Ruokakuvien sommittelun teoriaa
Ruokakuvan sommittelun rakentamisessa on tärkeää ymmärtää, miten katse liikkuu kuvassa. Länsimaissa luemme vasemmalta oikealle, joten katse liikkuu luonnollisesti tässä suunnassa, kun katsomme kuvaa. Katse kiinnittyy kuvan korostuneimpaan kohtaan ja liikkuu sitten pitkin kuvaa sen mukaan, miten sommittelu on rakennettu. Huomaamme usein ensin kuvan kirkkaimman tai värillisimmän kohdan. Tämän ymmärtäminen helpottaa valokuvan elementtien sijoittelussa.
Valitse huolellisesti kuvakulma, joka tuo ruoka-annoksen näyttävimmin esille. Korkea kakku näyttää juhlavalta sivusuunnasta kuvattuna ja piirakan kaunis koristelu tulee parhaiten esille kuvattuna yläsuunnasta. Voit luoda näyttävyyttä kuvaan kerrostamalla ruokaa esimerkiksi kasaamalla keksit tai muffinssit päällekäin ja kuvaamalla ne sivusuunnasta.
45 asteen kuvakulma toimii ruokakuvauksessa hyvin, koska se muistuttaa samaa kuvakulmaa, miten näemme ruoka-annoksen edessämme pöydällä.
Kuvaa vaaka- tai pystykuvia riippuen kuvan käyttökohteesta. Pystysuuntaiset kuvat sopivat parhaiten sosiaalisen median kanaviin, lehtiin ja keittokirjoihin.
Valitse yksi pääkuvauskohde kuvaan ja rakenna muu sommittelu kohteen ympärille tukemaan väreiltään, tekstuureiltaan ja muodoiltaan kuvan pääkohdetta. Valitse pääkohteesta tarkempi huomiopiste, jonka haluat tuoda esille. Tämä voi olla kirsikka kakun päällä tai putoava maitotippa. Voit luoda huomiopisteen esimerkiksi valolla, värillä tai kontrastilla. Aseta kameran tarkennus tähän huomiopisteeseen ja käytä mahdollisimman avointa aukkoa, esimerkiksi f1.6 tai f1.8 luodaksesi kauniin syvyysvaikutelman huomiopisteen taustalle.
Käytä tyhjää tilaa (negative space) luomaan tasapainoa sommitteluun. Tämän voi toteuttaa jättämällä osan kuva-alueesta “tyhjäksi” eli ilman stailausrekvisiittaa. Tällainen sommittelu luo rauhallisuutta ruokakuvaan. Tyhjää tilaa voidaan tarvita kuvan käyttökohteesta riippuen myös esimerkiksi tekstin sijoittamiseen kuvan päälle.
Voit asettaa kameraan näkyville sommitteluruudukon kun kuvaat, jolloin voit helpommin asetella kuvan elementtejä stailauksessa. Rajausruudukot kuvankäsittelyohjelmissa auttavat sommittelun viimeistelyssä kuvan rajausvaiheessa. Ruudukko, joka jakaa kuvan pysty- ja vaakasuunnassa kolmeen osaan helpottaa ruokakuvan oleellisimpien elementtien asettelua. Pyri asettamaan tärkeitä elementtejä viivojen risteyskohtiin ja mukailemaan ruudukon linjoja kuva-alueen jakamisessa.
Kultainen leikkaus on kuvataiteessa ja arkkitehtuurissa kautta historian käytetty sommittelun sääntö, joka esiintyy luonnossa kukkien terälehdistä jopa ihmisen kehon osiin. Kultaista leikkausta noudattelevat kokonaisuudet koetaan usein visuaalisesti miellyttävinä ja harmonisina. Kultaisen leikkauksen hyödyntäminen tekee myös ruokakuvasta visuaalisesti rauhallisen. Kultainen leikkaus saadaan jakamalla jana kahteen osaan niin, että janan koko pituuden suhde pidempään osaan on sama kuin tämän pidemmän osan suhde lyhyempään osaan. Asettelemalla kuvan huomiopisteet kultaisen leikkauksen mukaisesti, saat maalauksellisen harmonisen sommittelun kuvaan.
Ruokakuvan sommittelu voidaan rakentaa niin, että katse kiertää ympyrämäisesti kuvaa. Asettele stailauksen erottuvimmat elementit niin, että katse lähtee luonnollisesti kiertämään ympäri kuvaa. Tämä sommittelu toimii erityisen hyvin kohtisuoraan ylhäältä päin valokuvatuissa kuvissa.
Kolmiot toimivat kauniisti ruokakuvissa. Pyri asettelemaan kuvan tärkeimmät elementit kolmion muotoon, jolloin kuvasta tulee rauhallinen ja miellyttävä katsoa. Jos elementtejä on enemmän kuin kolme, hyödynnä parittomien lukujen sääntöä eli lisää elementtejä vain parittomien lukujen verran. Tämä luo tasapainoa sommitteluun.
Ruokakuvien sommittelu harjaantuu kuvaamalla paljon, ja kun rutiinia on riittävästi, sommittelu onnistuu intuitiivisesti seuraamatta tietoisesti sommittelun sääntöjä. Tarkastele ottamiasi kuvia ja luota myös siihen, mikä tuntuu näyttävän hyvältä.
Hyvällä sommittelurutiinilla pystyt luomaan nopeasti upeita ruokakuvia!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane