Valokuvauksen perusteet – Suljinaika
Valokuvauksen pyhä kolminaisuus on aukko, ISO-arvo ja suljinaika. Nämä kolme kulmakiveä määrittelevät, millaisia kuvia saa aikaan. Käydään seuraavaksi läpi mitä suljinaika käytännössä tarkoittaa, ja miten voit hyödyntää sitä valokuvauksessasi.
Mitä suljinaika tarkoittaa?
Jos aukko kertoo kuinka paljon valoa pääsee kameran kennoon, suljinaika eli valotusaika taas määrittää, kuinka kauan aukko pysyy auki ja näin ollen päästää valoa kameran kennolle tai filmille. Suljinaika ilmoitetaan sekunneissa, useimmiten kuitenkin murtolukuina, esimerkiksi 1/60 sekunti tai 1/1000 sekunti.
Suljinajan nopeus vaikuttaa siihen, miltä liike näyttää kuvassa. Riittävän lyhyellä suljinajalla voidaan pysäyttää hyvinkin nopea liike kokonaan. Esimerkiksi 1/1000 sekunnin suljinaika soveltuu vaikkapa lintujen tai nopeatempoisen urheilun kuvaukseen.
Hitaammalla suljinajalla liike ei täysin pysähdy, vaan kuvaan syntyy liikkeestä johtuvaa epäterävyyttä. Pidemmillä suljinajoilla voidaan sumentaa esimerkiksi veden liikettä tai tehdä valojuovia liikkuvista autoista.
Valitessasi tilanteeseen sopivaa suljinaikaa, mieti ensin liikkuuko mikään kuvaamasi kohde. Mieti myös, miten haluat tämän liikkeen ikuistaa. Kuvaamasi kohteen nopeus ja haluttu liikkeen vaikutelma rajaavat miten nopeaa tai hidasta suljinaikaa kannattaa käyttää.
1/2000 - Nopeasti liikkuvat urheilijat ja lintukuvaus
1/500 - Lapsikuvaus
1/125 - Potrettikuvaus
1/4 - Maisemakuvaus ja arkkitehtuurikuvaus jalustalla
2-10 sekuntia – valomaalaukset, yökuvaus, liikkuvan veden pehmennys
Käsivaralta kuvatessa on useimmiten suositeltavaa käyttää 1/60 tai sitä nopeampaa valotusaikaa. Pidemmillä valotusajoilla kuvaan tulee herkästi tärähdyksiä, jotka johtuu siitä, että kamera on liikahtanut kuvan ottohetkellä. Jalustan käytöstä löytyy apua, objektiiveista ja myös kameroiden sisältä voi löytyä kuvanvakain, jotka jonkin verran vähentävät kameran liikkeestä aiheutuvaa epäterävyyttä.
Hitaammilla suljinajoilla, kannattaa muistaa, että tärähdyksen riski on suurempi ja harkita jalustan käyttöä.
Koska kannattaa käyttää pidempää valotusaikaa?
Pitkää valotusaikaa on mahdollista käyttää useimmilla kameroilla. Tällöin valotusajan pituus ilmoitetaan sekunteina, valotusaika voi olla esim. 1s, 10s tai 30s. Näin pitkiä valotusaikoja käytetään kun kuvataan hämärässä tai kun halutaan luoda kuvaan jokin tietty efekti. Joissain kameroissa on myös niin kutsuttu Bulb-asetus (B), jolloin kameran valotus kestää niin kauan, kun suljin on painettu alas.
Liike-epäterävyyden hyödyntäminen kuvassa
Liike-epäterävyyttä voi käyttää kuvassa tehokeinona. Kuohuvan joen tai nopeasti liikkuvia autoja kuvatessa liikkeen tuoma epäterävyys voi toimia hyvänä liikettä kuvaavana efektinä. Pitkällä suljinajalla on mahdollista näyttää myös ihmisjoukon liikettä. Tällaisissa tapauksissa jalustan käyttö on suositeltavaa. Käsivaralta kuvatessa kannattaa myös huomioida, että pidemmällä polttovälillä kuvatessa pienetkin liikkeet korostuvat, jolloin kuvat voivat herkemmin tärähtää. Kannattaa tällöinkin miettiä suljinajan valinta tarkkaan.
Valotuksen pyhä kolminaisuus
Suljinajan, ISO-arvon ja aukon merkitystä kannattaa miettiä suhteessa toisiinsa. Jos vaihdat suljinaikaa, on muutettava myös joko ISO-arvoa tai aukkoa, jotta valotus pysyy samana.
Lue myös: