Palkittu luontokuvaaja Markus Varesvuo: ”Parhaat otokset syntyvät, kun antaa linnun lähestyä kuvaajaa”
Canon-lähettiläs Markus Varesvuo on helsinkiläinen luontokuvaaja, joka on kuvannut ammatikseen vuodesta 2005. Hän on julkaissut toistakymmentä lintuaiheista kirjaa, joita on myyty yhteensä yli 150 000 kappaletta ja käännetty yhdeksälle kielelle. Lukuisista valokuvapalkinnoista Varesvuolle ilahduttavimmat ovat olleet Fotofinlandia 2018 -kilpailun voitto ja World Press Photo -kilpailun luontosarjan kakkossija vuonna 2014. Haastattelussamme hän kertoo, miten palkitut otokset syntyvät.
Ensin tuli palava innostus lintuihin, sitten vasta kuvaaminen
Varesvuo innostui lintujen tarkkailusta 11-vuotiaana – ja samalla tiellä ollaan edelleen.
”Ensin tuli palava innostus lintuihin. Halusin oppia tuntemaan kaikki Suomen lintulajit, niiden äänet ja käyttäytymisen mahdollisimman hyvin. Ensimmäiset kuvat otin 13 vuoden iässä isältä lainaksi saadulla kalustolla. Vähitellen lintuharrastuksen pääpaino muuttui lintujen kuvaamiseksi ja johti lopulta siirtymiseen kokopäiväiseksi lintukuvaajaksi. Intohimo lintujen tarkkailuun on vaihtunut intohimoksi niiden kuvaamiseen.”
Varesvuolle lintujen perusteellinen tunteminen on edelleen tekemisen pohja ja tärkeimpiä kantavia voimia kuvaamisessa. Hänelle kuvattavien kohteiden mahdollisimman hyvä tunteminen on tie hyviin kuviin.
Lintukuvaamisen lähtökohtana pitäisikin Varesvuon mielestä aina olla hyvä lajituntemus ja kunkin lajin käyttäytymisen tunteminen. ”Pitää tietää, mitkä lajit ovat arkoja ja mitä pitää esimerkiksi kuvata etäämmältä pitkillä polttoväleillä. Pesäkuvausta pitää välttää, jollei ole täysin varma siitä, ettei kuvaamistoiminta häiritse lintuja.”
Arkojen lajien osalta Varesvuo neuvoo aina käyttämään piilokojuja sekä saattajaa kojuun ja kojulta.
Kokeneella lintukuvaajalla on kullanarvoinen ohje aloittelevalle lintukuvaajalle:
”Parhaat otokset saa yleensä niin, että antaa linnun lähestyä kuvaajaa eikä yritä itse lähestyä lintua turhan lähelle. Esimerkiksi rauhallinen odottelu, naamioituminen tai lintujen ruokinta luo tähän mahdollisuuden.”
Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että ensin opettelee tuntemaan linnut, niiden äänet ja elintavat.
”Se on paras pohja hyvien kuvien ottamiseen ja lintuja kunnioittavaan kuvaamiseen”, Varesvuo painottaa.
Luottokalustona Canon 1D ja laadukkaat teleobjektiivit
Varesvuon kuvauslaukusta löytyvät:
- Canon EOS-1D X Mark II -runko
- 50mp-kennolla varustettu Canon EOS-5DS R erikoistilanteita varten
- Canon 600 mm F4.0 II -objektiivi
- Canon 70-200 mm F2.8 II -objektiivi
- 1.4X- tai 2X-telejatke, jota hän käyttää molempien objektiivien kanssa.
Varesvuo kameravalinnastaan:
”Canonin EOS-1D X Mark II -rungon vahvimpia ominaisuuksia ovat loistava dynamiikka ja kuvanlaatu myös suurilla ISO-arvoilla. Erityisesti talviolosuhteissa tätä osaa arvostaa! Kameran vahvuuksia ovat myös erittäin hyvä ja nopea tarkennus, akkujen kesto kovilla pakkasilla ja luotettavuus kovissakin olosuhteissa.”
Varesvuo objektiivin valinnastaan:
”Objektiivien laatu on pitkillä polttoväleillä kuvatessa erityisen tärkeä. Kun kuvataan etäämmältä, pitkästä polttovälistä huolimatta kuvaa on usein rajattava jälkikäteen, jotta kohde olisi riittävän isona kuvassa.”
Varesvuon mielestä parhaat edellytykset reippaaseen osarajaukseen on parhaiden täysikennoisten kameroiden tiedostoissa, joihin ei tule helposti kohinaa.
Mieleenpainuvin kuvausreissu
Varesvuolle unohtumaton kuvausreissu on ollut kaksi maaliskuun alun viikkoa Pohjois-Norjassa Vardøn edustalla sijaitsevalla Hornoijan saarella vuonna 2013.
”Majoituin lintusaaressa majakanvartijoiden talossa ja sain seurata talven vaihtumista kevääksi kymmenien tuhansien merilintujen palatessa pesimäsaarelleen.”
Varesvuon tulevaisuuden unelmissa siintää tornipöllön kuvaaminen lennossa talviolosuhteissa.
”Talviaikaan tornipöllöt saalistavat myös päivisin. Parhaat mahdollisuudet niiden kuvaamiseen lienevät Englannissa. Ehkä joku vuosi vielä…”
TUTUSTU VERKKOKAUPAN TUOTTEISIIN »