Vinkkejä parempaan panorointiin
Kun haluat tallentaa nopeasti liikkuvat kohteet dynaamista taustaa vasten tai lisätä liikkeen tuntua hitaammin liikkuviin kohteisiin, voit hyödyntää panorointia. Panorointitekniikan avulla voit lisätä kuviisi liikettä ja dramatiikkaa.
Panoroimalla voit lisätä kuviisi uuden elementin, kuvasitpa millä tahansa kameralla. Tämä tekniikka ei vaadi edes nopeasti liikkuvaa kohdetta, vaan panorointia voidaan käyttää lisäämään liikkeen tuntua hitaastikin liikkuviin kohteisiin. Liike-epäterävyys luo vaikutelman todellisuutta nopeammasta liikkeestä.
Mitä on panorointi?
Panorointi, tai pannaus, on tekniikka, jonka avulla voidaan lisätä liikkeentuntua toimintakuviin. Tapauksessa, jossa nopeasti liikkuva kohde pysäytetään käyttämällä lyhyttä valotusaikaa, tilanteen dramatiikka ja liikkeen nopeus ei välttämättä välity kunnolla kuvassa. Panorointi tapahtuu käyttämällä hitaampaa valotusaikaa ja liikuttamalla kameraa kuvattavan kohteen tahdissa. Tällöin voidaan kuvata itse kohde tarkkana ja muu ympäristö tallentuu kuvaan epäterävinä juovina.
Sen lisäksi, että panorointi lisää kuviin nopeuden tuntua, se auttaa myös ottamaan tarkempia kuvia liikkuvasta kohteesta ja kiinnittää katsojan huomion itse kohteeseen. Panoroimalla voi myös häivyttää epämiellyttäviä taustoja ja sen käyttäminen sopii moniin eri tilanteisiin, mutta näyttävän panoroinnin salaisuus piilee harjoittelussa. Onnistunut panorointi vaatii kuvaajalta hyvää kameran hallintaa, joka muodostuu useiden yritysten kautta.
Erilaiset radalla tapahtuvat lajit ovat hyviä panoroinnin harjoitteluun, kun juoksijat, hevoset, pyörät tai kilpaautot liikkuvat ohi rataa kiertäessään. Kotona tätä tekniikkaa voi harjoitella kuvaamalla leikkiviä lapsia tai lemmikkejä.
Asetukset panorointiin
Kun käytät panorointia luontokuvauksessa, saat eläinkuviin mukaan liikkeentuntua.
Ensimmäisenä kameraan tulee valita kuvaustavaksi TV, eli valotusajan esivalinta tai M, eli manuaali, jonka jälkeen valitaan valotusaika.
Valotusajan pituus riippuu useista tekijöistä ja paras löytyy kokeilemalla. Kuinka nopeasti kuvattava kohde liikkuu, kuinka pitkä on kohteen ja kuvaajan välinen etäisyys, mitä objektiivia käytät ja kuinka paljon haluat taustaan sumeutta. Aloita hitaammin ja aseta valotusajaksi esimerkiksi 1/60 sekuntia ja pidennä sitä, kun totut liikkeeseen. Kun valotusaika on 1/30 sekuntia tai hitaampi, kuviin tulee enemmän sumeutta. 1/125 sekunnin valotusajalla sumeutta tulee vähemmän. Ota myös kuvanvakain pois käytöstä. Jos käytät objektiivia, jossa voit valita vakaajaan Mode 2 IS-vaihtoehdon, käytä sitä. Tämä ominaisuus korjaa kuvasta vain pystysuuntaista tärinää, eikä puutu kameran vaakasuunnassa tapahtuvaan liikkeeseen, kun seuraat kuvattavaa kohdetta.
Joidenkin kuvauskohteiden tapauksissa on ehkä käytettävä lyhyempää valotusaikaa, jotta niistä ei tule täysin epäteräviä. Esimerkiksi kilpa-autoja varten tarvitaan todennäköisesti lyhyempi valotusaika, kuin pyöräilijää varten. Liike-epäterävyyttä saa kuviin myös 1/200 tai 1/400 sekunnin valotusajoilla jos kohde liikkuu nopeasti ja pystyt seuraamaan sen liikettä.
Jos käytät manuaalitilaa, sinun tulee asettaa kameraan arvo myös aukolle, jotta kohde valottuu oikein. Valotusajan esivalinta-tilassa kamera huolehtii siitä puolestasi.
Aseta kuvaustilaksi jatkuva kuvaus. Näin saat varmemmin tallennettua kuvaan juuri oikean hetken.
Panorointikuvien suunnittelu
Urheilu on hyvä kohde panoroinnin harjoitteluun.
Panorointi on hyvä tapa myös tallentaa jokapäiväisiä tapahtumia kiinnostavalla tavalla.
Panorointikuvissa taustan on tarkoitus näkyä sumeana, joten taustalla olevat yksityiskohdat eivät ole kovin tärkeitä. Taustan väreillä on merkitystä, sillä ne tukevat kuvassa olevaa kohdetta. Jos voit valita, käytä kuvassa taustaa, joka luo kontrastia kuvaan. Taustan tehtävä on auttaa kohdetta erottumaan ja korostumaan. Kokeile panorointia muutaman kerran ilman kohdetta, niin näet millainen tausta kuvaan tulee ja sopiiko se kuvan tunnelmaan. Vaakasuorat viivat, kuten aidat tai tien reuna tuovat taustaan rakennetta ja lisäävät vauhdin tuntua. Heikossa valaistuksessa kuvatessa taustalla näkyvät sumentuneet valot voivat tuoda kuvaan todella dramaattisen tunnelman.
Kameraa kannattaa estää tarkentamasta uudelleen panoroinnin aikana. Käytä jatkuvaa tarkennustilaa kun seuraat kohdetta. Riippuen siitä, kuinka kaukana olet kohteestasi, sinun on ehkä kokeiltava yhden pisteen tarkennusta tai vyöhyketarkennusta, jotta näet kummalla saat parempia tuloksia.
Parannusta panorointitekniikkaan
Panoroimalla tuot kuviin vilinää ja eloisaa vaikutelmaa.
Panorointi on loistava tapa vangita kuvaan liike, mutta säilyttää tunnelma.
- Seiso tukevassa haara-asennossa valitsemaasi taustaa kohti. Pannauksen aikana vain ylävartalon tulee liikkua kohteen mukana, joten tukeva asento on tärkeä. Seuraa kuvattavaa kohdetta kiertämällä lantiotasi.
- Käytä jatkuvaa kuvausta ja paina laukaisinta hyvissä ajoin ennen kuin kuvaamasi kohde osuu haluamaasi kohtaan ja jatka kuvaamista vielä sen jälkeen, kun kohteesi on ohittanut sen.
- Seuraa kohdettasi tasaisesti liikkuen myös ennen ja jälkeen kuvaushetkeä. Pidä kamera vakaana ja yritä minimoida ylimääräiset liikkeet.
Panorointi vaatii paljon harjoittelua, joten älä lannistu, vaikka ensimmäiset kuvat eivät onnistuisikaan. Ota paljon kuvia ja harjoittele. Mieti, mitkä asiat kuvissa näyttää hyvältä, miksi jotkin kuvat ovat parempia kuin toiset. Voiko syynä olla esimerkiksi väärä valotusaika tai liian sumeaksi jäävä kohde? Muista käyttää huomaamiasi aioita hyödyksi seuraavissa kuvissa.
Kun kohde erottuu terävänä ja tausta on kauniisti sumentunut, voit olla tyytyväinen lopputulokseen. kun hallitset pannauksen päivänvalossa, voit päästää luovuutesi valloilleen yöllä ja sisällyttää panorointikuviin valojuovia.
Teksti: Marcus Hawkins / Canon
https://www.canon.fi/get-inspired/tips-and-techniques/action-panning/