Vinkit valomaalaukseen – näin onnistut valomaalauksen tekemisessä
Oletko nähnyt valokuvia, joissa pimeyden keskellä hohtaa upea kuvio tai teksti? Kyse on todennäköisesti valomaalauksesta. Valomaalaus on valokuvaustekniikka, jossa pitkän valotusajan aikana valokuvaan piirretään kuvioita erilaisilla valonlähteillä.
Valomaalaamista kannattaa kokeilla etenkin pimeään talviaikaan.
Valomaalaus – mitä tarvitset?
Jalusta
Jalusta on valomaalauksessa tärkeä pitkän valotusajan vuoksi. Valotusaika on vähintään kymmeniä sekunteja tai jopa minuutteja, joten kameraa on vaikeaa pitää vakaana käsin.
Parhaimman tuloksen saat, kun käytät jalustaa. Jos käytössäsi ei ole jalustaa, aseta kamera jollekin muulle tasaiselle pinnalle, kuten pöydälle.
Kamera
Tarvitset kameran, jossa voit säätää asetukset käsin (manuaali = M), tai kamerassa on aikavalotus- eli bulb-toiminto.Suositeltavaa on myös tallentaa kuvat RAW- eli raakatiedostona.Tällöin kuvien jälkikäsittelyn säätömahdollisuudet ovat monipuolisemmat.
Valo
Liikuteltavana valonlähteenä voi toimia taskulamppu, kännykän valo, jouluvalot, kynttilät, tähtisadetikut tai mikä tahansa kirkas valo. Kokeile rohkeasti erilaisia valoja ja huomaat käytännössä, mikä toimii parhaiten.
Mitä enemmän käytät erikokoisia ja erivärisiä valoja, sitä parempi. Kirkasta taskulamppua ei ole hyvä suunnata suoraan objektiiviin, koska sen valo voi aiheuttaa heijastumia. Sen sijaan pienitehoiset värikkäät LED-valot ovat hyviä tähän tarkoitukseen, ja niillä voi paremmin piirtää kuvioita ja viivoja.
Mitä lähempänä valonlähde on kohdetta, sitä voimakkaampana se näkyy kuvassa. Jos haluat valon näkyvän kuvassasi pehmeänä, seiso kauempana kamerasta ja maalaa kohdetta valolla hitain ja tasaisin liikkein.
Kaukolaukaisin
Kaukolaukaisin on kameraan kytkettävä ulkoinen laite, jolla kamera laukaistaan ottamaan kuva ilman, että itse tarvitsee koskea kameran runkoon. Kaukolaukaisin on valomaalauksessa hyödyllinen lisävaruste, joka takaa kuvien paremman onnistumisen. Tällöin pitkän valotusajan kuvissa kamera ei tärähdä laukaistaessa.
Kameran valomaalausasetukset
ISO-herkkyys
ISO-arvo osoittaa, kuinka herkästi kamera ottaa valoa sisään. Kuten valokuvaamisessa niin myös valomaalauksessa tämä herkkyys on usein 100–200:n paikkeilla. Nyrkkisääntönä on, että kohinan minimoimiseksi käytetään mahdollisimman pientä ISO-herkkyyttä. Kohinaa on mahdollista vähentää tai korjata myös kuvan jälkikäsittelyssä kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Adobe Lightroomilla.
Aukko
Kameran objektiivissa oleva aukko määrää, kuinka paljon valoa kameraan pääsee. Objektiivin aukolla säädetään kuvan kirkkautta eli sitä, kuinka paljon kuvassa näkyy ympäristöä.
Koska jokainen kuvaustilanne on erilainen, myös valomaalauksessa paras aukon koko löytyy kokeilemalla. Pääsääntönä on, että aukkoa kannattaa pienentää, jos kuva on liian kirkas. Ja toisinpäin: jos kuva osoittautuu liian tummaksi, vastaavasti aukkoa tulisi suurentaa.
Hyvänä lähtökohtana valomaalauksessa on pitää aukko noin f6–f10:ssä.
Valotusaika
Valomaalauksessa valotus- eli suljinaika riippuu siitä, kuinka kauan valokuvaa halutaan maalata.
Kaikkien kameroiden valotusaika on yleensä manuaalitilassa enintään 30 sekuntia, mutta kuva voidaan ottaa myös pidemmällä valotusajalla. Tällöin kamera säädetään bulb- asentoon (B).Se tarkoittaa, että suljin on auki niin kauan kuin laukaisin on painettuna pohjaan. Huomioitavaa on, että bulb-kuvaustilaa ei löydy kaikista kameroista.
Tärkeä vinkki: Muista vara-akut!
Etenkin valomaalauksessa et varmastikaan halua, että hieno ja pitkään työstetty otos menee pilalle sen takia, että kamerasta loppuu akku. Pitkällä valotusajalla kuvattaessa akku kuluu nopeammin, ja kylmyys heikentää akun kestoa. Ota siis vara-akkuja mukaan!