Tähtibongailun aloittaminen
Tähtitaivas on kiinnostanut ihmiskuntaa sen alkuajoista lähtien. Tähtitaivas oli, ja on yhä suuri vaikuttaja kaikissa kulttuureissa. Muinaiset kansat keksivät monenlaisia selityksiä maailmankaikkeudelle ja sen synnylle taivaankappaleiden inspiroimina. Vuosisatojen varrella taas tiede on auttanut meitä ymmärtämään jatkuvasti enemmän omasta pienestä kolkastamme universumissa.
Kaukoputket ovat niin vanha keksintö, ettei niiden alkuperästä ole yksiselitteistä tietoa. Kuitenkin yksi varhaisimmista tunnetuista kaukoputkien käyttäjistä oli Galileo Galilei, joka ensisijaisesti käytti ja kehitti kaukoputkia juurikin taivaankappaleiden tarkkailuun. Nykyisin tähtien ja taivaankappaleiden tarkkailu on kovan tieteen lisäksi suosittu harrastus. Harrastus voi olla tiedeyhteisöllekin hyödyllinen; ei ole ennenkuulumatonta, että tarkkasilmäinen amatööribongari olisi löytänyt kokonaan uuden taivaankappaleen.
Tähtibongailun aloittaminen ei välttämättä vaadi isoa rahallista panostusta. Monelle alkuun pääsemiseksi riittävät esimerkiksi edulliset kiikarit. Mikäli innostus puraisee kunnolla, on tähtibongailuun sopivia kaukoputkia saatavilla monenlaiseen budjettiin. Tähtikaukoputkessa ei kannata alkaa säästämään liikaa, ja lähtökohtaisesti kannattaa ostaa saman tien laadukas ja omaan käyttöön soveltuva kaukoputki. Kaukoputken kanssa kuluttaja maksaa muiden ominaisuuksien lisäksi laadukkaasta optiikasta, joka on kuitenkin lopulta tärkein kaukoputken ominaisuuksista.
Tähtikaukoputket ovat pääsääntöisesti peilikaukoputkia, jotka välittävät suurennetun kuvan okulaariin linssien sijaan peilien avulla. Tällä tavalla kaukoputken koko saadaan pidettyä huomattavasti pienempänä kuin vastaavassa linssikaukoputkessa, sekä peilejä käyttämällä valoa menee vähemmän “hukkaan” verrattuna linssielementteihin. Kuitenkin esimerkiksi Celestron AstroMaster 70EQ –linssikaukoputki soveltuu erinomaisesti tähtibongailuunkin. Se onkin oiva valinta, jos haluaa käyttää yhtä kaukoputkea niin maanpäällisten asioiden, kuin myös taivaankappaleiden tarkkailuun.
Mikäli kaukoputkella haluaa bongailla nimenomaan tähtiä, Rajala Pro Shopista löytyy loistavia Celestron –kaukoputkia juuri tähän tarkoitukseen. Monissa kaukoputkissa, kuten Celestron Starsense Explorer –sarjan kaukoputkissa on edistyneitä ominaisuuksia, kuten telakka älypuhelimelle. StarSense Explorer -sovellus kertoo käyttöhetkellä näkyvissä olevat taivaankappaleet, ja opastaa kaukoputken suuntaamisessa. Celestron AstroMaster 130EQ Motor Drive –kaukoputkessa on vastaava ominaisuus jo valmiina, sekä sen alusta on motorisoitu, joten se suuntautuu automaattisesti haluttuun kohteeseen. Useimpien kaukoputkien mukana tulee kaikki tarvittava bongailuun, myös jalusta. Joissakin tapauksissa voi kuitenkin olla kannattavaa sijoittaa jykevämpään jalustaan videopäällä, jotta kaukoputken liikkeet pysyvät hallittuina ja vakaina.
Celestron –kaukoputket ovat oiva valinta myös tähtikuvaukseen, sillä niihin on saatavilla mm. Sony E, Nikon F ja Canon EF -objektiivikiinnityksiin sopivia adaptereita, joilla kamerarungon saa suoraan kiinni kaukoputkeen kuvaamista varten.
Mikäli jokin mietityttää tähtikaukoputken hankkimisessa, Rajala Pro Shopin asiantunteva henkilökunta auttaa sinua mielellään.
Katso tästä kaikki Celestron -kaukoputket ja oheistuotteet ››