Vinkkejä jäätelöiden valokuvaamiseen
Jäätelöiden valmistaminen itse on todella helppoa kondensoidun maidon ja kermavaahdon yhdistelmästä, jota voi maustaa erilaisilla marjasoseilla, kinuskilla tai kaakaolla. Mehujäät valmistuvat näppärästi kaatamalla hedelmämehuja mehujäämuotteihin ja pakastamalla jäätelöpuikkoja yön yli. Jäätelöt ja jäädykkeet sopivat jälkiruoiksi myös talviaikaan ja näyttävä jäätelökakku voi kruunata jopa joulupöydän. Glögi sopii yllättävän upeasti jouluisiin mehujäihin.
Ruokakuvauksessa jäätelöiden valokuvaaminen on oma lajinsa sen takia, että kuvausaikaa on yleensä melko vähän ennen kuin jäätelö alkaa sulaa. Muutamalla vinkillä jäätelöiden kuvaamisesta tulee kuitenkin helppoa ja hauskaa.
Marmorialusta tai -lautanen on loistava apu jäätelöiden valokuvaamisessa. Laita marmorinen alusta jäähtymään pakastimeen pari tuntia ennen kuvausta, jolloin alusta ehtii viilentyä jääkylmäksi. Kun kumoat jäätelökakun kylmennetyn alustan päälle, sinulla on huomattavasti enemmän aikaa valokuvata ennen kuin jäätelö alkaa sulaa. Marmori varaa kylmää erityisen hyvin, mutta voit käyttää tarvittaessa myös esimerkiksi keraamista lautasta. Huomioi alustan valinnassa, miltä materiaalin pinta näyttää valokuvan stailauksessa.
Rakenna kuvan sommittelu lähes valmiiksi ennen kuin otat jäätelön pakastimesta kuvattavaksi. Käytä stailauksen suunnittelussa apuna jäätelön sijasta esimerkiksi vastaavan kokoista ja väristä astiaa, kunnes sommittelu on valmis. Jos haluat kädet näkyviin jäätelökuvaan, ota testikuvia käsien asennoista ennen kuin otat jäätelön esille pakastimesta. Jos mahdollista, viilennä kuvaustila joko avaamalla ikkunaa tai esimerkiksi viilentämällä huonetta ilmastointilaitteella. Asettele kasvit, kankaat ja astiat valmiiksi paikalleen. Valitse kuvan sommitteluun muutama pääväri, jotka tukevat jäätelön makumaailmaa.
Hyödynnä jäätelökuvien stailaamisessa jäätelön raaka-aineita, jolloin kuva kertoo heti, minkä makuisesta jäätelöstä on kyse. Sommittele kuvaan esimerkiksi tuoreita marjoja tai mehujäihin käyttämääsi juomaa. Tee jäätelöstä pallo tai leikkaa jäätelökakusta pala. Suunnittele jäätelökuvan stailausta jo jäätelön valmistusvaiheessa. Voit tehdä jäätelön keksipohjalla kakkuvuokaan, pursottaa jäätelön leipävuokaan tai käyttää erilaisia mehujää- ja kakkumuotteja. Voit öljytä kakkuvuoan reunat rypsiöljyllä ennen jäätelön kaatamista vuokaan, jolloin jäätelökakku lähtee helpommin vuoasta irti. Näin saat kauniin tasaisen reunan jäätelöön valokuvaa varten. Käytä luovuutta jäätelötikkujen osalta. Esimerkiksi kanelitangot sopivat upeasti jäätelötikuiksi ja tekevät mehujäästä entistä herkullisemman näköisen valokuvassa. Lisäämällä syötäviä kukkia mehujäiden joukkoon, saat upean näyttäviä jälkiruokia valokuvausta varten.
Voit säätää kuvankäsittelyssä jäätelökuvien lämpötilaa aavistuksen viileämpään suuntaan eli sinisemmäksi. Tällöin kuvan värisävyt raikastuvat ja jäätelö näyttää kylmemmältä. Kirkasta muut kuvan sävyt muuttamalla väritasapainoa (hue). Säädä punaisen sävyt aavistuksen lähemmäs pinkkiä ja vihreän sävyt aavistuksen kohti turkoosia. Näin saat tuoreet raaka-aineet näyttämään herkullisemmilta. Jäätelöitä tarjoillaan usein erilaisten kastikkeiden kanssa, joten saat kuvaan houkuttelevuutta valuttamalla suklaakastiketta tai kinuskia jäätelön päälle.
Talvipakkasella voit kuvata jäätelöitä helposti ulkona ilman huolta jäätelön sulamisesta kuvauksen aikana. Kuvatessa jäätelöitä talvella on hyvä huomioida päivän pituus eli luonnonvalon määrä. Luonnonvaloa saattaa talvella olla riittävästi vain parin tunnin ajan. Hyödynnä tarvittaessa jalustinta kuvauksessa, jolloin voit pidentää kameran valotusaikaa. Esimerkkikuvat on valokuvattu Nikon D850 kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art linssillä.
Pidä talouspaperia lähettyvillä kun kuvaat jäätelöitä, jotta mahdollisesti sulava jäätelö on helppo tarvittaessa pyyhkiä pois ja kuvausalustan puhdistaminen heti kuvauksen jälkeen on nopeaa. Lämpötilaeroista johtuen jäätelön viereen tai kylmän astian ympärille voi tiivistyä kosteutta. Varmista, että kuvausalustaan tai stailauksessa käytettäviin kankaisiin ei jää näkyviä tahroja kosteudesta. Sulava jäätelö voi näyttää houkuttelevalta kuvassa, joten tallenna nämä ainutlaatuiset vaiheet kameralla.
Herkullisia hetkiä jäätelön valokuvaamisen parissa!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane