Kim Öhmanin vinkit extreme-urheilukuvaukseen
Usein kuulee puhuttavan, että extreme-urheilukuvauksessa täytyy ehdottomasti käyttää kameraa, joka ottaa vähintään sen 10 ruutua sekunnissa. Nopea sarjakuvaus onkin perusteltu ominaisuus esimerkiksi urheilutapahtumissa, joissa tapahtumia ei pysty itse ohjaamaan, vaan tilanteet ikään kuin tupsahtelevat eteen. Myönnän, että olen itsekin toitottanut nopean sarjakuvauksen perään, mutta nyt jokusen vuoden extremelajeja kuvanneena uskallan olla myös toista mieltä.
Itse pohdin pitkään, riittääkö Nikon D800E sarjakuvausnopeudeltaan minun käyttötarkoitukseeni, nopeudesta kun on jouduttu tinkimään mahtavan kuvanlaadun kustannuksella. Tulin siihen tulokseen, että nopeus kuitenkin riittää mainiosti. Itsetutkiskelun tuloksena tajusin, että en lopulta juurikaan käytä sarjakuvausominaisuutta. Miksi siis tarvitsisin kameran, joka kuvaa 13 ruutua/sek?
Kuvaukset, joissa asioita tehdään suunnitelmallisesti, eivät vaadi nopeaa sarjakuvausta. Se mitä vaaditaan, on että laukaisinta painetaan oikeaan aikaan. Tämä on tietysti paikoin vaikeaa ja vaatii harjoitusta, mutta rakettitiedettä se ei kuitenkaan ole.
Ensimmäiset toiminnalliset kuvaukseni D800e:llä olivat maastopyöräkuvaukset. Mallina kuvissa toimi kova ammattilainen Antti Rissanen, joka tekee pyörällä uskomattomia asioita. Tämän tyyppisissä kuvauksissa on tärkeää, että myös kuvaaja tietää mitä tekee. Temput saattavat olla niin vaikeita, että ne onnistuvat täydellisesti vain kerran. Silloin ei halua todeta, että oho - missasin kuvan. On tärkeää opetella seuraamaan lajia, jota kuvaa ja opetella painamaan laukaisinta juuri oikeaan aikaan.
Itse tarkennan kuvan etukäteen. Lukitsen tarkennuksen peukalolla AF-napista. Tämä varmistaa, että tarkennus ei pumppaa, kun sulkimen pitäisi jo räpsähtää. Laukaisin puolessa välissä lukitsee minulla valotuksen. Teen myös kuvan sommittelun etukäteen, eli kamera pysyy tiukasti paikallaan. Tämä tietysti vaatii, että osaan arvioida mihin kohtaan ruutua tempun kohokohta osuu. Pyrkimys on, että kuvaa ei tarvitse enää jälkikäsittelyssä rajata, vaan ainoastaan tarkistetaan, että kuva on suorassa.
Tämän jälkeen huikkaankin sitten pyöräilijälle, että valmista on ja saa tulla. Pyöräilijän lähestymisen havainnoin parhaiten kuuntelemalla. Siitä hetkestä, kun kohde näkyy etsimessä, on usein vain sekunnin osasia siihen, kun pitää painaa laukaisinta. Tämän takia on tärkeää pitää kaikki aistit valppaana. Sitten ei muuta kuin räps, kuvan tsekkaaminen kameran näytöltä, ylävitonen pyöräilijän kanssa ja kohti seuraavaa temppua!
Pointit:
-Et välttämättä tarvitse erityisen nopeaa kameraa, tärkeämpää on painaa laukaisinta oikeaan aikaan.
-Tunne laji jota kuvaat, näin takaat isomman onnistumisprosentin.
-Jos joudut pystymetsästä kuvaamaan tuntematonta lajia, TUTKI netistä huolella minkälaisella tyylillä kyseistä lajia yleensä kuvataan. Näin vältät pahimmat sudenkuopat.
-Ajattele luovasti, kävele ympäriinsä. Hyvä kuvakulma voi olla kauempana, kuin uskoitkaan.
-Tärkeinpänä: Pidä hauskaa!
Rajala Pro Shop verkkokaupasta löydät kameroita, tarvikkeita ja koulutuksia jokaiseen tilanteeseen.
TUTUSTU VERKKOKAUPAN TUOTTEISIIN »