Miten löytää täydellinen kuvauspaikka - Ammattilaisten vinkit etsintään
Lukuisat valokuvauksen harrastajat painiskelevat ajoittain saman ongelman kanssa. Akut on ladattu, muistikortti tyhjennetty, sää on mitä mainioin.. mutta miten löytää mielenkiintoinen kuvauspaikka? Aika ei tunnu riittävän kauempana sijaitsevien kohteiden tutkimiseen, ja oman lähialueen hienoimmat kuvauspaikat on ikuistettu jo moneen kertaan.
Esimerkiksi Amanda Aho aloitti vastauksensa kysymykseen unelmien kuvauslokaatiosta näin:
"Tällä hetkellä tuntuu, että mikä vain on Porin ulkopuolella, olisi unelma. Täällä kaikki kuvauslokaatiot on jo koluttu läpi moneen kertaan."
Kyselin aiheeseen liittyen vinkkejä muutamalta maisema- ja henkilökuvaajalta. Miten kuvauspaikat valikoituvat ja miten he onnistuvat loihtimaan lähtökohtaisesti tylsältäkin vaikutavista maisemista mielenkiintoisia ja näyttäviä valokuvia?
Daniel Taipale (http://danieltaipale.com/)
"Kuvauspaikkojen löytyminen tapahtuu monin eri tavoin. Monesti paikkoja löytyy autolla reissatessa tai katuja tallaamalla. Lähden usein myös paikan päälle tarkastamaan lokaation, josta olen saattanut kuulla keskustellessani eri ihmisten kanssa. Nettiä on tullut myös selattua lukuisia tunteja etsiessä tietoa eri luonnonpuistoista, sekä hylätyistä rakennuksista. Silmä harjaantuu bongaamiseen selvästi vuosien myötä ja hyvän kuvauspaikan löytyessä se laitetaan muistiin tai olosuhteiden ollessa otolliset, kuvia mennään ottamaan heti.
Monesti pitää tietää milloin mikäkin kuvauspaikka on parhaimmillaan. Tähän vaikuttaa vuodenaika, sekä sääolosuhteet kuten mahdollinen sumu, lumisade ja vesisade ym. Tylsemmästäkin kohteesta voi saada näyttävän, juuri leikitellessä eri sääoloilla ja valolla. Maisemista saa monesti irti enemmän kun niihin lisää syvyysvaikutelmaa, eli tuomalla esimerkiksi hieno vene järvimaisemassa kuvan etualalle. Kun kyseessä on esimerkiksi hieno vuoristomaisema kiipeillessä, on hyvä sijoittaa ihminen kuvaan, jotta maiseman vaikuttavuus välittyy katsojalle.
Yllä olevat kuvat on otettu tänä kesänä Berliinissä, jossa osallistuimme veljeni kanssa Instagram-kuvaajien EverchangingBerlin-tapahtumaan."
Mikael Rantalainen (www.maisemanlumo.fi)
"Uusien maisemavalokuvauspaikkojen löytämiseen on useita tapoja. Kuvauspaikkoja voi etsiä esimerkiksi karttojen perusteella (Google Maps / retkeilykartat / maastokartat...). Erityisesti Google Maps:in päällä toimiva The Photographer’s Ephemeris on hyvä sovellus kuvauspaikkojen suunnitteluun, sillä sen avulla näkee helposti auringon ja kuun nousu- ja laskusuunnat kartan päällä. Internetin kuvagalleriat tarjoavat myös runsaasti vinkkejä: valokuvaajien omat sivut, Flickr, Googlen kuvahaku paikannimen perusteella, Google Earth, Google Street View ja Google Maps:in Photo Sphere - kuvien avulla voi myös yrittää selvittää näkymiä paikanpäällä.
Omatoimisellekin ulkomaanmatkalle lähtevän kannattaa myös tutustua alueella valokuvausmatkoja järjestävien yritysten sivuihin ja matkaohjelmiin. Niistä löytää helposti kuvauksellisia kohteita. Perinteisiä valokuvakirjojakaan ei kannata unohtaa, niistä voi löytää parhaat kuvat ja kohteet tiiviissä paketissa.
