Ruokakuvauksen visionääri Viola Virtamo luottaa luonnonvaloon
Viola Virtamo on 22-vuotias valokuvaaja, joka on kuvannut jo yli 15 ruokakirjaa, muun muassa Tomi Björckin ja Vappu Pimiän kanssa. Haastattelimme Virtamoa ja kysyimme, miten hän löysi ruokakuvauksen ja oman kuvaustyylinsä.
Valokuvaus oli unelma-ammatti, joka kävi toteen
Virtamo tulee luovasta perheestä, jossa häntä on aina kannustettu luovuuteen ja taiteellisuuteen. Hän uskoo sillä olleen todella suuren merkityksen. ”Valokuvaus oli ensimmäinen unelma-ammattini, ja siitä urani on myös alkanut. Olen kuvannut pienestä pitäen äitini jalanjäljissä, ja kamera on ollut aina elämässäni vahvasti mukana niin matkustellessa kuin mökkeillessä ja arjessakin. Innostus kuvaamiseen on lähtenyt rakkaudesta kaikkeen visuaalisesti kiinnostavaan. Uskon, että siksi olen halunnut laajentaa osaamistani myös muihin taiteellisiin ja visuaalisiin aloihin.”
Ensimmäiset viralliset valokuvaustyöt Virtamo teki jo noin 15-vuotiaana, ja valokuvaajan uraksi nuo yksittäiset keikat muodostuivat hänen ollessaan vasta 18-vuotias.
”Vitsailemme aina valokuvaaja-äitini kanssa siitä, kuinka hän yritti varoitella valokuvaajan ammatin vaikeudesta ja sanoa, ettei siihen kannattaisi ryhtyä – no, kuinkas sitten kävikään”, Virtamo naurahtaa.
Nykyisin hän työskentelee myös graafisena suunnittelijana ja ohjaajana. Hän on toinen perustaja Larelien – Visual Art Agency -yrityksessä, joka tuottaa visuaalisia brändifilmejä, kirjoja, kuvia ja sisältöä.
Ruokakuvaus yhdistää kaksi intohimoa
Virtamo ei koskaan tietoisesti päättänyt ryhtyä ruokakuvaajaksi, mutta huomatessaan kahden intohimonsa kohtaavan tuossa kuvaamisen genressä, ruokakuvauksesta tuli nopeasti iso osa hänen ammattiaan.
”Ruokakuvaus on lähtenyt intohimosta ruokaan. Ruoka on aina ollut tärkeä osa elämääni, ja siksi nautin sen kuvaamisesta. Ensimmäiset vuodet treenasin ruokakuvausta ahkerasti, jotta löysin oman tyylini ja tapani työskennellä.”
Ensimmäisen ruokakirjan Virtamo kuvasi vuonna 2014, ja nyt hän on kuvannut yli 15 ruokakirjaa, muun muassa Tomi Björckin ja Vappu Pimiän kanssa. Sen lisäksi hän on kuvannut ravintoloille ja eri brändeille.
Virtamo toimii itse stailistina ruokakuvissaan
Vaikka usein ruokakuvaajien työparina toimii stailisti, Virtamo on alusta lähtien toiminut itse myös stailaajana. Siksi suunnittelu lähteekin rekvisiitasta ennen varsinaista kuvaamista.
”Koska ruoka on aina kuvan keskiössä, lähdetään sen ympärille luomaan maailmaa, joka tukee ruoan makuja ja tunnelmaa.”
Haastavinta ruokakuvauksessa Virtamon mielestä ovat ruoat, jotka muuttavat muotoaan nopeasti valmistumisen jälkeen.
”Vaikka stailauksella ja muilla kuvauksen elementeillä kikkailisi kuinka, on ruokakuvassa aina oleellisinta ruoan herkullisuus. Kokenuttakin ruokakuvaajaa haastavat eniten ruoat, jotka lässähtävät, sulavat tai menettävät kiiltonsa nopeasti, jopa alle minuutissa. Tämän vuoksi herkullisuuden vangitseminen ruudulle voi olla vaativaa."
Luonnonvaloa ja runsasta tummanpuhuvaa tyyliä
Nykyisin Viola Virtamo luo kuvauksissaan monenlaisia tyylejä asiakkaiden tarpeisiin. Kuitenkin selkeä oma tyyli on muutaman vuoden ajan ollut varsin vahva ja tunnistettava.
”Haluan luoda ruoan ympärille tunnelman ja maailman, en vain kuvata pöydällä olevaa lautasta. Tyylini on tällä hetkellä runsas ja usein tummanpuhuva. Kuitenkin on vaikea sanoa, mitä tapahtuu esimerkiksi seuraavan viiden vuoden aikana, sillä eihän kukaan koskaan ole valmis – kehittymistä tapahtuu koko ajan”, Virtamo pohtii.
Tärkein elementti hyvässä ruokakuvassa on valo. Valo ja visuaalisuus ovat Virtamolle aina tärkeitä, vaikka kuvan tyyli olisi mitä tahansa minimalistisesta rustiikkisen runsaaseen.
”Ilman hyvää valoa kuva ei voi toimia ja näyttää hyvältä.”
Virtamo kuvaa jopa 80 % kaikista kuvistaan luonnonvalossa ja inspiroituu vallitsevasta valosta ja erilaisista luonnon valoilmiöistä.
”Luonnonvalosta on tullut myös vahvuuteni ja iso osa tyyliäni. Visuaalisuus taas on aina ollut minulle itsestäänselvyys. Jos kuvassa tai videossa ei ole jotakin visuaalisesti kaunista tai kiehtovaa, sitä ei jaksa katsoa nopeaa vilkaisua pidempään. Visuaalisuus ja valo luovat yhdessä tunnelman.”
Inspiraatiota omaleimaisiin kuviin löytyy lähes mistä tahansa: luonnosta, vuodenajoista, valosta, musiikista, ruoasta, sisustuksesta, kirjoista tai elokuvista.
Kalusto, joka vie suunniteltuun lopputulokseen
Kamerana Virtamolla on tällä hetkellä Nikon D810 ja suosikkiobjektiivina Nikkor AF-S 50 mm f/1.4. Käytössä on myös muita objektiiveja sekä esimerkiksi kuvauskopteri, DJI Phantom 4 Pro+. Hän ei miellä itseään erityisen kalusto- tai tekniikkakeskeiseksi kuvaajaksi. Kaluston valinta perustuu ensisijaisesti siihen jälkeen, jonka hän kuvissaan haluaa saavuttaa.
”Tämän hetken kamerani on hyvä ja toimiva ja sopii omiin tarpeisiini. Työskentelytapani sekä still-kuvan että liikkuvan kuvan puolella perustuu visuaaliseen jälkeen – ja niin kauan kuin kalustoni kykenee suunnittelemaani lopputulokseen, olen siihen tyytyväinen.”
Ruokakuvaajalla monta rautaa tulessa
Tällä hetkellä Virtamo kuvaa useita ruokakirjoja – ja yksi niistä on hänen kolmas keittokirjansa. Sen lisäksi hän kuvaa ruokasisältöjä ja -kuvia asiakkaille sekä käsikirjoittaa ja ohjaa brändifilmejä.
”Kuvauksen ohella suunnittelen kirjojen ulkoasuja. Painosta on juuri saapunut kaksi konseptoimaani, kuvaamaani ja taittamaani kirjaa, Eat Finland – Halki herkullisen Suomen sekä Sauna, jotka molemmat nostavat suomalaista kulttuuria, ruokaa ja luontoa visuaalisesti uudelle tasolle. Paljon on myös isoja uudenlaisia projekteja, joista en saa vielä puhua mutta joista olen todella innoissani!”