä 2020. En malta odottaa. Siksi olenkin lähdössä ex tempore matkalle Huippuvuorille jo tämän vuoden lokakuussa.” naurahtaa Acar.
Kuva: Joel Forsman