10 vinkkiä onnistuneeseen talvihangilla kuvaamiseen
Kun aurinko ilmestyy jälleen näkyviin pimeän kauden jälkeen ja hanget hohtavat kutsuvasti, myös kuvaajat valpastuvat. Upeat retkeilymaisemat tai näyttävät aktiviteetit lumen pöllytessä kutsuvat tallentamaan näitä hetkiä. Vihdoin on valoa! Mutta ennen kuin lähdet toppahousut heiluen painamaan kameran laukaisinta, lue vinkit talvihankien hohteessa kuvaamiseen. Valoa on niin yltäkylläisesti, että siitä voi tulla todellinen ongelma, ellet tiedä, miten hallitset valon määrää kuvissasi.
Säädä valotusta – älä käytä automaattiasetusta
Kameran automaattinen valotus määrittää kuvaan keskisävyn, joka useimmissa kuvaustilanteissa osuukin aika lailla oikeaan. Mutta todella kirkkaassa lumen valossa toiminto saa kameran etsimään keskivertaista valotilannetta, ja kamera tulkitsee todella kirkkaan lumen eli kuvaa hallitsevan valon paljon tummemmaksi kuin mitä se todellisuudessa on.
Tällöin tummemmista sävyistä häviävät kaikki yksityiskohdat ja lumi näyttää lähinnä keskisävyjen harmaalta. Aurinkoisesta päivästä on yhtäkkiä tullutkin kuvassa synkkä ja harmaa.
TEE NÄIN
1. Säädä valotuksen korjausta niin, että lisäät valoarvoa noin +1 tai +2 pykäliin saakka. Tällä tavalla kerrot kameralle, kuinka kirkasta ympärilläsi oikeasti on. Tarkista kuitenkin, miltä kuvat näyttävät, kun jatkat kuvaamista päivän mittaan. Kirkkaan sään hankikuvauksen toisena ongelmakohtana on kirkkaimpien kohtien ylivalottuminen eli puhkipalaminen. Kun värejä katoaa, katoavat myös yksityiskohdat liian kirkkaasta lumesta tai taivaasta. Tätä voi hallita säätämällä aukkoarvoa tai suljinaikaa.
2. Hienosäädä: Kun olet mielestäsi löytänyt täydellisen valotuksen, säädä aukkoa pykälällä tai jopa kahdella pienemmäksi (eli f-arvoa isommaksi) tai suljinaikaa nopeammaksi. Alivalota kuvaa hieman, jotta et menetä informaatiota ja yksityiskohtia kirkkaimmista kohdista, ja kirkasta kuvaa myöhemmin Lightroomin tai Photoshopin jälkikäsittelyssä. Tummista kohdistaon helppo palauttaa tällöin informaatiota takaisin, mutta ylivalottuneista kohdista et pysty enää jälkikäteen palauttamaan mitään.
TAI NÄIN
Vielä paremman kontrollin saat, jos määrität keskisävyt manuaalisesti. Tähän voit käyttää harmaakorttia tai kuvauspaikalta löytyvää harmaata objektia, (esimerkiksi kivi tai rakennus), joka on oikeasti keskiharmaan sävyinen.
Ota kuva kohteesta ja määritä kameran asetukset kuvasta saamiesi arvojen mukaisesti. Voit silti vielä joutua hieman alivalottamaan kuvaa, jotta kirkkaimmat kohdat eivät pala puhki, muuttamalla valotuksen korjausta hieman negatiiviseksi (esimerkiksi -1/3 valoarvoon saakka).
Määritä valkotasapaino lumesta
Lumi saattaa näyttää kamerassa siniseltä, mikä toisinaan saa aikaan kauniin efektin, mutta ei välttämättä ole sitä, mitä lumikuviltasi toivot.
TEE NÄIN
Aloittaessasi kuvaamisen ota kuva suuresta alueesta, jossa on puhdasta lunta, ja määritä valkotasapaino tuon arvon mukaisesti. Joissakin kameroissa on valmiina lumi-asetus, joka hoitaa puolestasi valkotasapainon ja valotuksen korjauksen, mutta siitä huolimatta kuva kannattaa tarkistaa, jotta varmasti olet tyytyväinen lopputulokseen.
Kuvaa RAW-kuvia
Käyttäessäsi RAW-tiedostomuotoa saat tallennettua laajan sävyjen kirjon joka otokseen, joten jälkikäsittelyssä on helpompi pelastaa kuva, jossa voi olla väärä valotus.
Toinen vaihtoehto on käyttää kuvissa jpeg-HDR-muotoa, joka niin ikään tallentaa suuremman sävykirjon ja jälkimuokkaus on näin helpompaa.
Käytä histogrammia
Aina tavalliselta kuvanäytöltä ei saa selvää, onko kuvan valotus kohdillaan. Etenkin kirkkaalla säällä silmään ei voi aina täysin luottaa. Tällöin kannattaa kääntyä histogrammin puoleen ja tarkistaa sieltä, oletko leikannut kuvan valoisimpia tai tummimpia yksityiskohtia.
TEE NÄIN
Histogrammissa näet molempien valotuspäiden tasot. Jos tumman (vasen ääripää) tai valoisan (oikea ääripää) laitaan jää täysin tyhjää aluetta, jossa histogrammi ei näytä mitään, alueelta ovat hävinneet kaikki yksityiskohdat ja informaatio. Näin voit tarkistaa, onko kuva liian kirkas tai liian tumma, vaikka kuva muutoin näyttäisi hyvältä. Tämän jälkeen voit vielä hieman säätää valotusta valitsemaasi suuntaan.
Käytä kameran vastavalosuojaa
Kirkkaassa valossa tarvitset myös linssille aurinkosuojan eli vastavalosuojan. Lumi heijastaa valoa tehokkaasti, ja kuvaan tulee helposti ilman vastavalosuojaa ei-toivottuja linssiheijastuksia ja hajavaloa.
Käytä polarisaatiosuodinta
Polarisaatiosuodin on myös hyvä lisäväline vähentämään heijastumia sokaisevan kirkkailla hangilla kuvaamiseen. Sitä voi käyttää myös tummentamaan liian kirkasta taivasta tai lisäämään kuvaan saturaatiota eli värikylläisyyttä.
Käytä salamaa tai heijastinta
Kun ihmisiä kuvataan kirkkaana päivänä lumista taustaa vasten, kasvoille muodostuu helposti kovia varjoja. Kirkas lumi kilpailee kuvattavan kohteen kanssa ja tekee kohteesta liian varjoisan hyvinkin valotetussa kuvassa. Myös vastavaloon kuvattaessa kohde jää tummaksi. Esimerkiksi silmät voivat jäädä kokonaan varjoon, kun vain kasvojen korkeimpiin kohtiin tulee suora valo.
TEE NÄIN
Salamavalon käyttö auttaa täytevalona tuomaan kuvauskohteen esiin. Parasta on käyttää erillistä salamaa, jolla saat paremmin hallittua valon suunnan. Myös salamavalon valotusta voi korjata alivalottamalla esimerkiksi 1/3 aukkoa, jollet halua salaman näkyvän kuvissa. Myös heijastimella on sama vaikutus, mutta valo on pehmeämpää. Salama ja heijastin tuovat myös kasvot esiin kovista varjoista. Muista kuitenkin säätää muuta valotusta, jos käytät salamaa tai heijastinta.
Valitse pehmeämmän valon aika vuorokaudesta
Kirkkaassa auringonvalossa otettuihin kuviin tulee helposti jyrkkiä kontrasteja ja varjoista kovia. Yksi helppo vinkki on hakeutua kuvaamaan joko aikaisin aamusta tai vasta iltapäivästä, kun valo on jo pehmeämpää ja aurinko alkaa laskea.
Kuvaa varjossa tai käytä valon suodatinta
Jos haluat ottaa henkilökuvia päivän kirkkaimpana hetkenä talvilomalla, yritä löytää varjoisa kuvauspaikka. Jollei varjoa löydy ja sinulla on aikaa panostaa kuvaukseen, voit käyttää valon suodatinta tai rakentaa sellaisen esimerkiksi lakanasta.
Tällöin tarvitset yleensä joko assistentin avuksesi tai rakennelman, johon suodattimen voi virittää. Auringon armoton ja kova valo pehmenee mukavasti suodattimella, ja lopputulos imartelee kohdetta.
Muista säätää valotusaikaa, jos kuvaat nopeasti liikkuvia kohteita
Hiihtäjät ja laskijat ovat liikkeiltään nopeita, joten jos kuvaat talviaktiviteettia, muista säätää suljinaika tarpeeksi nopeaksi.
TEE NÄIN
Esimerkiksi rinnettä laskeva kuvauskohde etenee niin vauhdikkaasti, että tarvitset vähintään noin 1/1000 suljinajan.