Ykä Järvinen on kuvannut Children of Bodomin videoita lähes 22 vuotta
Musiikkivideoiden ja keikkataltiointien kuvaaja-leikkaaja-ohjaaja Ykä Järvisen ja kymmenettä studioalbumiaan tekevän Children of Bodomin yhteistyö on kestänyt jo pian 22 vuotta. Haastattelimme Ykä Järvistä sekä bändin kitaristia Daniel Freybergiä pitkästä yhteistyötä, musiikkivideon merkityksestä ja siitä, miten heidän musiikkivideonsa syntyvät.
Yhteistyö alkoi bändin ensimmäisestä musiikkivideosta ”Deadnight Warrior” vuonna 1996
Kuva: Ykä Järvinen
”Yhteistyö alkoi loppuvuodesta 1996. Ensimmäisen musavideon ”Deadnight Warriorin” lisäksi kuvasimme frendin kanssa heidän ensimmäisiä kotimaan keikkojaan duunista lainatuilla Sonyn minidv-kameroilla. Tuohon aikaan noinkaan laadukkaita kameroita ei pahemmin ollut monellakaan harrastelijalla käytössä.”
Miten sinusta tuli nimenomaan musiikkivideoiden ja keikkataltiointien kuvaaja?
”Varmaan suurin vaikuttaja on ollut oma soittoharrastus ja keikoilla ravaaminen 80–90-luvun taitteesta lähtien. Keikoilla tutustui bändeihin sekä keikkojen järjestäjiin. Jossain vaiheessa keskusteluissa selvisi, että minulla olisi suhteellisen hyvä kamera käytössä ja keikkojen taltioinnit kiinnostivat.”
Millainen bändi Children of Bodom on kuvata?
”Erittäin helppo. Ammattitaitoisia muusikoita, joiden seurassa on tullut vietettyä mahtavia hetkiä lavalla, lavan takana sekä kiertuebusseissa. Biisit sekä bändin jäsenet ovat tulleet tutuiksi tässä vuosien varrella, joten aika hyvin pysyy jo nykyisin kartalla siitä, mihin kameran linssi kannattaa kohdistaa ja milloin se tehdään – ollaan sitten lavalla tai nightlinerin loungessa.”
Kuvaaminen lähtee artistin kappaleisiin tutustumisesta
Mihin kiinnität huomiota taltioidessasi keikkaa?
”Jos puhutaan vain yhdellä kameralla kuvaamisesta, ehkä aloittaisin siitä, että tutustun hyvin artistin kappaleisiin. On tärkeää tietää, koska soolot tai muut tärkeät jutut tulevat kappaleissa. Tietysti kaikkeen vaikuttaa se, mihin tarkoitukseen olet mahdollisesti materiaalia käyttämässä. Itse katson mieluummin vaikka miksauskopilta ständillä olevaa laajista keikan ajan kuin yhtä kameraa, joka yrittää käsivaralla pysyä kappaleiden mukana 75 minuuttia.
Jos vain mitenkään on mahdollista, äänet otan suoraan pöydästä talteen erilliseen tallentimeen tai piuhoilla kameraan. Nykyisin itse lähinnä kuvaan jotain detaljeja ja spessumpia juttuja keikoilla, jos olen yksin liikenteessä. Ajatus on se, että käytän näitä materiaaleja myöhemmin jossain laajemmassa kokonaisuudessa kuvituskuvina.”
Kuinka paljon teet leikkaussuunnitelmia jo kuvauksen aikana?
”Todella paljon. Aloitin kuvaamisella omat touhuni videoiden parissa. ”Oikeilla editeillä” olen työskennellyt nyt rapiat 20 vuotta. Editoinnin tullessa mukaan alkoi hahmottaa kuvatessakin kohteet jo tuleva edit mielessä. Itselle oli paljon apua siitä, että ymmärtää editoinnin lainalaisuudet ja mahdollisuudet kuvaustilanteessa.”
Miten musavideon tekeminen poikkeaa keikkataltionnista?
”Musiikkivideoiden kuvat suunnitellaan etukäteen lähes aina. Budjetista riippuu, minkä verran aikaa on käytettävissä ja kuinka ison crew’n voi palkata. Crew’n koosta riippuu, kuinka paljon itselleni jää duunia videon kuvaustilanteessa.
Kuvauksiin käytettävä aika on rajallista, joten omia ohjaushommia helpottaa huomattavasti, jos on voinut palkata kuvaajaa, valaisijaa ja muita apukäsiä. Silloin voi keskittyä pelkästään siihen, että artistista saadaan talteen paras mahdollinen materiaali. Leikkaan aina itse omat musiikkivideoni, joten jos editissä tulee ongelmia, voin syyttää siitä vain itseäni.
Keikkataltioinneissa ei oikein pysty suunnittelemaan etukäteen muuta kuin mahdollisimman hyvät kameroiden kuvakulmat. Keikka on ainutkertainen, eikä siellä oteta uusiksi bändin tai kameroiden mokia. Editissä alkaa sitten itse taltioinnin ohjaus. Keikkataltiointeja voi myös tehdä kuvaamalla bändin lähikset jo etukäteen ilman yleisöä, mutta itse pidän enemmän perinteisemmästä tyylistä.”
Kuva: Timo Isoaho
Keikkataltioinneille on kysyntää
Onko keikkataltioinneille kysyntää?
”Keikkataltioinneille olisi kysyntää varmaan enemmän kuin koskaan, mutta Youtuben ja muiden vastaavien palveluiden tultua mukaan kuvioihin keikkataltiointien julkaisu lakkasi lähes kokonaan muutamassa vuodessa.
Keikkojen striimaus somessa on nykyisin suhteellisen kustannustehokas ja huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Se yleistyy lähitulevaisuudessa todella paljon kuluttajien katselutottumusten muutoksen myötä sekä tarvittavan kaluston ja softien halventuessa.”
Mikä on musavideon merkitys artistille?
”Tästä on tullut useammankin artistin kanssa keskustelua viime aikoina. Musiikkivideot ovat artisteille todella tärkeä väline esitellä uutta tuotantoaan ja löytää uutta yleisöä.
Monet artistit haluaisivat, että keikkataltiointeja julkaistaisiin yhä. Kun homma on hyvin paketissa, mikä olisikaan parempi tapa esitellä yhtyeen tuotantoa kuin hyvin tehty livetaltiointi. Artistit, joiden kanssa olen työskennellyt, ovat parhaimmillaan juuri livetilanteissa. Keikkatallenteeseen jos saa kaapattua tuon energian sekä suurimman osan keikan tunnelmasta, silloin on todellakin onnistunut työssään.”
Myös kuvaaja on osa kiertue-elämää
Kuinka paljon olet ollut kiertueilla mukana, kun olet kuvannut Children of Bodomia?
”Enimmäkseen olen kulkenut heidän mukanaan festareilla ja pistokeikoilla. Pisin rupeama oli parin viikon kiertue Briteissä, kun he olivat Machine Headin kanssa Slipknotin lämppäreinä. Keikkoja en juuri kuvannut vaan keskityin oheistoimintaan. Materiaalia julkaistiin vuosia myöhemmin Holiday At Lake Bodom (15 Years Of Wasted Youth) -kokoelman bonus-dvd:llä sekä muistaakseni joidenkin some-klippien kuvituksina.”
Onko muusikoilla kiertueen aikana hetkiä, jolloin he mieluummin ovat kovan vedon jälkeen rauhassa? Miten silloin saat tarvittavaa takahuonemateriaalia?
”Kamerani pyörii backstagella ja busseissa lähes koko ajan. Jotenkin tuntuu siltä, että fanitkin ovat kiinnostuneempia tuosta materiaalista. Kaikki tekeminen perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Tietysti editoinnin lomassa kysyn aina artistilta, onko ok laitella tätä julkaisuun vai jätetäänkö pois?
Yleensä artistit ovat hermostuneempia ennen keikkaa kuin sen jälkeen, joten ennen keikkaa on parempi pysyä etäämmällä, jos sellaista on aistittavissa. Vuosien varrella on muistaakseni vain kerran tullut käsky poistua bäkkäriltä hetkeksi – se kesti noin kolme minuuttia…”
Kuva: Ykä Järvinen
Luottokamerana keikkakuvauksessa Lumix GH5
Millainen on luottokalustosi?
