Kukkien hyödyntäminen ruokakuvien stailaamisessa
Saat ruokakuvien stailaamiseen erityistä näyttävyyttä hyödyntämällä kukkia niin annoksen koristelussa kuin kuvan sommittelussa. Kukat luovat ruokakuvaan helposti arvokkuutta ja juhlavaa tunnelmaa. Täytekakkujen koristelu näyttävästi on todella helppoa kauniilla syötävillä kukilla.
Tuoreita syötäviä kukkia voi ostaa suoraan kukkien viljelijöiltä ja hyvin varusteltujen ruokakauppojen vihannes- ja hedelmäosastolta. Vuodenajasta riippuen saatat löytää monia syötäviä kukkia omasta puutarhasta, läheisestä puistosta tai metsästä. Voit hyödyntää myös kuivattuja kukkia stailauksessa. Teetä valmistetaan usein kuivatuista kukista, joten voit löytää syötäviä kuivattuja kukkia ruokakauppojen teevalikoimasta.
Syötäviä kukkia ovat esimerkiksi ruusu, orvokki, omenankukka, neilikka, laventeli ja syreeni. Jos käytät kukkia ruoka-annoksissa, varmista, että kukat on kasvatettu myrkyttömästi ja että ne sopivat elintarvikkeeksi. Pese kukat viileällä vedellä ennen käyttöä.
Saat upeaa syvyyttä ja tunnelmaa valokuvan sommitteluun asettelemalla kukkia tai vihreitä kasveja valokuvan etualalle. Epätarkaksi jäävät kukat tuovat pehmeyttä kuvaan. Mielikuva kukkien tuoksusta luo tarinallisuutta ja tunnelmaa kuvaan. Voit irrottaa kukan terälehtiä ja ripotella niitä ympäri ruokakuvan sommitelmaa.
Kuvattaessa flatlay-kuvia eli sommitelmia, jotka on kuvattu kohtisuoraan ylhäältä alaspäin, kannattaa osa stailauksen kukista jättää maljakkoon ja asettaa maljakko kuvan reunaan. Tällöin kukat jäävät kauniisti kuvan etualalle sommittelun yläpuolelle. Kukkien jäädessä epätarkaksi kuvan reunaan, saadaan kuvaan syvyyttä, tunnelmaa ja kolmiulotteisuutta.
Ripottele pieniä pisaroita vettä terälehtien päälle, jotta kukat näyttävät erityisen tuoreilta ja raikkailta. Taasen siivilöimällä tomusokeria kukkien päälle, saat kukkien rakenteen korostuneemmin esille.
Jos haluat, että kukat säilyvät kuvauskuntoisina pitkään, voit säilyttää niitä jääkaapissa. Tällä tavalla voit saada osan leikkokukista säilymään tuoreina parhaimmillaan parikin viikkoa. Leikkaa kukkien varsiin uusi imupinta parin päivän välein. Älä käytä saksia varren leikkaamiseen, vaan leikkaa uusi imupinta terävällä veitsellä viistosti. Vaihda kukkien vesi vähintään parin päivän välein. Kun laitat kukat maljakkoon, irrota kaikki alimmat lehdet, jotta ne eivät samenna vettä nopeasti.
Jos ruusujen terälehtien reunat ovat päässeet tummumaan, voit leikata tummuneet reunat saksilla ja saat ruusut näyttämään uudelleen tuoreilta.
Liikkeen pysäyttävissä ruokakuvissa eli food action -ruokakuvissa kukkien terälehdet ovat helppo raaka-aine aloittaa kuvaamisen harjoittelu. Kevyet terälehdet putoavat suhteellisen hitaasti, joten niiden liike on helppo saada pysäytettyä kuvaan sopivilla kamera-asetuksilla. Saat liikkeen pysäytettyä helpommin vähässä valossa nostamalla kameran ISO-arvoa.
Esimerkkikuvat on valokuvattu Nikon D850 kameralla ja Sigma 50mm F1.4 Art linssillä. Voit kiinnittää kameran esimerkiksi tukevaan Manfrotto 290 dual jalustaan ja voit ajastaa kameran ottamaan kuvan, kun pudottelet kukan terälehtiä. Voit myös ladata älypuhelimeen sovelluksen, jolla voit käyttää puhelinta kaukolaukaisimena. Aseta älypuhelin pöydälle viereesi kuva-alan ulkopuolelle ja ota kuva toisella kädellä samalla kun pudottelet kukkia toisella kädellä.
Jos kuvauksessa on mahdollista olla kaksi henkilöä paikalla, niin Nikon D850 -kameran high speed sarjakuvaus tallentaa loistavasti jokaisen kukkien putoamisen vaiheen. Aseta tällöin tarkennus manuaalisesti siihen kohtaan, johon kukkia on tarkoitus pudottaa. Pidä kamera kiinnitettynä jalustaan kuvauksen ajan, jolloin tarkennus pysyy helposti kohdillaan.
Hauskoja hetkiä ruokakuvien stailaamisessa kukilla!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane