Valokuvausportfolion rakentaminen
Valokuvausportfolio on itse valitsemasi kokoelma parhaimpia valokuviasi, jotka osoittavat taitosi valokuvaajana. Portfolion tarkoitus on vakuuttaa potentiaaliset asiakkaat työskentelystä kanssasi. Digitaalinen portfolio on nykyään yleisin, mutta portfolio voi lisäksi olla fyysisesti printattu.
Rakentaessasi valokuvausportfoliota ihan ensimmäisenä on tärkeää määritellä lopullinen tavoitteesi, johon haluat portfoliota hyödyntää. Mitä kirkkaampi tavoite sinulla on, sitä helpompi se on viestiä myös asiakkaalle yhtenäisenä selkeänä houkuttelevana kokonaisuutena.
Vaikka saattaisikin tuntua innostavalta tehdä hääkuvausta, ruokakuvausta ja luontokuvausta jokaista, nopein tapa luoda vaikuttava portfolio on ensin keskittyä yhteen aiheeseen. Tällöin voit nopeasti kehittyä todella hyväksi tietyntyyppisessä valokuvauksessa ja portfoliostasi tulee houkutteleva tietylle tarkkaan kohdistetulle asiakasryhmälle. Kun yksi kuvausalue on loistavasti hallinnassa, voit rakentaa useamman erilaisen portfolion eri asiakasryhmiä varten.
Luo portfoliostasi kuitenkin monipuolinen yhden aihepiirin sisällä. Valitse esimerkiksi ruokakuvausportfolioon makeita ja suolaisia ruokia, raaka-aineita, valmistusvaiheita, valmiita annoksia ja kattauksia. Valitse mukaan eri kuvakulmista kuvattuja valokuvia sekä erilaista tunnelmaa kuitenkin niin, että kuvat sopivat asettelultaan harmonisesti toisiinsa.
Yksi tärkeä seikka rakentaessasi portfoliotasi on tutkia muiden valokuvaajien töitä saman aiheen parissa. Mieti, miten pystyt erottautumaan muista saman alan valokuvaajista. Etsi muiden kuvaajien työnäytteitä Instagramista ja verkkosivuilta. Näin pystyt myös vertaamaan alalla vallitsevaa taitotasoa ja pohtimaan mahdollisia kehitystarpeita valokuvaajana sekä saamaan uutta inspiraatiota kehittyä kuvaajana.
Valokuvausportfoliota voi ja täytyykin alkaa rakentaa jo ennen ensimmäisiä asiakasprojekteja. Portfolion tärkein tarkoitus on esitellä tyylisi ja osaamisesi valokuvaajana. Asiakastöitä voi lisätä portfolioon sitä mukaa kun niitä tulee. Jos tarvitset esimerkiksi henkilökuvia portfolioosi ennen ensimmäisiä asiakkaita, pyydä tuttaviasi esiintymään portfoliokuvissa. Moni arvostaa sitä, että saa samalla kauniit valokuvat myös omaan käyttöönsä.
Instagram on todella tärkeä portfolio nykyään valokuvaajille ja todennäköisesti iso osa asiakkaista tuleekin löytämään työsi Instagramin kautta. On kuitenkin todella tärkeää, että sinulla on valokuvausportfoliollesi myös nettisivu. Nettisivu pysyy aina omassa hallinnassasi, vaikka sosiaalisen median kanaville kävisi mitä. Portfolion rakentamiseen verkkosivulle on saatavilla runsaasti erilaisia valmiita sivupohjia, joihin valokuvien asetteleminen näyttävästi on helppoa.
Valitse portfolioon kaikkein parhaimmat valokuvasi. Juuri ne, jotka saavat katsojan pysähtymään ja ihastelemaan kuvaa. Mitä enemmän valokuvaat, sitä todennäköisemmin alat saada suurempaa valikoimaa erinomaisia kuvia. Kuvien laatu korvaa määrän ja jopa vain 10-15 loistavalla kuvalla voit jo luoda ammattimaisen portfolion osaamisestasi.
Kuvaa kuin tekisit jo unelmiesi asiakastyötä. Kuvittele kaikkien aikojen unelma-asiakkaasi valokuvaamisessa ja mieti, minkälaisista valokuvista tämä asiakas voisi olla enemmän kuin innoissaan. Sitten valokuvaa juuri tällaisia kuvia, joista unelma-asiakkaasi voisi haaveilla. Tällä tekniikalla kuviesi tasoon tulee varmasti jo kerrasta suuri harppaus. Ajattelu lopputuloksesta kirkastuu ja taitotasosi voi nousta huomattavasti, kun tavoite on kristallin kirkas. Tämän jälkeen upea työsi ei todennäköisesti voi jäädä huomaamatta ja alat vetää useampia unelma-asiakkaita puoleesi.
Voit ottaa myös hieman hallittuja riskejä, joilla voit saada portfoliosi erottumaan muista ja jäämään mieleen. Esimerkiksi kissa poseeraamassa yhdessä jälkiruokakuvista voi olla tällainen mieleenpainuva erottautumistekijä.
Päivitä portfoliota sitä mukaa kuin taitosi kehittyvät ja nauti näyttävän
portfoliokokonaisuuden luomisesta!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane