Ruokakuvauksen haasteet
Ruokakuvaukseen liittyy erityisesti tiettyjä haasteita, mutta ne on muutamilla yksinkertaisilla vinkeillä helppo saada hallintaan.
Yksi suurimmista ruokakuvauksen haasteista Suomessa on talviaikaan vähäinen luonnonvalon
määrä. Tämä tosin kompensoituu hyvin kesällä, jolloin kuvausvaloa riittää iltamyöhään asti.
Talvella kannattaa pyrkiä aikatauluttamaan ruokakuvaus niin, että luonnonvaloa olisi vielä
saatavilla. Ruokakuvien osalta aikataulutus tuo hieman lisähaastetta siksi, että myös ruoka-annoksen valmistaminen on aikataulutettava. Ja toivottava, että annos onnistuu suunnitellussa
aikataulussa kuvausta varten ja yllätyksiä ei tule.
Vähäisessä luonnonvalossa valokuvausta auttaa jalustan käyttäminen ja ISO-arvon
kasvattaminen. Muista kuitenkin varmistaa, että suurempi ISO-arvo ei tuota kuvaan liikaa kohinaa.
Kohinaa saa jonkin verran poistettua kuvankäsittelyssä. Jos kuvausvaloa on auttamattomasti liian
vähän, voit käyttää ruokakuvauksessa esimerkiksi levymäistä valonlähdettä, joka imitoi ikkunan
valoa, tai ulkoista salamaa ja heijastaa salaman valon valkoisesta pinnasta ikkunaa muistuttaen.
Ruokakuvauksessa oman haasteensa tuo annosten ja raaka-aineiden säilyvyys. Joskus
kuvauksen aikataulutus voi vaatia muutaman minuutin tarkkaa aikaikkunaa, jotta esimerkiksi
jäätelö ei ehdi sulaa tai kuuma höyry haihtua. Ruoka-annoksesta riippuen kannattaa kuvan
stailaus rakentaa jo valmiiksi ennen ruoan nostamista paikalleen. Nopeasti sulavien kylmien
ruokien kanssa auttaa esimerkiksi marmorisen alustan tai keraamisen lautasen jäädyttäminen
pakastimessa ennen kuvausta. Näin jäätelön voi nostaa kylmälle alustalle ja se saa hieman
lisäaikaa ennen kuin se sulaa.
Erilaisten raaka-aineiden sesongit vaihtelevat ja se voi etenkin ammattimaisessa
ruokakuvauksessa tuottaa haasteita. Valokuvia joulusesonkiin saatetaan tarvita jo kesällä tai
pääsiäisreseptejä marraskuussa. Tuoreiden marjojen ja hedelmien saatavuus voi vaihdella vuoden
mittaa ja joulukarkkeja voi olla vaikea löytää kesäkuussa. Joitain raaka-aineita saattaa olla
tarpeellista säilöä etukäteen tulevaa varten jo sesongin aikana.
Flat lay kuvat ovat suosittuja ruokakuvauksessa ja niiden kuvaamisessa voi olla haasteena
kameran asemointi aivan kohtisuoraan ylhäältä alaspäin. Kameran asemoinnissa voi auttaa niin
käsivaralla kuin jalustalla kuvatessa kameran näytön ruudukon laittaminen näkyviin. Tällöin pystyt
helpommin erottamaan kameran kallistusta. Kallistusta voi myös jälkikäteen tarvittaessa säätää
esimerkiksi Lightroom-kuvankäsittelyohjelmassa.
Monet kuvausjalustat eivät sovellu kohtisuoraan ylhäältä alaspäin kuvattavien kuvien ottamiseen.
Jalustan hankinnassa on siis hyvä kiinnittää huomiota siihen, että kameran saa kiinnitettyä
kohtisuoraan alaspäin, jos tarkoituksenasi on kuvata erityisesti ruokakuvia.
Ruokakuvan rajauksessa on hyvä olla tarkkana. Liian lähelle rajatussa kuvassa voi käydä niin, että
annoksesta ei saa enää kunnolla selvää. Varmista siis, että kuvassa on riittävästi “ilmaa”, jotta
kuvattava kohde erottuu ymmärrettävästi. Yksinkertaisella stailauksella esimerkiksi raaka-aineita
esittelevässä kuvassa lähikuva voi toimia upeasti.
Ruokakuvan tarkennuskohdan valitseminen voi joskus tuottaa haasteita ja siksi onkin hyvä ottaa
varmuuden vuoksi muutama valokuva, joissa tarkennus on aavistuksen eri kohdassa. Joskus
kuvankäsittelyvaiheessa selkiytyy, miten silmä kiertää lopullista kuvaa. Huomioi myös, mitkä
elementit kuvassa haluat aivan tarkoiksi ja mitkä epätarkoiksi. Esimerkiksi, jos käsiä näkyy
ruokakuvassa, ne voivat näyttää paremmalta hieman tarkkuusalueen ulkopuolella. Erityisesti
liikkeen pysäytyksessä tarkennus voi olla haastava saada osumaan kohdilleen. Valitse tällöin
tarkennuspiste ensin ja kaada esimerkiksi kastiketta tähän valitsemaasi tarkennuskohtaan.
Ruokakuvassa stailaus ja rekvisiitta ovat todella suuressa roolissa. Joskus sopivia kuvausastioita
voi olla hankala löytää, koska useimmiten kuvissa toimivat kauniisti patinoituneet astiat, joissa on
tekstuuria. Näitä kannattaa metsästää kirpputoreilta ja vanhan tavaran liikkeistä.
Jotkin ruoka-annokset voivat olla haastavia stailata kauniisti ja onkin hyvä miettiä, mikä
kuvaussuunta on edullisin kyseiselle ruoalle. Mieti myös, voitko asetella ruokaa sillä tavalla, että
siihen saadaan lisää näyttävyyttä. Esimerkiksi keksit voi kasata torniksi päällekkäin, jolloin
vaatimattomankin näköiset herkut voivat näyttää upealta.
Harjoitus tekee mestarin! Hauskoja hetkiä ruokakuvauksen parissa!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane