Kuvauskaluston valinta ruokakuvauksessa
Valitsemallasi kameralla ja objektiivilla on suuri merkitys ruokakuvien onnistumisessa. Sopivalla kameralla ja objektiivilla pääsee jo todella pitkälle, mutta muutama lisätarvike helpottaa ruokakuvien ottamista ja nopeuttaa työskentelyä - ja tekee ruokakuvistasi todella näyttäviä!
Täyskennoinen kamera on loistavan kuvanlaatunsa ansiosta paras valinta ruokakuvaukseen, koska tällöin kamera ei tule rajoittamaan sitä, miten upeita kuvia voit saada otettua. Täyskennoisella kameralla voit nostaa herkkyyttä eli ISO-arvoa reippaastikin ilman, että kuvan laatu kärsii paljoakaan. Tämä mahdollistaa kuvaamisen vähäisessä valossa ja liikkeen pysäyttämisen. Täyskennolla saat myös upean lyhyen syväterävyyden ruokakuviin. Esimerkkikuvat on kuvattu Nikon D850 -kameralla.
Hyvä objektiivi piirtää kuvan tarkasti ja jättää kuvan taustan kauniin utuiseksi. Tätä kutsutaan bokehiksi, eli pehmeäksi epätarkaksi alueeksi. Kuvan tarkennus annoksen tärkeimpään kohtaan yhdistettynä etualalle ja kuvan taustalle epätarkoiksi jääviin elementteihin, luo kuvaan upean kolmiulotteisuuden. Parhaimmillaan kauniilla bokehilla saadaan ruokakuviin lähes taianomaista pehmeyttä. Objektiivin luoma bokeh vaihtelee huomattavasti linssistä riippuen. 50mm kiinteä objektiivi on huippuruokakuvaajien ykkösvalinta. Mitä pienempi f-luku objektiivissa on, sen parempi. Pienemmällä f-luvulla saadaan upeita liikkeenpysäytyskuvia heikommassakin valossa ja pieni f-luku varmistaa kauniin bokehin. Esimerkkikuvat on kuvattu Sigma 50mm F1.4 Art -objektiivilla. Kyseisen objektiivin ainoa heikkous on linssin suhteellisen suuri paino. Jos kuvaat paljon käsivaralta ja haluat kevyemmän objektiivin ruokakuvaukseen, esimerkiksi Nikon AF-S 50mm F1.4G on hyvä vaihtoehto.
50 mm kiinteä objektiivi on täydellinen yhdistelmä ruokakuvaukseen täyskennoisen kameran kanssa. Jos etsit edullisempaa yhdistelmää, 30mm objektiivi yhdistettynä croppikennoiseen kameraan on toimiva vaihtoehto. Croppikennokameralla et kuitenkaan pääse niin loistaviin kuvaustuloksiin, kuin täysikennoisella kameralla.
Jalusta on todella hyödyllinen lisätarvike ruokakuvaukseen. Käyttäessä jalustaa kuvauksessa, voit hyödyntää pidempiä valotusaikoja ilman tärähdystä kuvassa ja voit esimerkiksi ottaa kuvia, joissa omat kätesi näkyvät mukana. Lisäksi jalusta mahdollistaa sen, että kameran kanssa ei tarvitse taipua hankaliin asentoihin, vaan voit keskittyä valon ja stailauksen hallintaan. Ruokakuvauksen kannalta yksi tärkeä ominaisuus, joka kannattaa ottaa jalustan hankinnassa huomioon, on mahdollisuus asemoida kamera niin, että pystyt kuvaamaan kohtisuoraan ylhäältä alaspäin. Suuressa osassa edullisia jalustoja tätä mahdollisuutta ei ole, joten jalustan valinnassa kannattaa olla huolellinen. Esimerkiksi Manfrotto BeFree GT XPRO-jalusta on hyvä valinta ruokakuvaukseen. Tällä jalustalla myös kohtisuoraan ylhäältäpäin kuvatut flatlay-ruokakuvat onnistuvat helposti.
Ikkunan läpi tuleva luonnonvalo toimii loistavasti ruokakuvauksessa ja lähtökohtaisesti muuta valaisua ei tarvita. Ulkoinen salama voi kuitenkin olla tarpeen ruokakuvauksessa etenkin talvella kun luonnonvaloa on vain muutama tunti päivässä saatavilla. Älä koskaan käytä kameran omaa salamaa, koska valon suunta on tällöin suoraan linssin yläpuolelta ja kuvan kolmiulotteisuus häviää. Käytä aina ulkoista salamaa ja heijasta valo valkoiselta pinnalta ikkunan tavoin. Jos tila, jossa kuvaat on liiankin vaalea ja valoista ja valo heijastuu huoneessa monesta suunnasta, voi olla hyvä käyttää tummia levyjä tai kangasvarjostimia kuvasi varjopuolella. Tällöin saat ruokakuvaan upeaa kontrastia ja dramatiikkaa.
Kuvaustaustat ovat yllättävän tärkeässä roolissa ruokakuvien kuvaamisessa. Erilaisia taustoja kannattaa kokeilla ahkerasti, kunnes omat suosikit löytyvät. Kokeile puuta, marmoria, betonia, rustiikkisesti maalattua levyä ja pellavakankaita. Joitain kuvaustaustoja voi myös ostaa valmiina.
Jos haluat tarkastella kuvan stailausta isolta näytöltä jo kuvausvaiheessa, voit yhdistää kameran tietokoneen näyttöön. Tätä varten tarvitset pitkän USB-johdon sekä esimerkiksi Lightroom-kuvankäsittelyohjelman. Joistain kameroista saat myös kuvaustilanteen näkymään langattomasti älypuhelimessa ja voit laukaista kameran älypuhelimella käyttäen sitä kaukolaukaisimena.
Laadukkailla välineillä ruokakuvauksesta tulee todella hauskaa ja palkitsevaa! Monesti lopullinen kuva hämmästyttää näyttävyydellään, kun kamera on onnistunut tallentamaan enemmän kuin silmä erottaa!
Kuvat ja teksti: Emma Ivane