12 kätevää vinkkiä vauvakuvaukseen
Vanhemmat, sukulaiset ja tuttavat suorastaan ryntäävät kuvaamaan uutta tulokasta – eikä ihme: vauvat ovat uskomattoman suloisia ja pikkuhiljaa taaperosta alkaa hahmottua yksilöllisiä luonteenpiirteitä. Valokuvaaminen on paras tapa tallentaa ainutlaatuiset hetket, jotta vuosienkin kuluttua on helppo palauttaa mieleen hihkuvan vauvan riemastuttavat ensiaskeleet.
Kokeile näitä kuvausvinkkejä ja ota mieleenpainuvia valokuvia, jotka voit jakaa sukulaisille ja ystäville.
1. Valitse sopiva kuvaushetki
Vastasyntyneitä lukuun ottamatta vauvat ovat usein tapojensa vankeja. Lähes kaikki vauvat tottuvat nopeasti tekemään tiettyjä asioita tiettyyn aikaan päivästä. Pyri ottamaan valokuvia, kun vauva on iloinen ja tyytyväinen, esimerkiksi juuri rintaruokinnan tai päiväunien jälkeen.
2. Kuvaa silmien tasolla
Perinteisiä vauvakuvia ovat lähikuvat pienistä jaloista ja käsistä, tai niissä vauva nukkuu isän tai äidin olkapäällä. Taaperoiästä lähtien lapsikuvissa korostuu usein liikkumisen riemu. Kultainen sääntö on kuvata silmien tasolle, koska silloin kuvista tulee herkkiä ja intiimejä.
Suunnittelu kuvaushetki hyvin etukäteen, sillä vauvan iloisuus saattaa loppua lyhyeen. Mieti millaisia kuvia haluat ottaa ja keskity niihin.
3. Säädä kameran asetukset ennen kuvausta
Vauvakuvauksessa aikaa ei useinkaan ole tuhlattavaksi asti, sillä kuvauskohteesi saattaa pysyä iloisena ja rauhallisena vain muutaman minuutin. Varmista hyvissä ajoin, että kamera ja muut varusteet ovat käyttövalmiina. Valaistusolosuhteet voivat muuttua ja vauva voi kontata kuvaajaa "pakoon", joten pieni hienosäätö on varmasti tarpeen. Pyri kuitenkin valitsemaan perusasetukset, kuten objektiivi, valotustila, valkotasapaino ja kuvaustapa, etukäteen, jotta voit keskittyä varsinaiseen kuvaamiseen.
4. Hyödynnä luonnonvaloa
Saat miellyttäviä ja intiimejä valokuvia hyödyntämällä luonnonvaloa parhaalla mahdollisella tavalla. Kokeile heijastinta, joka hajauttaa osan ikkunasta tulevasta auringonvalosta eri puolille huonetta. Valkoinen lakana tai pelkkä paperiarkkikin on usein aivan riittävä apuväline. Kuvaa vauvaa ikkunan läheisyydessä ja pyydä perheenjäsentä tai ystävääsi pitämään heijastinta niin, että ikkunasta tuleva valo vaalentaa varjoja vauvan kasvoilla.
5. Valitse objektiivit etukäteen
Objektiivin valinta perustuu siihen, millaisen kuvan haluat ottaa. Kiinteän polttovälin objektiivi, kuten Canon EF 50mm f/1.8 STM, on usein aivan riittävä, sillä toimii hyvin heikossakin valaistuksessa. Muotokuvausobjektiivin, kuten Canon EF 85mm f/1.8 USM, nopea automaattitarkennus on kätevä, kun kuvauskohteesi konttaa tai syö suurieleisesti.
Jos haluat ottaa lähikuvia vauvan piirteistä – käsistä, varpaista tai silmäripsistä – valitse makrokuvausobjektiivi, kuten Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM tai Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM.
Kiinteällä polttovälillä varustetut objektiivit (kuten 50 mm tai 85 mm) sopivat erinomaisesti hämärään kuvausympäristöön, koska ne päästävät kameraan riittävästi valoa. Vauhdikkaan vauvan kuvaamisessa saatat tarvita myös zoom-objektiivin, joka mahdollistaa kuvaamisen hieman kauempaakin vauvan liikkuessa aktiivisesti.
6. Kuvaa äänettömästi
Vauvat menettävät nopeasti keskittymiskykynsä ja pelästyvät helposti kovia ääniä ja jopa kameran laukaisimen napsahdusta. Muista siis valita mahdollisimman hiljainen kuvaustapa. Canon EOS M50 -kamerassa voit käyttää hiljaista tilaa, ja Canon PowerShot -kameran laukaisin on jo valmiiksi paljon hiljaisempi kuin monissa muissa kameramalleissa. Voit myös yrittää peittää laukaisimen äänen kuvaustilanteeseen sopivalla taustamusiikilla.
