Valokuvien exportaaminen eri käyttötarkoituksiin
Valokuvien exportaaminen tarkoittaa niiden tallentamista haluttuun muotoon käyttötarkoitustaan varten. Erilaiset tiedostomuodot ja tiedostokoot sopivat erilaisiin käyttötarkoituksiin. Tavallisimpia käyttökohteita laadukkaille valokuville voivat olla esimerkiksi kuvan julkaiseminen sosiaalisessa mediassa, verkkosivuilla, lehdessä, kirjassa tai julisteena.
Valokuvat kannattaa aina kuvata raakamuodossa eli RAW-tiedostoina ja exportata käyttötarkoitukseen sopivaan muotoon vasta kuvankäsittelyn jälkeen. Käytännössä exportaaminen tehdään valitsemalla kuvankäsittelyohjelmassa toiminnot: Tiedosto > Tallenna nimellä > Valitse tiedostomuoto.
JPEG on yleisin valokuvien tallennusmuoto ja tähän muotoon tallennettuja kuvia käytetään niin verkkosivuilla kuin sosiaalisessa mediassa sekä painotuotteissa. JPEG-tiedostomuoto pakkaa kuvat, jolloin niiden laatu heikkenee. Tämä tiedostomuoto hävittää kuvasta älykkäästi ne sävyt, joita ihmissilmä ei pysty erottamaan. JPEG-tiedostomuodossa olevat valokuvat eivät sovellu hyvin kuvankäsittelyyn, joten kuviin kannattaa tehdä ainoastaan pieniä säätöjä tarvittaessa esimerkiksi sosiaalisen median kanavia varten.
TIFF eli Tag Image File Format on häviötön tiedostomuoto, jolloin tässä muodossa exportattuja valokuvia voidaan käsitellä kuvankäsittelyohjelmissa normaalisti. TIFF-tiedostomuoto sopii erittäin korkelaatuisten valokuvien tallentamiseen. Tiedostomuodon huonona puolena on tiedostojen todella suuri koko. TIFF-tiedostojen tallentaminen ja siirtäminen voi tästä syystä joskus tuottaa haasteita.
GIF-tiedostot pystyvät toistamaan vain rajoitetun määrän värejä, joten ne eivät sovi laadukkaille valokuville. GIF-tiedostoja käytetään yleensä verkkografiikoihin ja online-animaatioihin. PNG-tiedostomuoto ei ole myöskään optimaalinen korkealaatuisille valokuville, vaan sopii paremmin verkkografiikkaan ja esimerkiksi kuviin, joihin tarvitaan läpinäkyvä tausta.
Sosiaalisessa mediassa julkaistavat kuvat kannattaa exportata sopivan pienikokoisina tiedostoina, jotta ne eivät vie liikaa älypuhelimen muistia ja niitä on helpompi siirtää. Sopiva tiedostokoko esimerkiksi Instagram-kuvalle jpeg -muodossa on noin 1 megatavu. Tällöin voit vielä aavistuksen hienosäätää kuvankäsittelyä siinäkin vaiheessa, kun kuva on jo siirretty älypuhelimeen. Tämä voi tulla tarpeen, jos esimerkiksi haluat säätää Instagram-profiilisi kuvaruudukon värisävyiltään harmoniseksi ja visuaalisesti miellyttäväksi kokonaisuudeksi. Pienen hienosäädön kuviin voi tällöin tehdä esimerkiksi Instagram suunnitteluappissa tai älypuhelimen omassa kuvagalleriassa. Helpoin tapa siirtää kuvankäsittelyohjelmasta exportatut kuvat älypuhelimeen on Airdrop. Voit käyttää kuvien siirtämiseen myös esimerkiksi WeTransfer -palvelua, jolloin saat ladattua kuvat älypuhelimeen ilman, että niiden laatu kärsii. Huomaa, että, jos lähetät exportattuja valokuvia sähköpostilla älypuhelimeesi, saattaa kuvien laatu kärsiä.
Exportattaessa valokuvia verkkosivuja varten on tärkeää huomioida se, miten kuvien tiedostokoko vaikuttaa verkkosivun latausnopeuteen. Esimerkiksi blogissa, jossa on paljon valokuvia, kannattaa suosia tiedostokokoa, joka on noin 400 kilotavua, jotta sivu latautuu ongelmitta. Joissain verkkosivu- ja blogialustoissa on lisäksi mahdollisuus asentaa lisäosia, jotka pakkaavat automaattisesti kuvia pienempään kokoon. On hyvä huomioida, että sivun latausnopeus vaikuttaa käyttäjän kokemuksen lisäksi merkittävästi sivuston Google-näkyvyyteen. Hitaasti toimiva sivu saattaa sijoittua Google-hakutuloksissa huomattavasti heikommin, kuin nopeasti latautuva sivu.
Photoshop -kuvankäsittelyohjelmassa pystyt testaamaan painojälkeä erilaisille papereille ja tekemään näin tarvittavia käsittelyjä painettavaan kuvaan ennen kuvan exporttaamista. Esimerkiksi kirjojen painotiedostoista tehdään PDF-tiedosto, joka exportataan painopaikasta saatavien asetusten mukaisesti. Tällöin kameran RGB väriavaruus muunnetaan tulostusta varten CMYK-väriavaruudeksi. JPEG-muotoiset suurikokoiset tiedostot sopivat hyvin painotuotteisiin. Huomioi pienikokoisena tulostettavan kuvan kuvankäsittelyssä riittävä terävyys. Usein todella pienenä tulostuvaa kuvaa kannattaa terävöittää hieman tavallista enemmän.
Valitse aina sopivin exporttaus-muoto kuvan käyttötarkoituksen mukaan, jotta saat upeat valokuvasi parhaiten esille!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane