Sommittele kuvasi paremmin
Yksi valokuvauksen hienoja puolia on luovuus ja vapaus ilmaista itseään. Tämän takia sommitteluun liittyvistä säännöistä puhuminen saattaa tuntua rajoittavalta. Kun kuvaaja tuntee tietyt yksinkertaiset sommittelun kultaiset säännöt, voi hän saada aikaan entistä kauniimpia kuvia. Lue, miten voit hallita kuvien elementtejä ja tunnelmaa hyödyntämällä näitä sommitteluohjeita.
Pysähdy
Filmikuvauksesta tuttu ohjeistus toimii myös digikuvaamisessa. Pysähdy ja mieti kuvan sommittelua ennen, kuin painat laukaisinta. Kiinnitä huomiota näkymän yksityiskohtiin ja elementteihin. Onko jotkut niistä turhia? Liikuta kameraa hiukan eri kulmaan tai vaihda polttoväliä, jotta saat kuvasta rajattua pois ylimääräiset elementit. Saat kuvasta tasapainoisemman ja vaikuttavamman
Luo kuvaan kerroksellisuutta
Sommittele kuvaan kolme elementtiä: yksi kuvan etualalle, yksi keskelle ja yksi taustalle. Selkeät kohteet johdattelevat katsetta kuvan sisällä.
Maisemia kuvatessasi pyri saamaan kuvaan vahvoja linjoja, jotka johdattelevat katsetta kuvan etualalta taustalle. Tässä voi hyödyntää esimerkiksi polkuja, jokia, raiteita tai tiemerkintöjä. Voit lisätä kuvan vaikuttavuutta vaihtamalla kuvakulmaa; kokeile kuvata näkymä ylä- tai alaviistosta.
Kohteen sijoittelu kuvassa
Kuvan pääkohde, esimerkiksi ihminen tai kukka, tulee usein sijoiteltua kuva-alan keskelle. Aina tämä ei kuitenkaan ole paras ratkaisu. Kuva-alalle keskitetyn kohteen täytyy pystyä säilyttämään katsojan huomio.
Muista kolmanneksen sääntö ja kultainen leikkaus
Kolmanneksen sääntö
Kolmanneksen sääntö on yksinkertainen apu sommitteluun. Kuva-ala jaetaan pysty- ja vaakasuunnassa kolmanneksiin viivoilla. Viivat ja viivojen risteymäkohdat muodostavat kuvan sommitteluun otollisia kohtia, joiden avulla kuvaan voidaan saada enemmän mielenkiintoa ja voimaa.
Kameran etsimen tai näytön näkymää on mahdollista vaihtaa niin, että saat käyttöön sommittelua helpottavat, juurikin kolmanneksen säännön mukaan sijoitellut viivat.
Kultainen leikkaus - Fibonaccin spiraali
Kultainen leikkaus on jo antiikin aikaan käytössä ollut sommittelu sääntö, josta on johdettu versio nimeltä Fibonaccin spiraali. Tämä sommittelutyökalu tukee erityisesti tarinankerrontaa kuvassa. Tätä ohjetta noudattaessa on huomioitava kuvan pääkohteen asettelun lisäksi myös toissijaisten kohteiden sijainti kuva-alassa. Perusajatus on, että spiraalin kaari ikään kuin kietoutuu kuvan pääkohteen ympärille ja kuvan elementeillä ohjataan katsetta vasemmalta oikealle.
Kehystä kohteesi
Kokeile hyödyntää ympäristöstä löytyviä luonnollisia kehyksiä. Maiseman voi hyvin kehystää esimerkiksi ikkunaan tai oviaukkoon. Kuvan tummemmat reunat ohjaavat katsetta kuvan keskelle ja auttavat kiinnittämään katsojan huomion kuvan vaaleampiin kohtiin. Varo ikkunoiden ja ovien laseista aiheutuvia heijastuksia; ovet ja ikkunat kannattaa avata, jos mahdollista.
Kokeile erilaisia kuvakulmia
Usein kuvia tulee otettua silmien korkeudelta. Tämä ei aina ole kaikkein mielenkiintoisin kuvakulma. Kokeile nostaa kameraa ylemmäs tai laskea sitä alemmas, saat kuvaan mielenkiintoa.
Alempaa otetut kuvat tuovat erilaisen näkökulman. Rakennukset, puut, kasvit ja ihmiset näyttävät alhaalta katsottuna paljon suuremmilta. Alhaalta, sammakkoperspektiivistä kuvattujen kuvien ottaminen on helpompaa, kun kamerassa on kääntyvä näyttö, tai jos voit hallita kameraa etänä älypuhelimen avulla.
Kokeile kuvata kaupungin korkeita rakennuksia alhaalta ylöspäin. Suuntaa kamera suoraan ylöspäin ja sommittele kuva niin, että vierellä olevien rakennusten seinistä muodostuvat linjat suuntaavat kohti samaa pistettä.
Kiinnitä huomio kolmioihin
Ihmissilmä pitää symmetriasta. Kokeile käyttää kolmioita kuviesi sommittelussa. Kuvaa vaikkapa näkymiä kaupungista, jossa kadut muodostaa kuvan reunoille kolmion muotoisia alueita.
Myös ihmisten kuvaamisessa voit käyttää hyödyksesi kolmioita. Mallin jalat tai kädet voi asetella niin, että asennosta muodostuu kolmio. Tällöin kuvasta tulee esteettisesti miellyttävämpi.
https://www.canon.fi/get-inspired/tips-and-techniques/better-composition/