Myös ”satunnaista” vaeltelua kannattaa harrastaa, eli välillä kannattaa lähteä tutustumaan uusiin paikkoihin ilman tarkkaa suunnitelmaa, ja katsoa millaisia kuvakulmia löytyy. Kun kuvauksellinen kohde on selvillä, kannattaa tutkia ja miettiä, milloin kuvauspaikassa olisi kuvauksellinen ja paikkaan sopiva valo. Eli tarkista auringonnousut ja -laskut, sekä kuun vaiheet ja liikkeet (esim. TPE:n avulla). Tutki maastonmuotoja suhteessa auringon ja kuun liikkeisiin ja vertaa onko nousu vai lasku parempaa kuvausaikaa? Mistä suunnasta paistava aurinko tuo maaston muodot esille? Onko jotain maamerkkejä joita kannattaa yrittää saada samaan kuvaan auringon tai kuun kanssa? Lopullisesti kuvan onnistumisen ratkaisee se, millainen valo on, joten kuvaussuunnitelmia kannattaa aina muokata sään mukaan. Keskinkertaisestakin kuvauspaikasta voi saada hienoa kuvaa dramaattisesta valossa!
Yllä olevista kuvistani ensimmäinen on sellainen, jossa kuvauspaikka ja päivä on suunniteltu TPE:n avulla etukäteen. Toisessa kuvassa sen sijaan lähdin kuvaamaan lämpömittarin mukaan. Kyseinen päivä oli talven kylmin päivä Helsingissä, aamulla -25 C, joten lähdin Ruutinkoskelle kuvaamaan."
Mikko Lagerstedt (www.mikkolagerstedt.com)
"Löydän maisemat yleensä sattumanvaraisesti kiertelemällä lähiseutuja. Usein lähden ajelemaan ilman minkäänlaista visiota ja kuvaan mitä eteen sattuu tulemaan. Pidän erityisesti yökuvauksesta ja varhaisista kesä-aamuista. Jos näen jotain mielenkiintoista, yritän taltioida hetken, maiseman tai asian parhaani mukaan. Näistä teen sitten listan, joita käyn ajoittain läpi inspiraation puutteen iskiessä.
Maisemathan muuttuvat hyvinkin paljon valosta riippuen, joten kannattaa olla avoin mieli! Testaamalla löytyy parhaiten sopiva valo ja maisema, joka miellyttää omaa näkemystä. Olen alkanut suunnittelemaan mahdollisia kuvauskohteita ajankohtaa silmälläpitäen. Se luo usein erilaisia kuvia kuin ehkä alunperin oli tarkoitus saada, mutta auttaa pääsemään alkuun kuvauksessa."
Antti Karppinen (www.aliascreative.fi)
"Kun etsii kuvauslokaatiota omasta tutusta ympäristöstä, täytyy muistaa katsoa lokaatiota vähän rajatummin. Pienikin seinän pätkä, pinta tai tekstuuri voi tuoda kuvaan jotain ainutlaatuista. Jos kuvaillaan esim. ulkona, niin Googlen Street View on ehdoton, kun tutkailee ympäristöä. Uudella paikkakunnalla kannattaa käyttää sitten hyväksi kaikki verkot, ja kysellä kollegoilta ajatukseen sopivaa lokaatiota.
On tärkeää tutustua kuvauslokaatioon mahdollisuuksien mukaan etukäteen. Miettiä kuvakulmia, auringon suuntaa, rajauksia, taustoja jne. Esimerkiksi LightTrac -applikaatio on kätevä varmistamaan auringonsuunnan tiettyyn kellonaikaan, jos kuvataan ulkona. Kun sitten on löytänyt sopivan lokaation, kannattaa kohde aina kiertää ja kuvata usealta suunnalta. Monesti samasta lokaatiosta löytyy muutaman metrin sisällä useita täysin erilaisia näkökulmia kuvaan, kun vaan jaksaa kiertää kohteen ja katsoa taustaa, etsiä linjoja ja asioita millä kohdetta voi rajata. Kannattaa käyttää hyväksi ikkunat, ovet, oviaukot, kaaret ja ympyrät.
Alla olevalla videolla ollaan kuvauskeikalla Istanbulissa. Tarkoitus oli kuvata kokonaisuus Paytrail Oy:lle teemana ostaminen, maksaminen, digitalisoituminen, lifestyle, valot, värit, ihmiset jne. Tässä kuvausympäristön valinnan lisäksi tärkeää on hetki, ympäristön ja asioiden näkeminen. Tälle kuvauskeikalle tein todella paljon ennakkoselvittelyä siitä, missä kuvataan, että saadaan tarpeeksi kattava otanta kuvamateriaalia. Apuna oli Istanbulissa käyneet tutut ja tietenkin Googlen palvelut: Maps, Street View kuvineen."