Vinkkejä arkkitehtuurikuvaamiseen
Löydä rakennusten ja monumenttien kauneus näiden vinkkien ja tekniinoiden avulla.
Tähdellisen rakennuksen löytäminen
Arkkitehtuurikuvaus ei ole pelkkää toimistokorttelien tai koristeellisten kirkkojen kuvaamista. Vaikka näistä saa kauniita ja vaikuttavia kuvia, mikä tahansa rakennus voi olla kaunis. Älä siis mieti oikean paikan löytymistä. Kuvaamisen arvoisia upeita rakennuksia voi löytyä poikkeuksellisistakin paikoista. Mieti yksittäisiä rakennuksia ja sitä, mikä tekee juuri tästä rakennuksesta mielenkiintoisen. Kiinnostava rakennus voi olla kaatumispisteessä oleva lato, pieni mökki, suuremmoinen museo tai tuomiokirkko. Kuvaamista ajatellen ei ole olemassa "huonoja" rakennuksia. Kyse on oikeasta hetkestä ja valaistuksesta.
Kun olet löytänyt rakennuksen, jota haluat kuvata, lisää kuvaasi uusia tasoja ja elementtejä. Tämä auttaa lisäämään kuviisi ja kuvaukseesi uuden ulottuvuuden. Lisäämällä kuvaan esimerkiksi ihmisiä, eläimiä tai liikennevälineitä, saat kuvaasi vahvaa elämän ja kontekstin tuntua. Rakennus ja kuva siitä alkaa kertoa katsojalle tarinaa.
Arkkitehti pyrkii löytämään rakennukseen täydelliset mittasuhteet, materiaalit, värit ja tekstuurit. Valokuvaajana voi pyrkiä tuomaan kuvassa esiin juuri näitä samoja asioita. Toimivan geometrian etsimisen lisäksi arkkitehtuurikuvauksessa voi yrittää saada tavanomaisetkin rakennukset näyttämään kauniilta.
Vapaamuotoista kuvausta - unohda säännöt
Arkkitehtuurikuvaajan vakiovarusteisiin tuntuu kuuluvan jalusta. Kuitenkin mahdollisuus liikkua vapaasti rakennuksen ympärillä tuo uutta näkökulmaa kuviisi. Tutustu rakennukseen monesta eri kuvakulmasta. Ilman jalustaa kuvatessa ei myöskään kiinnitä liiallisesti huomiota itseensä. Jalustan käyttäminen kuvatessa usein kiinnittää ihmisten huomion ja he alkavat katsoa kameraan sen sijaan, että käyttäytyisivät luontevasti.
Arkkitehtuurikuvauksessa on yksi sääntö ylitse muiden; pystysuorien linjojen on oltava suorassa. Kameraa ei siis kannata suunnata ylös- tai alaspäin, ellei käytössä ole perspektiivinkorjausobjektiivi. Perspektiivi on myös mahdollista korjata jälkikäteen kuvankäsittelyssä.
Valoa kohti - kuvausajankohdan valitseminen
Arkkitehrtuurikuvaamista voi lähetyä samalla periaatteella, kuin kuvajournalismia tai katukuvausta. Paikalle mennään aikaisin aamulla ja kuvaamista jatketaan aina iltaan asti. Valon liikkeitä seurataan pitkin päivää, rakennuksen eri puolet näyttävät hyviltä eri vuorokauden aikoihin. Samalla näkee, miten ihmiset käyttävät rakennusta päivän aikana. Aivan kuin kuvaisi päivää rakennuksen elämästä.
Jos päivä on kirkas ja valo kovaa, voi kuvatessa leikkiä rakennuksen pinnalla näkyvillä varjoilla, jotka tuovat omaa muotokieltään kuvaan. Vaikka sää olisi harmaa ja sateinen, voi silti saada mielenkiintoisia kuvia, joissa on tunnelmaa ja herkkyyttä. Kiinnostavan rakennuksen luo kannattaa palata myös uudemman kerran, jotta näkee miten valaistuksen vaihtuminen on vaikuttanut siihen.
Katse kameralaukkuun - sopivien objektiivien valitseminen
Arkkitehtuurikuvausta aloittelevan kannattaa hankkia objektiivi, jossa yhdistyy melko laaja kuva-ala ja mahdollisimman vähäiset vääristymät. Esimerkiksi Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM- ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivit sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Ne ovat pieniä ja huomaamattomia, joten ohikulkijat eivät kiinnitä liikaa huomiota kuvaamiseesi. Näiden objektiivien kuvanlaatu on erinomainen arkkitehtuurikuvausta ajatellen.
Myös Canon RF 16mm f/2.8 STM on hyvä, edullinen vaihtoehto. Laajakulmaisella objektiivilla saat ikuistettua kuvaan isompia kohteita, vaikka koko sillan. Arkkitehtuurikuvauksen harrastajat pitävät varmasti myös objektiivin tarjoamista mielenkiintoisista linjojen ja kuvakulmien tehosteista.
Kun olet valinnut itsellesi tarkoitukseen sopivan objektiivin ja olet tutustunut arkkitehtuurikuvauksen perusteisiin, kannattaa myös alkaa kokeilemaan lisäämään kuvaamiseesi uusia puolia, esimerkiksi uusia kuvakulmia tai vaikka erilaisia suotimia.
Harmaasuotimen avulla voit kuvata pitkällä valotusajalla kirkkaassakin valaistuksessa. Kun kuvaat arkkitehtuuria vilkasliikenteisessä paikassa, pitkä valotusaika käytännössä hävittää ihmiset ja liikeenteen kuvasta. Tässä tapauksessa voi olla hyötyä harmaasuotimesta. Pyöröpolarisaatiosuodin poistaa heijastukset ikkunalaseista ja toimii yhtä hyvin rakennuksissa, joissa on kiiltävä pinta.
Teksti: Matthew Richards / Canon
https://www.canon.fi/get-inspired/tips-and-techniques/effective-architectural-photography/