Vinkkejä henkilökuvaukseen
Näyttävien henkilökuvien valokuvaamiseen ei välttämättä tarvita studiovaloja tai laajaa kuvankäsittelyosaamista. Et välttämättä tarvitse edes toista valokuvaajaa ottamaan henkilökuvan itsestäsi. Muutamilla vinkeillä saat otettua mielenkiintoisia henkilökuvia yllättävän helposti.
Saat henkilökuvaan paljon kiinnostavuutta lisäämällä tarinallisuutta valokuvaan. Mitkä ovat henkilölle ominaisia kiinnostuksenkohteita? Voit lisätä kuvaan näyttävyyttä pysäyttämällä tomusokerin siivilöinnin liikkeen tai maidon kaatamista. Ota lemmikki mukaan kuvaan.
Valitse kuvaustaustaksi kauniisti patinoitunut seinä, joka luo upeaa maalauksellista tunnelmaa valokuvaan. Hyödynnä puita tai rakennusten graafisia muotoja kuvan sommittelussa. Käytä luovuutta ja yhdistele kuviin mielenkiintoisia elementtejä, kuten esimerkiksi suuri kasvi tai katettu juhlapöytä. Saat kuvaan kolmiulotteisuutta asettamalla kuvan etualalle rekvisiittaa, pellavakangasta tai kasveja.
Kokeile luonnonvalossa kuvatessa erilaisia valon suuntia niin ulkona kuin sisätiloissa. Kirkas valo voi henkilökuvassa olla myös henkilön taustalla. Käytä valokuvaamiseen vain yhden väristä valoa. Jos kuvaat ikkunanvalossa, varmista että huoneessa ei ole lamppuja päällä. Jos kylmänsävyistä valoa ulkoa sekoittuu lämpimään lampunvaloon, kuvan valkotasapainon säätämisestä voi tulla hankalaa. Voit asettaa valkotasapainon kameraan ennen valokuvaamista tai käyttää kameran automaattiasetusta ja säätää valkotasapainon kuvankäsittelyvaiheessa. Kiinnitä kuvankäsittelyssä huomiota erityisesti ihon sävyyn. Jos kuvaat sisätiloissa mahdollisimman lähellä ikkunaa, saat valokuvaan upean dramaattisen valon.
Jos tarvitset henkilökuvan itsestäsi, voit kiinnittää kameran jalustaan ja käyttää kameran ajastinta tai kaukolaukaisinta kuvan ottamiseen. Aseta kuvan tarkennuskohta huolellisesti. Joissain kameroissa täysin kääntyvä näyttö helpottaa kuvan sommittelua. Voit myös yhdistää kameran tietokoneeseen, jolloin näet tietokoneen näytöltä, miltä kuva tulee näyttämään jo kuvaushetkellä.
Käytä isoa aukkoa eli pientä F-lukua, jotta saat kuvaan kauniin pehmeän taustan. Henkilökuvaukseen sopii hyvin esimerkiksi täyskennoinen kamera 50mm objektiivilla tai croppikennoinen kamera 30mm objektiivilla. Esimerkkikuvat on otettu Nikon D850 kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art objektiivilla.
Valitse valokuviin kuvauksellisista materiaaleista valmistettuja vaatteita. Esimerkiksi pellava sopii valokuviin upeasti pehmeän tekstuurinsa puolesta. Yksiväriset vaatteet toimivat valokuvissa hyvin, mutta voit myös hyödyntää kuviollisia tekstiilejä, jos kuvio on riittävän rauhallinen ja sopii kuvan tunnelmaan.
Naisia valokuvattaessa on hyvä huomioida, että usein kuvankäsittelyvaiheessa kuvaan lisätään sen verran paljon valoisuutta, että suuri osa meikistä katoaa näkyvistä. Valokuviin meikkiä kannattaa laittaa tästä syystä tavallista enemmän.
Voit halutessasi ohjeistaa kuvattavaa mallia muutamalla kikalla. Esimerkiksi jännittämällä hieman silmien alaluomia, katseeseen saadaan intensiivisyyttä. Kasvojen muotoa voi korostaa työntämällä leukaa kevyesti kohti kameraa. Varmista, että kameran suunta on kuvaushetkellä sopiva, jotta kuvattavan henkilön kehon ja kasvojen mittasuhteet toistuvat oikein.
Saat korjattua pieniä yksityiskohtia valokuvissa Lightroom-ohjelmassa Spot Removal -työkalulla. Jos haluat tasoittaa ihoa hieman helpolla tavalla, voit esimerkiksi lisätä kohinan poistoa koko kuvaan tai ihon tiettyihin alueisiin. Perusteellisempaa ihon kuvankäsittelyä kannattaa tehdä Photoshop-ohjelmalla perehtyen syvemmin aiheeseen.
Mustavalkoisuus toimii hienosti henkilökuvissa. Voit luoda mustavalkoisen kuvan alusta asti itse kuvankäsittelyssä tai käyttää kuvankäsittelyn pohjana Lightroom-ohjelman valmiita mustavalko-presetejä.
Henkilökuvaus voi olla todella luovaa, joten kokeile rohkeasti erilaisia miljöitä, stailausta, sommittelua ja kuvankäsittelyä.