7. Käytä valotusajan esivalintaa
Tv-tilassa (valotusajan esivalinta) voit itse valita tarkan valotusajan, mutta kamera säätää aukon kuvausolosuhteiden mukaan. Näin voit keskittyä kuvaamiseen ilman että asetuksia tarvitsee jatkuvasti säätää. Kokeile esimerkiksi lyhyttä valotusaikaa, kun kuvauskohteesi on kovin liikkuvainen, jotta kuvista ei tule epäselviä. Aloita vaikkapa arvolla 1/250 sekuntia, ja muuta sitä tarpeen mukaan.
Jos haluat tarkentaa vauvan kasvoihin, varmista ettei terävyysalue ole liian kapea. Automaattinen ISO-asetus auttaa sinua käyttämään oikeaa valotusaika- ja aukkoasetusta. Muista kuitenkin, että pienempi ISO-asetus parantaa kuvanlaatua.
8. Käytä jatkuvaa kuvaustilaa
Useimmat meistä kuvaavat yleensä yhden kuvan kerrallaan, mutta vauvakuvauksessa kannattaa kokeilla jatkuvaa kuvaustilaa. Jatkuva kuvaus on erityisen kätevä, kun kuvauskohteesi liikkuu aktiivisesti. Saatat napata täydellisen otoksen, vaikka vauva tekisikin äkillisiä liikkeitä eikä suostuisikaan pysyttelemään valitsemassasi kuvauspaikassa.
9. Kokeile eri tarkennuspisteitä
Muotokuvauksessa tarkennuspisteeksi valitaan yleensä kuvattavan henkilön silmät. Kokeile tämän nyrkkisäännön rikkomista vauvakuvauksessa: saatat yllättyä miten upeita kuvia saat ikään kuin puolivahingossa.
Vauvojen pienet kädet ja jalat voivat olla kiinnostava kuvauskohde. Jos kamerassasi on kosketusnäyttö, voit valita tarkennuspisteen koskettamalla haluamaasi kohtaa etsimessä. Suuren aukon käyttäminen sumentaa tarkennuspisteen ympäristön ja kuva tarkentuu tarkasti valitsemaasi kohtaan.
10. Heijasta salamavalo
Jos käytät salamalaitetta, älä suuntaa salamavaloa suoraan vauvan silmiin, koska se häiritsee vauvoja ja vähän isompiakin lapsia. Kokeile ulkoista salamalaitetta ja heijasta sen valo katosta tai vastapäisestä seinästä. Canon Speedlite 470EX-AI-salamalaitteen* kääntyvä moottoroitu välähdyspää etsii automaattisesti oikean valokulman, jotta valokuvista tulee mahdollisimman luonnollisen näköisiä.
11. Käytä jalustaa
Vauvat ovat liikkuvaisia, joten jalusta ei välttämättä ole ihanteellinen lisävaruste vauvakuvauksessa, mutta sen ansiosta kätesi jäävät vapaaksi vaikkapa vauvan huomion herättämistä varten.
Jalustan ansiosta pääset itsekin mukaan valokuvaan ja saat ihastuttavia kuvia vaikkapa sylissäsi olevasta vauvasta. Vaihda kuvaustavaksi itselaukaisin, kun kamerasi on kiinnitetty jalustaan. Yleensä voit valita 2 ja 10 sekunnin asetuksen. Valitse vauvakuvauksessa 10 sekuntia. Ota testikuva itsestäsi tai pyydä ystävääsi asettumaan kuvauspaikkaan, jotta voit tarkistaa tarkennus- ja valotusasetukset. Säädä asetuksia tarvittaessa ja aloita kuvaaminen.
12. Sovelluksien käyttäminen
Saatavana on useita erilaisia sovelluksia, joiden ansiosta kuvaaminen ja valokuvien jakaminen on helppoa ja nopeaa.
Jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, voit käyttää maksutonta Canon Camera Connect -sovellusta kameran laukaisemiseen Android- tai iOS-laitteella. Kiinnittämällä kameran jalustaan voit ohjata vauvaa käsilläsi tai vaikkapa napata pienokaisen syliisi. Näet etsimen mobiilisovelluksen Live View -näkymässä ja voit laukaista kameran juuri oikealla hetkellä. Sovelluksella voit myös siirtää valokuvia helposti puhelimeesi.
Canon Photo Companion -sovellus antaa käyttövinkkejä, joita voit kokeilla kameramalliisi sopivissa harjoituksissa. Valitse oma EOS-kameramallisi, kun sovellus kysyy sitä. Saat käyttöösi runsaasti esittelyvideoita, inspiroivia artikkeleita ja käyttövinkkejä eri aiheista, kuten vauvojen ja lasten valokuvaaminen. Tutustumalla ohjeisiin ja kokeilemalla käyttövinkkeihin voit kehittyä vieläkin etevämmäksi valokuvaajaksi!
Teksti: Jeff Meyer / Canon
* Täysin automaattinen välähdyspään säätö toimii vain EOS-kameroissa, jotka on julkaistu vuoden 2014 puolivälin jälkeen, pois lukien EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6 ja EOS M100.