Valokuvaaja Mikko Lagerstedtin vinkit tähtitaivaan kuvaamiseen
Uudenkuun aika on otollinen hetki kuvata tähtitaivasta. Häiritsevän luonnonvalon määrä on minimissään, kun auringon valaisemaa Kuun pintaa ei ole maata kohti. Mutta mitä muuta tulee ottaa huomioon, kun on lähdössä kuvaamaan tähtitaivasta? Pyysimme tähtikuvauksen mestaria, valokuvaaja Mikko Lagerstedtia kertomaan parhaat vinkkinsä.
Divided ©Mikko Lagerstedt
Millaista kuvauskalustoa suosittelet tähtitaivaan kuvaukseen?
Paras valinta kamerarungon osalta on tottakai korkeita ISO-herkkyyksiä kestävä runko, parhaassa tapauksessa täyskennoinen. Itselläni on tällä hetkellä Nikon D800. Lisäksi tarvitaan ehdottomasti tukeva jalusta, jotteivat kuvat tärähdä. Suosin maisematähtikuvausta, joten valovoimainen laajakulmaobjektiivi on valintani näihin hommiin. Polttoväli täyden kennokoon kameraa käytettäessä 14mm-16mm. Minulla on yleensä käytössä joko Nikkor 16-35mm f/4.0 VR tai Samyang 14mm f/2.8.
A Day's End ©Mikko Lagerstedt
Millainen kuvauspaikka kannattaa valita?
Kannattaa suosia Uudenkuun aikaa ja lähteä tällöin kauas pois kaupunginvalojen ulottuvista, jotta valosaasteen määrä pienenee. Otollisen paikan valinnassa auttavat säätiedot ja pilvisyyskartat, joita kannattaa tutkia ennakkoon. Myös kuvan etuala on maisematähtikuvissa tärkeä, joten paikkaa valitessa ja kuvaa sommitellessa kannattaa miettiä mitä mielenkiintoisia kohteita etualalle voisi sijoittaa.
First Row ©Mikko Lagerstedt
Entäpä sitten ne monia askarruttavat kameran valotusarvot?
ISO-herkkyyttä saa tähtikuvauksessa nostaa huoletta, joten suosin yleensä ISO-arvoja 1600-6400. Valotusaika on yleensä 30 sekunnin tietämillä ja aukko f/2.8-4.0.