Kuvausmatkalla Norjassa - vinkit kuvausmatkan suunnitteluun
Norja on noussut viime vuosina laajasti yhdeksi suosikkikohteista matkailun, sekä erityisesti valokuvauksen saralla. Ei ihmekään, sillä Norja on erittäin valokuvauksellinen kohde kalastajakyliensä, kauniiden vuonojen, sekä suoraan merestä nousevien vuorten johdosta.
Pohjois-Norja vetää myös suomalaisia puoleensa meille otollisen sijaintinsa vuoksi.
Tässä blogikirjoituksessa aktiivikuvaaja Daniel Taipale kertoo omat kokemuksensa ja vinkkinsä kuvausmatkan suunnittelusta.
Kuvausmatkan suunnittelu
Milloin mennä?
Maisemat Pohjois-Norjassa ovat valokuvauksellisen kauniita ja niitä onkin kiva päästä kuvaamaan aivan jokaisena vuodenaikana, mutta nämä muutamat seikat kannattaa ottaa huomioon sitä oman reissun ajankohtaa valitessa.
Kesällä matkatessa sää on yleensä suotuisampi ja kuvaaminen on mielekästä. Kaiken kaikkiaan kesällä matkanteko on mukavampaa. Talvella karu ja armoton sää vallitsee ja tekee kuvaamisesta ja reissaamisesta monella tapaa haastavampaa.
Talvi tuo kuitenkin erilaisia elementtejä maisemiin ja valkoinen lumi antaakin maisemakuviin tervetullutta kontrastia ja saa vuoret näyttämään mahtipontisemmilta. Talvella saa myös usein olla aika rauhassa, sillä valtaosa turismin tuomasta vilinästä on hiljentynyt. Syksy on myös hyvin otollista aikaa valokuvaamiselle luonnon ollessa parhaassa väriloistossaan, mutta matkan ajoittaminen parhaaseen ruska-aikaan on melko vaikeaa ja keli on usein erittäin haastava.
Lumisten vuorten lisäksi revontulet tekevät loppusyksyn ja alkutalven omaksi suosikikseni ajoittaa matka kohti Pohjois-Norjaa valokuvauksen kannalta. Tällöin myös vuokra-mökkejä saa hyvään hintaan.
Kuvauskohteet
Hienoja paikkoja Pohjois-Norjassa riittää, mutta erityisesti Lofoottien saariryhmä ja Senja ovat aivan mahtavia kohteita tehdä lyhyehkö kuvausmatka. Nämä molemmat ovat kuin Norjan erikoisuudet tiivistettynä pienelle alueelle. Näistä paikoista löytyy paljon kuuluisia kuvauskohteita, mutta pääteiltä poistuttaessa aukeaa aivan uusi maailma ja kuvattavat kohteet eivät kesken lopu.
Lofootit on paljon kehittyneempi paikka turismin suhteen, joten matkanteko siellä on paljon helmpompaa ja levähdyspaikkoja, sekä huoltoon liittyviä palveluita löytyy huomattavasti enemmän. Senja taas huokuu autenttisuutta ja se onkin enemmän luonnonläheisempi paikka vierailla.
Matkustaessa näissä kohteissa on vuorokausirytmi tärkeässä roolissa. Liikkuessa vuorten ja vuonojen välissä auringon sijainti on hyvä ottaa huomioon ja suunnitella liikkuminen sen suhteen huolella. Sää saattaa olla myös aivan toista saarten eri rannikoilla.
Kalusto
Pysäyttäviä kuvia näissä maisemissa saa otettua toki aivan yksinkertaisimmallakin kalustolla, mutta jos on varaa valita ja kalustoa mahdollista hankkia reissua varten, niin tässä on muutamia vinkkejä hankintoihin.
Kaluston valintaan vaikuttaa tietenkin kuvaustyyli, sää, matkustustapa ja se että miten tulet reissulla yöpymään. Kaluston paino on iso tekijä, jos aikoo tehdä pieniäkin vaelluksia kohteessa. Monet hienot maisemat kun avautuvat vuorten huipuilta ja sinne on monesti mentävä jalkaisin.
Kaluston sääsuojaus on hyvin tärkeässä roolissa ja se kannattaa myös ottaa huomioon linssiä ja runkoa valitessa. Huolettomampi mieli kaluston suhteen antaa selvästi vapautta itse kuvaamiselle.
Objektiivit
Jos haluat kuvata maisemakuvia, joihin pitää saada mahtumaan laajalti ympärillä oleva maisema, niin laajakulmaobjektiivi on tietenkin se olennaisin valinta. Valovoimainen laajakulma on ehdoton varsinkin revontuli- ja tähtikuvaamiseen, muussa tapauksessa valovoima ei välttämättä se tärkein kriteeri linssin valintaan.
Näissä maisemissa monesti tulee kuvattua laajakulmalinssillä henkeä salpaavia maisemia, jolloin yksityiskohdat unohtuvat. Teleobjektiivi onkin hyvä lisä kameralaukkuun ja se sopii hyvin niihin pieniin yksityiskohtiin ja erilaisiin poimintoihin ympärillä olevasta maisemasta.
Runko
Nykypäivän rungoilla miltei kaikilla saa tiedostokooltaan riittävän suuria kuvia normaalikäyttöön. Tietenkin resoluution kasvaessa pelivara kasvaa. Täyden koon kennon tuomat edut ovat kuitenkin erittäin tervetulleita.
Kennon koko kun vaikuttaa kuva-alan laajuuteen ja toki yökuvauksessa täyden koon kenno on aivan omiaan. Täyden kennon edut tulevat myös esiin suurella aukolla kuvattaessa, jolloin pehmeä etuala tai tausta luo aivan oman ilmeensä kuvaan.
Kolmijalka
Maisemakuvia kuvatessa on hyvä käyttää kolmijalkaa. Monesti maisemakuvista halutaan kauttaaltaan terävä, joten kuvat otetaan yleisesti pienellä aukolla ja mahdollisimman pienellä ISO-arvolla. Tämä tarkoittaa valotusajan pitenemistä, jolloin käsivaralta kuvaaminen ei yleensä tule kuuloon.
Norjan rannikolla ja vuorilla tulee ottaa huomioon kova tuuli, jolloin kolmijalan jämäkkyys tulee erittäin tärkeään rooliin. Kolmijalka ei kuitenkaan kannata olla liian painava, sillä monet hyvä kuvauspaikat ovat pienen kävelymatkan päässä, joten kolmijalan valinnassa on hyvä löytää kultainen keskitie ja etsiä esimerkiksi vankka hiilikuidusta tehty vankka malli.
Suotimet
Kuviin saa lisäpotkua käyttämällä lisäsuotimia. Harmaasuotimella saa hienoja efektejä kuvatessa veden liikettä esimerkiksi meressä ja vesiputouksissa.
Lisävarusteet
- Riittävästi akkuja matkaan mukaan
- Riittävästi muistikortteja
- Linssin pyyhkimiseen tarkoitettu mikrokuituliina
- Kaukolaukaisin
- Taskulamppu
Kuvaushetki
Kuvauspaikka
Kuvauspaikan ja kohteen valinta voi tapahtua löytämällä paikka ihan sattumalta esimerkiksi ohi ajaessa, tai sitten huolellisemman valmistelun seurauksena. Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi karttaa ja mobiilisovelluksia.
Auringon liike on hyvä tietää vuonoissa kuvatessa. Valittuun paikkaan syytä mennä hyvissä ajoin. Kuvakulma ja kuvan rajaus on syytä katsoa etukäteen valmiiksi ennen kuin tilanne on päällä ja valo on kohdillaan. Vaikka itsellä olisikin selkeä kuva päässä jo etukäteen, että minkälaisen kuvan haluaisi ottaa, on syytä katsella ympäriinsä ja punnita kuvan suunnitelma vallitsevissa olosuhteissa uudelleen.
Jos kuvaajalla on käytössään vain yksi hetki kohteen kuvaamiselle, ollaan silloin täysin sää ja olosuhteiden armoilla ja ainahan ne eivät välttämättä osu kohdalleen.
Kuvakulmat ja sommittelu
Kuva-ala on hyvä yrittää täyttää kokonaisuudessaan kiinnostavasti. Tausta, keskiosa ja etuala olisi kaikki hyviä olla jollain tapaa mielenkiintoisia. Jos jokin näistä kolmesta jää hieman vaisuksi, kannattaa huomio silloin keskittää siihen kiinnostavampiin osa- alueisiin.
Hae kuvakulmia, mihin ihminen ei välttämättä normaalisti kävellessään näe. Käytä siis kolmijalkaa luovasti. Mene esimerkiksi lähelle maata tai vettä.
Kameran asetuksissa on hyvä lähteä liikkeelle asettamalla polttoväli vähintään f8 ja hakea sopiva valotusaika, kun ISO arvo yritetään pitää mahdollisimman pienenä. Kuvat kannattaa ottaa RAW-muodossa, jotta kuvankäsittelyssä kuvissa on hieman enemmän säätövaraa.
Kuvatessa kannattaa myös seurata histogrammia, koska varsinkin pimeällä kuvatessa silmä tottuu pimeään ja silloin tulee kuvattua liian pimeitä kuvia. Kuvasta kannattaa ottaa myös vähän ylivalotettu, sekä alivalotettu versio. Tästä voi myös olla hyötyä käsittelyvaiheessa, jos jommasta kummasta näistä saakin paremman lopputuloksen.
Kuvat on myös mahdollista yhdistää samaan kuvaan jälkikäteen. Näin on siis mahdollista pelastaa puhkipalaneet tai alivaloittuneet kohdat kuvasta.