”Siirryin vihdoin viime kesänä hyvin palvelleesta ja kaiken nähneestä Canon 5D MII -kamerasta Lumix GH5 -kameraan. Olympuksen 12 mm:n linssi on toiminut todella hyvin GH5:n kanssa pimeissä kiertuebusseissa ja bäkkäreillä. Mikkinä käytän Roden videomic Prota silloin, kun ei ole aikaa tai tarvetta mikitellä erikseen.
Ledgon lamppuja olen myös haalinut ja kenttäolosuhteissa olen ne hyväksi havainnut. Pieni koko ja hyvin toimivat akut mahdollistavat sen, että niitä on helppo pystytellä ahtaampiikin tiloihin. Olen joutunut käyttämään myös GoPro-kameroita keikoilla, mutta toivon, että tiemme erkanisivat mahdollisimman pikaisesti.”
Yksi suosikkivideoista tehtiin pienellä budjetilla ja täydellisellä iditiotismilla
Mitkä musavideot tai keikkataltioinnit ovat jääneet suosikkeina mieleen?
”Musiikkivideoista ehkä oma lemppari on juuri tuo ensimmäinen Children Of Bodom - Deadnight Warrior. Ei siksi, että se olisi laadullisesti tai muutenkaan priimaa, vaan lähinnä siksi, että budjetti oli mitä oli, ja väsättiin puolentoista litran limupulloista ”steady-camejä” ja pöllittiin sähköt keskelle metsää lähellä olevan yrityksen seinästä. Myös kolme kuvauslokaatiota yhteen iltaan oli täydellistä idiotismia jo valokaluston roudauksineen ja muine juttuineen, mut jotenkin se klaarattiin.
Eniten varmaankin huomiota musavideoista on saanut Ville Valo - Olet mun kaikuluotain ja keikkataltionneista/dvd-julkaisuista Disco Ensemble-Video Vortex. Molemmat palkittiin julkaisuvuosinaan Emma-palkinnoilla.
Keikkataltionneista ehkä oma suosikki on Disco Ensemblen MTV Finland live. Skidinä tuli katseltua vhs-kopioita Headbanger’s Ball -ohjelmasta, sillä eihän meillä Koivukylässä näkynyt edes koko kanava. Oli nastaa saada johonkin omaan duuniin se klassinen Music Televisionin logo ja graffat mukaan.”
Kemiat toimivat ja yhdessä toteutetaan hullumpiakin ideoita.
Kuva: Bobby Nieminen
Children of Bodomin kitaristi Daniel Freyberg kertoo:
”Yhteistyö Ykän kanssa on ollut erittäin hedelmällistä, yhteistyön pituus puhukoon puolestaan. Kemiat pelaavat loistavasti, ja aina on hommat saatu maaliin. Ykällä on aina kokeilunhalua ja intoa toteuttaa vähän hullumpiakin ideoita.”
Millainen merkitys videoilla on bändille?
”Videot ovat tietysti tärkeitä. COB on aina panostanut videoihin isolla kädellä visuaalisuuden takia. Nykypäivänä jengi kuluttaa yhä enemmän aikaa netissä, joten videot tuntuu aina kiinnostavan jengiä, oli ne sitten musiikkivideoita, studiodokumentteja tai ihan vaan bäkkäri- tai kiertuebussihaahuilua. Varsinkin musiikkivideoissa bändin mielikuva on paljon kiinni siitä, ja video tuo myös biisille lisäulottuvuutta.”
Miten videot Ykän ja bändin kesken syntyvät?
”Videon tekoprosessi vaihtelee, ideoita pallotellaan puolin ja toisin. Kässäri saattaa tulla ensin Ykältä, mutta sitten bändi ehdottaa omat ideansa, jos katsoo tarpeelliseksi, ja sitten modaillaan eteenpäin. Ja jälkituotannossa Ykä tekee ensimmäisen editin yksin, ja sitten bändi tuottaa ja taas modaillaan. Mutta prosessi on yleensä aika kivuton, kun molempien ajatusmaailmat kohtaavat melko saumattomasti.”
Mitä bändille tällä hetkellä kuuluu?
”Nyt olemme studiossa äänittämässä albumia nro 10. Prosessi kestää tuonne toukokuun lopulle. Melkein heti sen jälkeen korkataan festarikausi Hyvinkään Rockfestissä. Kesä kuluukin hyvin pitkälle festareilla, ja syksyllä on sitten luvassa muita yllätyksiä.”